Bartın'da suya dikkat hastalık kapabilirsiniz

Bartın Valiliğinden içme ve kullanma suyuna karşı uyarı..

Bartın’da meydana gelen sel afeti sonrası Bartın Valiliği içme ve kullanma suyunun neden olabileceği bulaşıcı hastalıklara karşı uyarılarda bulundu. 

Geçtiğimiz hafta sonunda Bartın’da yaşan sel, su baskını ve taşkınlar sonrası birçok noktada hasar meydana geldi. Selin izleri Bartın’da silinmeye devam ederken, içme ve kullanma suyunun da rengi değişti. Bartın Valiliği içme ve kullanma suyundan kaynaklanabilecek bulaşıcı hastalıklara karşı uyarılarda bulundu.  

Bartın Valiliğinin uyarısında şu ifadelere yer verildi; “Tüm sebze ve meyveleri tüketmeden hemen önce temiz ve bol su ile yıkayınız. İçme ve kullanma suyu olarak temizliğinden emin olduğunuz şebeke suyu ya da T.C. Sağlık Bakanlığından izinli ambalajlı suları kullanınız. Kaynağını bilmediğiniz ve temizliğinden emin olmadığınız suları kullanmayınız. Zorunlu hallerde sularınızı 10 dakika kaynatarak kullanınız. İçme suyunuzda bulanıklık ve koku gibi değişiklikler olması halinde suyu kullanmayınız. Kimyasal madde ya da kanalizasyon karışmış olabileceğinden sel sularıyla temas etmiş sebze ve meyveleri tüketmeyiniz. Çocukların su birikintisi ile oynamasına müsaade etmeyiniz. Çeşitli böcek ve hayvanların, tedavisi zor hastalıklara neden olabileceğini unutmayınız. Bina ve konutlarınızda kullanılan su depolarının temizliğinin ve bakımının belirli periyotlarda yapılmasına dikkat ediniz. Sağlıklı olmayan suları diş fırçalama, bulaşık yıkama, yemek yapma ve buz elde etme amacıyla kullanmayınız. Sel sularıyla temas eden ev ve iş yerlerinin temizliğini sulandırılmış çamaşır suyu (9 bardak su+1 bardak çamaşır suyu) ile yapınız. Temizlik esnasında maske ve eldiven kullanınız. Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtilerinden biri veya birkaçı ortaya çıkarsa mutlaka bir sağlık kurumuna başvurunuz. Doktorunuzun önerilerine mutlaka uyunuz.” 


 

Bakmadan Geçme