Bakan Işıkhan'dan açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, canlı yayında gündeme ve çalışma hayatına ilişkin soruları yanıtladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, canlı yayında gündeme ve çalışma hayatına ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Işıkhan, ihtiyaç duyulması halinde temmuz ayında asgari ücrette bir güncelleme yapılabileceğini belirtti.
"Felaket bir durum olursa..."
Bakan Işıkhan, "Vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumak zorundayız. Enflasyonda 2025'te ciddi bir iyileşme bekliyoruz. Düşüşün başladığını göreceğiz. Uyguladığımız mali ve makroekonomik politikalar bu yönde ilerliyor" ifadelerini kullandı. Işıkhan bununla birlikte "Ancak olur da Allah korusun Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız da ifade etti, bir aksilik bir felaket bir başka durumla karşı karşıya kalırsak Temmuz ayında da tekrar gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.
Enflasyon oranı ve beklentiler
24 Aralık 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı asgari ücretini açıklayarak, yapılan yüzde 30'luk zamla yeni asgari ücreti 22 bin 104 lira olarak belirlemişti.
Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 44,38'e ulaşmasıyla, yapılan zam beklentilerin altında kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl başında yüzde 36 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44'e yükseltmiş, 2025 yılı için de yüzde 21'lik enflasyon beklentisi duyurmuştu.
Bu bağlamda, TÜİK'in ilerleyen aylarda yüzde 21'lik enflasyon tahminine uygun veriler açıklaması durumunda, ara zam yapılma ihtimalinin düşük olduğu öngörülüyor.
Işıkhan, 2008 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve GSS ile Türkiye’nin Sosyal Güvenlik açısından bir reform sürecine geçildiğine vurgu yaparak, “Burada hem emeklilerimizin ve vatandaşlarımızın tümünü kapsayan aynı zamanda Sosyal Güvenlik reformuyla birlikte bunu destekleyerek vatandaşlarımıza sunmuş olduğumuz sağlık hizmetlerinde, diğer hizmetlerde, Sosyal Güvenlik hizmetlerinde çağın standartlarını yakaladık hatta geçmiş durumdayız. Sağlık sistemimizin önceki durumunu büyüklerimiz, kıymetli emeklilerimiz, emektarlarımız çok iyi biliyor. Şimdi Avrupa Birliği’nde birçok gelişmiş ülkede sağlık hizmetlerinin sunumunda finansal krizlerle karşı karşıya kalırken, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlık alanında ve sosyal güvenlik alanında Türkiye büyük bir reform sürecini gerçekleştirdi ve başarıyla bu süreci tamamlamaya gayret ediyor” değerlendirmelerinde bulundu.
Bakan Işıkhan, EYT’den emekli olanlara ilişkin güncel durumun sorulması üzerine, “EYT’den emekli olmaya başlayan, devam eden bir süreç var. Yasal haklarını elde eden vatandaşlarımız emekli olmak istiyor. Bugün itibarıyla 2.5 milyona yaklaşmış durumda. Tam rakam 2 milyon 445 bin 965 kişi. Aslında beklediğimiz rakam 5 milyona yakın. Şu anda 2.5 milyona yakın vatandaşımız başvuru yapmış. Şu anda 2.5 milyon emekli olan vatandaşımızın yüzde 58’i çalışıyor” cevabını verdi.
16.6 milyon emekli olduğunu bildiren Işıkhan, “Biz de SGK olarak bütçemizin yüzde 70’ini emeklilerimizin aylıklarını ödemeye ayırmak zorundayız. Geri kalan yüzde 30’u için vatandaşlarımızın sağlık giderleri, ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için ayırıyoruz" dedi.