Aynı olay yeniden yaşanabilir

Türkiye'de orman zengini iller arasında yer alan Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde küresel ısınmanın etkileri arasında gösterilen orman hortumları on binlere ağacın yıkımına neden oldu

Küresel ısınmanın etkileri arasında gösterilen orman hortumları Batı Karadeniz bölgesinde on binlerce ağacın devrilmesine neden oldu.

Türkiye’de orman zengini iller arasında yer alan Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde küresel ısınmanın etkileri arasında gösterilen orman hortumları on binlere ağacı yıktı.

Farklı dönemlerde, farklı büyüklük ve şiddetlerde oluşan hortumlarının yıkımlara neden olduğu Bartın, Karabük ve Zonguldak illerindeki bölgeler kuş uçuşu 100 kilometrelik alanı kapsadı.

Fırtınalara karşı çok dirençli olduğu bilinen kayın ağaçlarının kökünden devrilmiş olması orman hortumlarının şiddetinin ne denli büyük olduğunu da gözler önüne serdi.

Orman Genel Müdürlüğünce hortumların oluşturduğu zararın tespiti için çalışma başlatıldı.

Öte yandan hortumlar nedeniyle yıkımların-devriklerin oluştuğu bölgelere iş makineleri ile yol açılarak ulaşılması, devriklerin kesilerek kaldırılması ve ekonomiye kazandırılması akabinde ise söz konusu devrik alanlarında ağaçlandırma çalışmalarının yapılması hedefleniyor. Yapılan çalışmalara ormancılık faaliyetlerinde bulunan kooperatiflerde destek veriyor.

Hortumların orman varlığına verdiği zarar, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine de olumsuz etki yapıyor.

Devriklerin bulundukları alanlarda kesilerek kaldırılması ise orman işçiliği açısından bazı zorlukları beraberinde getiriyor.

Hortumların etkisiyle engebeli arazilerde kontrolsüz olarak üst üste devrilen, gövdelerinden kırılan, kökünden sökülen ağaçların kesimi ve transferleri sırasında orman işçilerinin karşılaşabildikleri yaralanmalı ve ölümlü kazaların olasılığı da artıyor.
 

Bakmadan Geçme