Bartın depreminde 24 kişi hayatını kaybetti

3 Eylül 1968'de meydana gelen ve şiddeti 6,5 olarak kaydedilen Bartın depreminde 24 kişi hayatını kaybetti

Bartın’da bilinen en büyük deprem 3 Eylül 1968 tarihindeki 6.5 büyüklüğündeki depremdir. 

Karadeniz kıyı şeridinde meydana gelen, aletsel olarak kaydedilebilen depremler içinde en büyük olanıdır.

Orta büyüklükte olarak değerlendirilmesine rağmen Bartın, Amasra ve çevrelerindeki köylerde önemli hasara yol açmış ve can kaybına neden olmuştur. 

Resmi raporlara göre 24 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, binlerce ev hasar görmüştür. 

Deprem İstanbul, Ankara, Bursa ve Samsun gibi çevre illerde de hissedilmiştir. 
Bartın depreminin ana şok merkez üstü ISC (International Seismological Center) tarafından Amasra'nın 10 km kuzeyinde, deniz içinde gösterilmiştir. Kıyı 30-40 cm kadar yükselmiştir. 

Araştırmacılar, depremin oluşum nedenini, çok kırıklı ve faylı olan deprem bölgesinde jeolojik olarak nispeten genç fayların küçük ölçüde harekete geçmesiyle açıklamıştır. 

Amasra ile Çakraz arasında böyle bir fayın oluşturduğu kıyı yamacının, deniz seviyesine nazaran 35-40 cm kadar yükselmesi bu tür hareketlerin açık bir kanıtı olarak ileri sürülmüş, merkez üstünde alüvyonlarda çatlaklar gözlemlendiği ve heyelanlara rastlandığı belirtilmiştir.

Büyük Bartın depreminden kalan fotoğraflar

22

Yorumlar 2
Bartınlı Zekai 03 Eylül 2023 20:21

1968 de yaşadığımız bu depremi Allah tekrarını yaşatmasın ama deprem bilimcileri Bartın için araştırmalarını yapsa iyi olacak. Bartın Üniversite dekanlarından hiç ses çıkmıyor.

Bartınlı Zekai 03 Eylül 2023 20:20

1968 de yaşadığımız bu depremi Allah tekrarını yaşatmasın ama deprem bilimcileri Bartın için araştırmalarını yapsa iyi olacak. Bartın Üniversite dekanlarından hiç ses çıkmıyor.

Bakmadan Geçme