Atıl durumdaki tarım arazileri değerlendiriliyor
81 ilde uygulanıyor..
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki araziler tarımsal üretime kazandırılıyor. Bu kapsamda Bartın’da da atıl kalan tarım arazileri işlenerek il ekonomisinin desteklenmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığınca 2021 yılından beri 81 ilde boş ya da nadasa bırakılan alanların yanı sıra işlemeli tarıma uygun olmayan alanlarda uygun üretim teknikleri kullanılarak bitkisel üretimin artırılması amacıyla azami yüzde 75 ayni destek ile TAKE Projesi yürütülüyor.
Proje kapsamında boş ya da nadasa bırakılan veya atıl durumdaki arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulanarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Projeyle iklim değişikliği dikkate alınarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi ile işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması öngörülüyor. Proje ile 81 ildeki üreticilere azami yüzde 75 hibeli fide ve tohumlar temin ediliyor. Bartın’da da proje kapsamında atıl durumdaki tarım arazileri işlenerek Dane Mısır ekimi yapıldı.
Ayrıca hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesislerinin kurulması, doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılanması, çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen veriminin artırılması da hedefleniyor. TAKE Projesi ile tarla bitkileri ekim alanları artış gösterirken nadas alanları daraltılarak atıl ve boş alanlar etkin kullanılıyor. Aynı zamanda büyük şehirlerde hayata geçirilen bu projeler ile kent çevrelerinde sebze üretiminin artırılmasına katkı sağlanıyor.
Proje ile 2021-2022 yıllarında 505 milyon TL bütçe ile yaklaşık 3,4 milyon dekar alanda ekiliş, dikiliş ve aşılama çalışmaları yapılarak beklenen hedefe ulaşıldı. Proje kapsamında 2023 yılı ilkbahar döneminde ise 310 milyon TL bütçe ile 1,1 milyon dekarlık alanda ekiliş, dikiliş ve aşılama faaliyetleri gerçekleştirildi. Proje faaliyetlerine sonbahar ekilişleri ile devam ediliyor.
Bartın’da atıl araziler işleniyor
Geçtiğimiz yıllarda Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder öncülüğünde Bartın’da atıl ve boş bırakılan arazilerin tespitleri yapıldı. Üretim isteği olup ekecek yeri olmayan vatandaşlar ile bol miktarda arazisi olup işlemeyen vatandaşlar buluşturuldu. Ortaklık, kiralama usulü gibi yöntemlerle bu tarım arazilerinin atıl kalmaması sağlandı. Geçtiğimiz yıllarda Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde uygulanmaya başlayan proje ile 2021 yılında ekilen dane mısırda dekara 250 kg, Silajlık Mısırda dekara 4 ton verim alındı. Sertifikalı tohuma yüzde 75 hibe, ücretsiz toprak tahlili, kira bedelsiz sıraya ekim ve gübreleme için pnömatik mibzer, sıra çapa makine ile Bartın’da ilk defa biçerdöverle dane mısır hasadı desteği sağlandı. Bartın’da atıl durumdaki tarım arazilerinin etkinleştirilmesi anlamında çalışmalara devam ediliyor.