Bartın deprem için tek yürek
Tüm yardımlar deprem bölgesi için..
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından Türkiye ve Bartın tek yürek oldu. Depremlerde büyük yıkım yaşayan Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 7 günlük milli yas ilan edildi. Bartın’dan AFAD, Bartın Belediyesi, İl Özel İdaresi, TTK gibi birçok kurumdan arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine giderken toplanan yardımlarda yine bölgeye ulaştırılmak üzere yola çıktı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından Bartın, tüm Türkiye’yle birlikte deprem bölgesi için tek yürek oldu. Depremin yaşandığı ilk anlardan itibaren Vali Nurtaç Arslan başkanlığında İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) toplantı yapıldı. Toplantıda deprem bölgesine gönderilecek personel ve lojistik destek planlamasının yapıldı. Hemen ardından ise ilk etapta 54 personel 6, araç 2 UMKE aracı, 2 ambulans arama kurma ekipmanlarıyla birlikte Gaziantep’e gitmek üzere yola çıktı. Ayrıca İl Özel İdaresi ve Belediye ekipleri 1 ekskavatör, 6 kazıcı-yükleyici, 1 pick-up, 1 loader, 2 kamyon, 5 treylerın yanı sıra bölgeye gönderilen personele ek olarak sağlık, Amasra TTK, Milli Eğitim, Sahil Güvenlik dahil bölgeye 111 personel daha gönderildi. DSİ, Orman ve Karayolları iş makineleri de bölge müdürlükleri üzerinden bölgeye sevk edildi.
Yardım kampanyaları başlatıldı
Personel ve araç desteğinin yanı sıra Bartın’da yine deprem bölgesi için yardım kampanyaları da düzenlenmeye başladı. Bartın Valiliğince başlatılan kampanyada mont, bot, bere, eldiven gibi kışlık kıyafetler, battaniye, çocuk bezi ve maması, hijyenik malzeme, gıda kolisi tüplü katalitik soba gibi malzemeler Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla toplanmaya başladı. AFAD Başkanlığı koordinasyonunda nakdi yardımlar için Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası Türkiye Halk Bankasında hesap açılırken DEPREM yazıp 1866’ya gönderilmek üzere 20 TL bağışta bulunulabilecek SMS kampanyası da başlatıldı. Kızılay Bartın Şubesi de kan bağışı kampanyası başlattı.
Yardım tırları Kahramanmaraş’a yola çıktı
Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı koordinesinde başlatılan kampanya kapsamında Akçalı Köyündeki depoda toplanan yardımlar tırlarla Kahramanmaraş’a gönderilmek üzere yola çıktı. Yardım tırlarını uğurlayan Vali Nurtaç Arslan, “Bizim insanımızın en güzel hasleti yardım severliği. Allah bu özelliğimizi hiçbir zaman kaybettirmesin. Bartın’ımız bize çok destek oldu, destek olmaya da devam ediyor. Bartın halkı yardımseverliğini fazlasıyla gösterdi. Yardımlarından dolayı hepsine çok teşekkür ediyorum. Depremde vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Enkaz altında kalan vatandaşlarımızın da sağ salim aramıza katılmalarını diliyorum. Başımız sağ olsun, ülkemize geçmiş olsun” dedi.
Akın BAHMER’i topladı
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi’nde (BAHMER) hemen bir toplantı gerçekleştirdi. Başkan Yardımcıları Necmi Balık, Emre Önder, Ar-Ge Başkan Yardımcısı Ercüment Özçelik ve daire müdürlerinin katıldığı toplantıda deprem bölgesine verilecek olan destek ve yardımlar görüşüldü. Büyük üzüntü içerisinde olduklarını belirten Başkan Akın, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 1 şoför ve beş kurtarma ekibi olmak üzere 6 personeli bölgeye sevk ettiklerini söyledi.
