Bartın AFAD'tan saha çalışması

Bartın AFAD, Hasankadı Beldesi, Hanyeri ve Akbaş bölgelerinde Sel Farkındalığı çalışması gerçekleştirdi.

Bartın AFAD Destek Gönüllüleri, sel felaketine karşı toplumu bilinçlendirmek ve alınacak önlemler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenledi.  

Hasankadı Beldesi, Hanyeri ve Akbaş bölgelerinde düzenlenen etkinlikte sel öncesi, sel sırası ve sel sonrasında neler yapılması gerektiği ve alınacak önlemler anlatıldı.  

Doğal afetlerin zararını en aza indirmek amacıyla bilgilendirmeler yapılırken, sel felaketine karşı hazırlıklı olmanın önemi vurgulandı. Sel Farkındalığı kapsamında vatandaşlara broşürler dağıtıldı. 

Sel uyarısı yapıldığında alınacak önlemler 

Öte yandan AFAD’ın resmi sayfasında yer alan sel afetine karşı alınacak önlemler ise şöyle; “Dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Her an tahliye olabilecek şekilde hazırlıklı olun; afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın. Şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı evde temiz su bulundurun. 

Sel sırasında yapılması gerekilenler

Sakin olunmalıdır, sel bölgesi ter edilmeli ve yüksek, güvenli bir bölgeye gidilmelidir, evinizden ayrılmadan önce yakın illerdeki tanıdıklara durumla ve gidilen yerle ilgili bilgi verilmelidir, elektrik kaynaklarından uzak durulmalıdır, sel sırasında araç içinde bulunuluyor ise, su ile kaplı yollardan gitmeye çalışılmamalıdır, araçta herhangi bir arza oluştuysa, araç terk edilmeli ve yüksek bir yere ulaşılmaya çalışılmalıdır, çocukların sel ve yağmur sularıyla oynamalarına izin verilmemelidir, sel sularının temas ettiği yiyecekler yenilmemelidir, emniyet ve istinat duvarlarından, elektrik direklerinden uzak durulmalıdır, bulunduğunuz bina da gaz sızıntısı ihtimaline karşı, elektrikli alet ve ışık kullanılmamalıdır, ışık ihtiyacı pilli fenerlerle sağlanmalıdır.

Sel sonrasında yapılması gerekenler

Sel sonrasında da ikincil afet olarak yangınlar çıkabilir. Bu nedenle evde gaz sızıntısı, suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olmadığına emin olun. Konuttaki sel suları binanın daha fazla zarar görmemesi için yavaş yavaş boşaltılmalıdır.” Bartın AFAD'tan saha çalışmasıBartın AFAD'tan saha çalışması

Bakmadan Geçme