Bartın'da şap aşısı kampanyası devam ediyor

8 bin hayvan aşılandı..

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Eylül’den itibaren ülke geneliyle birlikte Bartın’da da başlatılan Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Eylül’den itibaren ülke geneliyle birlikte Bartın’da da başlatılan kampanya ile il genelinde 8 bine yakın hayvana şap aşısı yapılırken Ekim ve Kasım ayı gibi tüm hayvanların şap aşılarının yapılması hedefleniyor. 

Yılda 2 kez aşı gerekiyor 

Uzmanlar şap aşısı kampanyası ve hastalığıyla ilgili, “Şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık olup, ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık et ve süt veriminde önemli kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle genç hayvanların hastalığa karşı son derece hassas ve hastalık ölümle sonuçlanmakta, hastalıktan korunma yolunun ise hayvanların 6 ay aralıklarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması gerekmektedir. Ayrıca büyükbaş hayvanların il dışına sevklerinde ve buzağı desteklemelerinde şap aşısının yapılmış olması zorunludur. Özellikle Yetiştiricilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve aşı yapmak üzere gelen ekiplere gereken kolaylığı sağlamaları önem taşımaktadır.”  değerlendirmesinde bulundu.
 

Bakmadan Geçme