Akın: “Ülkemizin başı sağ olsun”
Cemal Akın, 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremle ilgili “Çok büyük bir afet yaşadık. Sabah 4 sıralarında Malatya, Maraş, Osmaniye ve 10 ilimizi kapsayan bölgede depremle karşılaştık. Birçok bina yıkıldı. Birçok vatandaşımız enkaz altında kaldı. Maalesef rahmetli olan vatandaşlarımız var. Ülkemizin başı sağ olsun. Bartın Valimiz Sayın Nurtaç Arslan’ın koordinesinde bizlerde bölgeye yardım edebilmek amacıyla toplantı gerçekleştirdik. Bartın Belediyesi olarak Bartın Valiliği ve AFAD’a bağlı olarak çalışmalar yürütüyoruz. İlk etapta saat 7 sularında 1 şoför, beş kurtarma ekibi olmak üzere 6 personelimizi Arama Kurtarma Aracı ile birlikte bölgeye yönlendirdik. 2 aracımızda hazır beklemekte. Emir geldiği takdirde onları da bölgeye sevk edeceğiz. Eğer bir kampanya yapılması gerekiyorsa bununla ilgili emir geldiği takdirde onu da başlatacağız. Şuan bizlerle yardım etmek amacıyla iletişime geçen arkadaşlarımız var. Battaniye ve ısıtıcı gibi eşya temininde bulunmak istiyorlar. Bu konuyla ilgilide emir gelmesi durumunda çalışma yapacağız. Tüm gücümüzle yardıma hazırız. Rabbim bir daha böyle felaketler yaşatmaz inşallah. Ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim mekânlarını Cennet eylesin. Yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” açıklamasını yaptı.
Belediye araçları bölgeye gitti
Bartın Belediyesi ekipleri de arama ve kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla araç ve iş makinelerini deprem bölgesine sevk etti. Depremin yaşandığı ilk saatlerde 1 şoför, 5 kurtarma ekibi olmak üzere 6 personeli Arama Kurtarma Aracı ile birlikte bölgeye yönlendiren Belediye daha sonra ise 2 Tryler Tır, 2 Kazıcı- Yükleyici araç, 1 adet jenaratör ve 6 personeli de bölgeye gönderdi.
MHP’de yardım ve bağış toplantısı
Milliyetçi Hareket Partisi Bartın İl Başkanlığı da deprem afetinin ardından yapılacak olan yardımlar ve kan bağışı ile ilgili istişare de bulunmak üzere bir toplantı yaptı. İl Başkanı Ercüment Özçelik, Merkez İlçe Başkanı Murat Demir ve İl Yönetim Kurulu üyeleri katıldığı toplantı da Cemal Akın da yer aldı. Akın toplantıyla ilgili “Milliyetçi Hareket Partisi Bartın Teşkilat binamızda, İl Başkanım Ercüment Özçelik, Merkez İlçe Başkanım Murat Demir ve İl Yönetimimizin değerli üyeleri ile birlikte ülkece hepimizi derinden üzüntüye boğan deprem afetinin ardından yapılacak olan yardımlar ve kan bağışı ile ilgili istişare ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Allah ülkemizi afetlerden korusun” dedi.
Madenciler deprem bölgesine koştu
Amasra TTK Müessesindeki madenciler ve talisiye ekipleri de dahil TTK’daki madenciler de arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgesine gitti. Tahlisiye ve gönüllü maden işçilerinden oluşan ekiplerin AFAD koordinesinde deprem bölgelerine gönderilmesine devam edilirken Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, oluşturulan kriz masasında deprem bölgelerine gönüllü olarak gitmek isteyen birçok maden işçisinin ismini yazdırdığını söyledi. Şu ana kadar toplam 572 maden işçinin deprem bölgesine yönlendirildiğini ifade eden Yeşil, “Tahlisiye ve gönüllü maden işçilerimiz depremzede vatandaşlarımız için kenetlenmiş durumda. Talep geldikçe ekiplerimiz yola çıkıyor. 180 işçimiz daha sabah vardiyasıyla birlikte yola çıkması planlandı. Şu an toplam 752 arkadaşımızın deprem bölgesine yola çıkmış şekilde planlaması yapıldı. Talebe göre bu sayı artabilir. Kurumumuz AFAD ile koordine halindedir. Maden işçimize bu dayanışma için teşekkür ediyorum. Talep oldukça arkadaşlarımız bölgelere giderek kurtarma çalışmalarına katılacaklar” dedi.
