'Bartın'ımızı yok etmeyi planlıyorlar'
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın'ın da dahil olduğu Batı Karadeniz'de yaklaşık 500 bin dekarlık ormanlık arazinin maden sahası olarak özel şirketlere ihale edilmek istendiğini iddia ederek uyarılarda bulundu.
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın’ın da dahil olduğu Batı Karadeniz’de yaklaşık 500 bin dekarlık ormanlık arazinin maden sahası olarak özel şirketlere ihale edilmek istendiğini iddia ederek uyarılarda bulundu.
Bankoğlu, “Maden sahalarıyla Bartın’ımızı yok etmeyi planlıyorlar; bu siyaset üstü bir meseledir, artık hepimizin yaşam hakkı söz konusu” dedi.
Maden sahaları için tekrar ihaleye çıkılacak
Bankoğlu şunları söyledi: “Sadece demokrasimize, adalete değil; doğamıza, ülkede yaşayan tüm canlılara savaş açtılar. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Batı Karadeniz’de yaklaşık 500 bin dekar alan, altın, bakır, çinko, demir ve manganez gibi metalik madenlerin aranması ve işletilmesi gibi faaliyetlerle özel şirketlere ihale edilmek üzere satışa çıkarıldı. Bartın’da da 303. İhale Grubunda 1856 ve 1824 hektar alan olmak üzere iki bölgemizde ihaleye çıkıldı. Bartın’da 16 Nisan’da iki saha için açılan ihalelere katılım sağlanamadığı için bir ay içerisinde yeniden ihaleye çıkılacağını öğrendik. Bu ihalelerde de katılım olmazsa müracaat usulüyle bu alanlar maden şirketlerinin insafına terk edilecek. Ülkemizin ve şehrimizin en güzel doğal alanları rant için delik deşik edilip ekolojik yıkım başta olmak üzere bölge ekonomisi, köylerin yaşam alanları ve sağlığımız da yok edilecek.
Doğal güzelliklerimiz, ormanlarımız, derelerimiz yok olacak
Küre dağlarından Ulus’a birçok köyde maden aramaları yapılacak. Ulus’a bağlı Şirinler, Gökpınar ve Elmalık köyleri de bu aramalardan büyük ölçüde etkilenecek. Bu alanlar yüzde 100 ormanlık arazidir. Bu madenler faaliyete geçerse: Bartın için sel riski daha da artacaktır. Madenlerin zenginleştirilmesi aşamasında kimyasalların kullanımı ihtimalini de düşününce kimyasal kirlilik de artacaktır. Tarım arazilerimiz kirlenecek, köylerimiz zamanla boşalacak, ekoturizm ve orman ürünleri üzerinden geçinen hemşehrilerimiz işsiz kalacaktır. Binlerce yıldır birçok canlıya yaşam olan doğal güzelliklerimiz, ormanlarımız, derelerimiz yok olacaktır. Uzmanlar endemik bitki türlerinin, kültürel mirasların ve su kaynaklarının zarar göreceğini, geri dönülemez çevresel zararlar doğuracağını belirtmektedir. Sağlık sorunlarının artacağını, insanların bitkilerle zehirleneceğini de başka örneklerden biliyoruz.
Bu vahşete karşı hep birlikte siper olmalıyız
Üstelik maden ocaklarında yaşanan felaketleri de hepimiz biliyoruz. İliç’te yaşananlar daha dün gibi aklımızda, hiçbir ders çıkarılmadı. Bu siyaset üstü bir konudur. Bu vahşete karşı, hangi görüşten olursa olsun, hep birlikte siper olmalıyız. Muhtarlarımıza ve köylerde yaşayan hemşehrilerimiz ile köy derneklerimiz, orman kooperatiflerimiz, üretici birliklerimiz, esnaf odalarımıza da sesleniyorum. İktidarın yalanlarına kanmayın. Hiçbir şey Bartın’ın doğasından; insanın, canlıların hayatından daha değerli değil. Hep birlikte mücadele edelim. Bu ihaleleri iptal ettirelim. Doğa dernekleri, STK’lar, hukuk yoluyla mücadelelerini sürdürüyor. Bizler de gerek Meclis’te gerek yerelde her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. Atalarımızdan, doğadan miras kalan bu güzelliklere, suyumuza, toprağımıza, ağacımıza, doğanın bizlere emanetine sahip çıkmak zorundayız.
Bankoğlu konuya ilişkin Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için önerge vereceğini belirtti.