Bartın'da 30 Ağustos coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Büyük Taarruzun 102'nci yıldönümü Bartın'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Büyük Taarruzun 102’inci yıldönümü etkinlikleri Bartın’da çelenk töreni ile başladı. Daha sonra Valilik tebrikatı ile devam eden program sonrasında Cumhuriyet Meydanında kutlama töreni gerçekleştirildi.

Vali Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Garnizon Komutanı Dnz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, emniyet güçleri, askeri erkan, Sivil Toplum Örgütleri, öğrencilerin ve çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen tören alanı çeşitli gösterilere sahne oldu. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşma Deniz Üsteğmen Burak Sağlam tarafından yapıldı. 

Üsteğmen Sağlam konuşmasında şunları söyledi: “Yalnız Türk milleti için değil, aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayın çok şerefli bir zaferin yüz ikinci yıl dönümünü kutluyoruz. Bugün, tarihinin hiçbir devresinde hürriyetinden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk milletinin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gündür. Bugünün değerini anlamak ancak dünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu Trablusgarp ve Balkan Savaşlarını takiben girdiği Birinci Dünya Harbi sonunda çok ağır şartlarla Sevr Antlaşması'nı imzalamaya zorlanmış ve bunun kabulüyle aziz vatanımızın parçalanması istenmiştir. Mondros Mütarekesi'nden hemen sonra İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş'ı, Fransızlar, Adana ve Mersin'i İtalyanlar, Antalya ve Konya'yı Yunanlılar ise 15 Mayıs 1919’da İzmir'i işgal etmişlerdi. Ancak işgal devletlerinin düşünmedikleri bir husus vardı. Türkler tarihin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış, onurlu ve şerefli bir ulus idi. 

Böylece işgalciler her zaman hür ve bağımsız olmuş bir milleti karşılarına almışlardı. Çok zor koşullar altında planlanan ve hazırlanan Büyük Taarruz'un amacı sürpriz bir karşı harekatla güçlü düşman mevzilerini yarmak ve üstün düşmanı kesin bir darbeyle mağlup etmekti. Bu taarruza Türk'ün ana yurdunu işgal eden düşman yok edilmeden ara verilmeyecekti. Büyük Taarruza çok büyük fedakarlıklarla yapılan lojistik hazırlıkların sonunda 102 önce 26 Ağustos'ta başlanmıştır Türk'ün gerçek kurtuluş güneşiyse 30 Ağustos 1922 sabahı düşmanın kesin yenilgisiyle doğmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, emrin olan kuvvetlerimiz 9 Eylül 1922 tarihine kadar benzeri görülmemiş bir azim ve iradeyle düşmanı denize dökmüştür. 30 Ağustos Zaferi zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanlarını yenen bir milletin destanıdır. Bu askeri zafer ile siyasi zaferlerin de yol açılmıştır. Mudanya Mütarekesi yapılmış, Trakya işgalcilerden kurtarılmış ve nihayet müzakere gücünü büyük zaferden alan Türk delegasyonunun siyasi mücadelesi sonucu barış anlaşması imzalanmıştır. 

Böylece büyük Türk zaferi, milletlerarası hukuk kurallarına göre tescil edilmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı fiilen sona ermiştir. Başkomutanlık meydan Muharebesi'nin önemi sadece düşman ordularının yenilmesinden değil, aynı zamanda yüce Türk milletinin tarihinde yeni bir dönem açarak yeni bir Türk devletinin kurulmasına imkan sağlamasından da kaynaklanmaktadır. Bugün zaferlerin en büyüğü olarak Başkomutanlık Meydan Muharebesi Türk milletinin kahramanlık duygusunu ve milli gururunu besleyen en güçlü kaynaklardan biridir. Ve böyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri 102 önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisindedir. Vatanını ve milleti bölünmezliği bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve feda etmeye her zaman hazırdır. Milleti ve ordusu ile bir bütün halinde hareket eden yüce Türk ulusunun varoluş nedeni olan bu kutsal zaferin 102’nci dönümünde başta ebedi başkomutanımız Ulu Önder Atatürk olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.”

Halk Oyunları ve sporcu gösterilerinin ardından müsabakalarda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi. 

Türk Bayrağı, Okul Bayrak ve Flamaları, öğrenciler, gaziler, Askeri Birlik ve kolluk kuvvetleri ve sporcuların sırasıyla gerçekleştirdiği tören geçişi ile program sona erdi. 

Bartın'da 30 Ağustos coşkusuBartın'da 30 Ağustos coşkusuBartın'da 30 Ağustos coşkusu

Bakmadan Geçme