Madenciler anne kızı sağ kurtarmayı başardı
Zonguldak’tan deprem bölgesine giden ve kömür üretiminde kullandıkları tahkimat yöntemiyle ilerleyen maden işçileri, Kahramanmaraş’ta anne ve kızını göçükten sağ kurtardı. Küçük kıza sarılarak öpen maden işçileri büyük sevinç yaşadı. Enkazdan sağ kurtulan kızın mutluluğu ise fotoğraflara yansıdı. TTK Amasra ekibi de Hatay Kırıkhan da göçük altından 3 kişiyi sağ olarak kurtarmayı başardı.
81 ilde eğitime 13 Şubat'a kadar ara verildi
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaşanan bu büyük felaket dolayısıyla tüm Türkiye'de eğitim öğretime 13 Şubat'a kadar ara verildiğini açıkladı. Bakan Özer "Şu andaki tüm Türkiye'deki iklim şartlarını göz önüne alarak ve deprem bölgelerindeki çalışmaların çok daha suhuletli olması bağlamında sadece deprem bölgesindeki iller değil çevresindeki illerin de suhuletli bir şekilde süreçleri yönetmesi için bugünden itibaren tüm Türkiye'de tüm okullarımızı 13 Şubat'a kadar bir hafta tatil ediyoruz. Böylece millet olarak devlet olarak hem süreçleri daha rahat bir şekilde yürütme hem de özellikle bu 10 ilde akrabaları olan diğer illerdeki vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak anlamında da bu kararı almış bulunuyoruz. Ama bu kararı alırken tüm illerimizdeki özellikle 10 ilimizdeki okullarımızın tamamı vatandaşlarımızın hizmeti için açık tutulacak. Konaklama, yemek ikramıyla ilgili her türlü hizmet okullarımızda, öğretmenevlerimizde vatandaşlarımıza 7/24 kesintisiz bir şekilde intikal ettirilecek” dedi.
Ulusal spor organizasyonları durduruldu
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da ikinci bir açıklamaya kadar ulusal spor organizasyonlarının ülke genelinde durdurulduğunu açıkladı. Bakan Kasapoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.
Milli yas ilan edildi
Son olarak ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan genelgeyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. Genelgede, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadesine yer verildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay son bilançoyu açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde büyük felaketle ilgili en son ki bilançoyu şu sözlerle açıkladı:
“Toplam 3 bin 419 kaybımız var. Yaralılarımız 20 bin 534. Enkazdan kurtarılanlar 8 bini geçmiş durumda. Yıkık bin sayımız da 5 bin 775. Şu anada kadar 312 artçımız mevcut. 6 ve üzeri 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında. Arama kurtarma boyutundaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kış şartları sadece bölgedeki 10 ilimizle ilgili de değildi bu diğer bölgelerimizde de tipinin de yoğun olduğu bölgeler yolların kapanması hava şartlarıyla mücadele etmemizi de beraberinde getirdi.
"12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcut"
Arama kurtarma sayıları itibarıyla an itibarıyla tüm illerimizde 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Bunlardan 4 bin 60'ı Maraş'ta, 2 bin 465'i Hatay'da, bin 314 Gaziantep'te, bin 721 Adıyaman'da, 687 Osmaniye'de, 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya bin 112. Burada özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki çalışmalar oldukça iyi durumda. Diğer illerimizde arama kurtarma çerçevesinde 239 sağlıkla ilgili 946 ambulans, 939 UMKE timi ve ambulans uçaklar ve bin 947 UMKE personeli ile toplam 4 bin 785'te sağlık personelimiz görev yapmaktadır sahada. Sahada fiilen 24 bin 443 personelimiz görev yapıyor. 4 bin 191 iş makinamız sahada arama kurtarma ekiplerimizle faaliyet halindedir. Özellikle vinç ihtiyacı çerçevesinde çok ciddi bir yol alındı sahada.
