Balık sezonu değerlendirildi

Amasra'da balıkçılık yapan Metin Uygar balık avı sezonunu değerlendirirken hem taze balığın özelliklerini anlattı hem de balık pişirmenin püf noktalarını aktardı. 

1 Eylül itibariyle başlayan balık sezonu ile birlikte taze balıklar Bartın’da tezgâhlarda yerlerini aldı. Taze balıklar günlük olarak alıcının beğenisine sunulurken, balık fiyatlarının da tezgâha göre değişiklik gösterdiği görüldü. 

Amasra’da yıllardır balıkçılık yapan Metin Uygar balık sezonunu değerlendirdi. Sezonun hamsi yönünden iyi gittiğini ifade eden Uygar, “Hamsi yönünden biraz iyi ama palamut bu sene olmadı. Palamut az çıktı. Bu sene çinekop da yok. Her sene bir önceki seneyi arıyoruz.” Dedi. 

Taze balık gözünden anlaşılıyor

Uygar, taze balığın özelliklerini de şöyle sıraladı, “Taze balık parlak olur, renginden anlayabilirsiniz. Gözlerinde kırmızılık olmaz. Balığın gözleri içine göçük olmayacak. Renginden rahatlıkla anlaşılır.”

Balık pişirmenin püf noktaları

Uygar öte yandan hamsi ve mezgit pişirmenin püf noktalarına da değindi. Uygar balık pişirmenin püf noktalarını şöyle anlattı, “Hamsi normalde ızgara balığıdır. Ama şu ara ızgarası yapılmaz yılbaşına doğru yağlanır. Şu dönemde hamsiyi ızgara yapmak için, balığı ayıkladıktan sonra az bir zeytinyağı ile harman yapıp ızgaraya döşeseler daha iyi olur. Mezgit balığını tavada bol yağda pişirirsiniz. Balığı mısır unlayıp tavaya koymadan önce yağı iyice kızdıracaksınız. Sonra unladığınız balığı tek tek dizip, kapakla çevirerek pişireceksiniz. Mezgit balığı yağı seviyor, bol yağda pişireceksiniz. Az yağda yaparsanız hem içine çok yağ çeker, hem de tavaya yapışır.” 

“Deniz soğuduğunda balık çoğalacak”

Uygar, önümüzdeki günlerde balık sezonundan beklentisi ile ilgili de şunları söyledi, “Denizin biraz soğumasını bekliyoruz. Deniz soğuduktan sonra çinekop, lüfer, barbun çoğalır. Deniz şu durumda 20 derece. Hala denize girenler var.” 

Amasra’da hamsi 75 liraya alıcısını bulurken, mezgit ise 100 liradan satılıyor. 

Bakmadan Geçme