"Yurt dışından 3 bin 294 arama kurtarma personeli geldi"
Yine hava araçlarını kullanma şansımız bu sabah itibarıyla arttı. 6 adet A-400M, 6 adet C-130, 19 adet CN-235 ki bunlardan 4'ü ambulans uçaktır. 4 adet KC-135 tanker uçakları ve 26 adet de helikopter. Özellikle şu anda Adana yoğun şekilde Adana Havilimanı lojistik üs haline gelmiş durumda. Yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleri açısından bu ekipleri çok hızlı şekilde Hatay, Maraş ve Adıyaman'a bu üç ilimiz başta olmak üzee sevk ediyoruz. Diğer ülkelerden gelen yardımlar boyutuna baktığımızda 3 bin 294 arama kurtarma personelinin geldiğini görüyoruz. Orada da 70'in üzerinde ülke talepte bulunmuş durumda. Bunlardan 14 ülke fiilen sahada. Adana'dan ilgili yerlere sevk aşamasında. Çek, Fransa, Hollanda, Malta, Hindistan, Polonya, Cezayir, İtalya, Moldova, Arnavutluk, İsrail, Özbekistan, Macaristan, Almanya, Sırbistan, Slovakya, Tatar, İngiltere, Rusya Federasyonu'dur. Bu ülkelere de ayrıca teşekkür ediyoruz. 3 bin 294 personel ve yine 9 arama kurtarma köpekleri de ilaveten buna dahildir.
Hastanelerimizden sağlık ekiplerimizden bahsetmiştim. Özellikle dün bahsettiğimiz hastanelerimizde hasar boyutunda bir değişme yok. Dolayısıyla yine sahra hastanelerimiz de mevcut. Bu hasarlı olan hastanelerin bulunduğu yerlerde de yoğun olarak diğer illere hasta sevkiyatını yapıyoruz.
Barınmada yine tüm Türkiye çapında çadırlarımız ve battaniye, yatak, mutfak setleri ve yastık çarşaf setleri hem AFAD'ın depolarında bulunanlar, gerek Kızılay'ın depolarında bulunanlar gerekse STK ve yerel yönetimlerce yapılan yardımlar bunlar sahaya iletilmeye çalışılmakta. Özellikle dün akşam ve gece boyu yaşadığımız tipiden kaynaklı yolların afet bölgesi dışında da kapanıyor olmasından kaynaklı biz bugün itibarıyla da buraya hava yolu aracılığıyla bu ihtiyaçların afet bölgesine intikalini önceliklemiş durumdayız.
"380 bin afetzedeye MEB ve Bakanlık koordinasyonunda barınma imkanı sağlandı"
Milli Eğitim Bakanlığımız ve üniversitelerimizin dün itibarıyla yerleşim yerlerini, pansiyon, yurtlarını, gençlik merkezlerini, spor salonları, öğretmen evleri diye ifade ettiğimiz yerleri açmıştı. Oradaki son durum Milli Eğitim Bakanlığı'nda 301 bin 512 kişi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda yaklaşık 79 bin kişi toplamda da 380 bin afetzede buralarda şu anda barındırılıyor. Beslenme imkanları da sunulmakta.
"Afet bölgelerine ulaşım son derece önemli ve kritik"
Yollarla ilgili dün ifade ettiğimiz güzergahlarda, Hatay-Reyhanlı devlet yolu vardı ulaşıma kapalı olan. Alternatif yol kullanılmakta, kapalı alanlarda geçişi kontrollü olarak sağlayalım diye. Osmaniye-Gaziantep yolu üzerinde Nurdağı mevkiinden dolayı bir orada yine tek yönlü bir geçiş imkanı sağlandı. Özellikle görevli araçlar için açılmış durumda burası. Malatya-Kahramanmaraş arasında bir sıkıntı vardı. Orada da yine alternatif güzergah kullanılmaktadır. Kayseri-Pınarbaşı ve Göksun yolu çerçevesinde o bölgede de afetten kaynaklı değil de tipiden kaynaklı sıkıntılar gece boyunca devam etti. Fakat zorunlu geçişler için buralar açılmış durumda. Özellikle afet bölgelerine ulaşım son derece önemli ve kritik. Ulaşımın zamanında sağlanıyor olabilmesi afetle mücadele eden ekiplerimizin ve araçlarımızın sahada çalışmalarını çok hızlı şekilde yerine getiriyor olabilmesi için bizim bu yolları açık tutmamız son derece önemli.
"Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a araç girişi durduruldu"
Bölgede işi olmayan vatandaşlarımızı bu yolları kullanmamaları ve bölgeye gitmemeleri yönünde özellikle ikaz etmek istiyoruz ve rica ediyoruz. Bu bölgeleri ihtiyacı olmayan afet bölgesine gıda veya arama kurtarma, barınma ve benzeri alanlarda herhangi bir nakliye işi yapmayanların bu yolları kullanmamaları, dolayısıyla burada bir tedbir de almış durumdayız. Özellikle Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araçların afet ile ilgili bölgeye sevkiyat yapan araçların dışındaki diğer araçların girmesini durdurmuş durumdayız. 48 saat süresince bu geçerli olacak. 11.00 itibarıyla bugün bu süre başlamış durumda. Diğer illerde de ihtiyaç olursa bu genişletilebilir. Burada bizim vermek istediğimiz mesaj bu tür tedbirlere gerek olmadan bölgede işi olmayan vatandaşlarımızın o yolları kullanmamaları.
"Elektrik kontrollü olarak veriliyor"
Elektrik konusunu dün yine gece paylaşmıştım. Orada da baktığımızda dünkü Osmaniye ile dünkü notlarımdan paylaşıyorum. Enerjide elektrik ile alakalı Hatay'a, Reyhanlı'ya bugün vereceğimizi ifade etmiştim. Bugün Reyhanlı'ya veriyor olacağız elektriği. Gaziantep'te Islahiye ve Nurdağı henüz verilmiş değil. Malatya'da yine tamamına verilecek durumda ve AFAD'ın onayının gerektiğini ifade etmiştik. Tamamlandı buraya veriliyor fakat tamamı yine enkazın olduğu bölgelerde kontrollü olarak. Osmaniye'de Merkezbahçe ve Kadirli'de yine tüm alanın kontrol edildikten sonra riskin olmadığına dair onay verildikten sonra elektrik verilecek demiştik, bugün itibarıyla bu tamamdır, kontrol edilmiştir ve bölgeye elektrik verilmeye başlanmıştır. Kahramanmaraş'ta merkezde kontrollü olarak elektrik verilmeye başlandı. Elbistan'da kısmen verilmeye başlandı. Pazarcık henüz verilmiyor. Diğer ilçelerle ilgili çalışmalar devam ediyor.
"Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'a gaz verilebilmesi için çalışmaya başlandı"
Doğal gaz ile alakalı 6 noktada ana hatta sorun olduğunu ifade etmiştim. Bunlarla ilgili bugün çalışmaların tamamı gerekli ekipmanlar sahaya iletildi ve çalışmalar başlamış durumda. Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'a gaz verilebilmesi ile alakalı ekipler çalışmaya başladılar. Yaklaşık 2-3 gün alacağını dün itibarıyla ifade etmiştik. Dolayısıyla bura merkez ve ilçeleri kapsayan bir çalışma. Bölgedeki gerek jeneratörler gerekse normal akaryakıt ve jeneratör yakıtı çerçevesinde de Enerji Bakanlığımız koordinasyonunda bölgeye akaryakıt ve jeneratör yakıtı sevkiyatı devam ediyor.
Tüm illerle ilgili notumu paylaşayım; Kahramanmaraş 530 kaybımız, yaralı 2 bin 900. Hatay 872 kaybımız ve 2 bin 666 yaralımız. Osmaniye 293 kaybımız, bin 315 yaralımız. Adıyaman 720 kaybımız, 400 yaralımız. Diyarbakır 92 kaybımız, 770 yaralımız. Şanlıurfa, 95 kaybımız, bin 791 yaralımız. Gaziantep, 481 kaybımız, 3 bin 890 yaralımız. Adana, 146 kaybımız, 2 bin 611 yaralımız. Malatya, 166 kaybımız, 3 bin 298 yaralımız. Bu arada Elazığ diye eklemiştik dün akşam 2 kaybımız ve 376 yaralımız söz konusu. Tekrar hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”