ARIT'TA EV PANSİYONCULUĞU KURSUNA YOĞUN İLGİ

Küre Dağlarının zirvelerinde ev pansiyonculuğu canlanacak...

Ülkemizin ilk Panparks üyesi Milli Parkı olma özelliğini taşıyan Küre Dağları Milli Parkı’nda turizmin canlandırılması adına çalışmalar devam ediyor. Küre Dağları’nın farklı noktalarına ziyaretlerde bulunurken tatillerini özlem duyulan köy yaşantısı ile iç içe geçirmek isteyenler için Milli Parkın giriş kapılarından biri konumunda yer alan Arıt bölgesinde ev pansiyonculuğu kursu başlatıldı. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce başlatılan kursa bölge kadınları yoğun ilgi gösterirken kurs kapsamında eğitimler Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman Personeli tarafından teorik ve uygulamalı olarak verilecek. Kurs sonunda ev pansiyonculuğu belgesine sahip olacak kursiyerler evlerinin bir bölümünü bölgeye gelen turistleri ağırlamak için kullanabilecekler.

Ülkemizin ilk Panparks üyesi Milli Parkı olma özelliğini taşıyan Küre Dağları Milli Parkı’nda turizmin canlandırılması ziyaretçilerin tatillerini özlem duyulan köy yaşantısı ile iç içe geçirmeleri adında Milli Parkın giriş kapılarından biri konumunda yer alan Arıt bölgesinde ev pansiyonculuğu kursu başlatıldı. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce başlatılan kurs Küre Dağları Milli Parkı Söğütlü Ziyaretçi Merkezinde gerçekleşecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman Personeli Özlem Öğer Mert tarafından verilecek kurs 6 gün sürecek. Bölge kadınlarının yoğun ilgi gösterdikleri ev pansiyonculuğu kursunda teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitimler de verilecek. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere ev pansiyonculuğu belgesi verilecek. Bu belgelerle birlikte bölgede yaşayan vatandaşlar yerli ve yabancı turistleri evlerinde ağırlayabilecekler.

Kursun açılış programında konuşan Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun günümüzde özellikle metropol şehirlerde yaşayan insanların köy hayatına özlem duyduklarını, toprağa dönüp tabiatla baş başa kalmak istediklerini söyledi.

İnsanların betonun soğuk yüzünden bıktıklarını ve sürekli doğaya kaçış aradıklarının altını çizen Müdür Dursun, ev pansiyonculuğunun doğaya ve tabi ki köy hayatına özlem duyan insanlar için bir ihtiyaç halini aldığını belirtti.

“İnsanlar otantik yaşama özlem duyuyorlar”

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak şehrin farklı noktalarında ev pansiyonculuğu kursları başlattıklarını kaydeden Dursun, “Güzelcehisar ve Ulus’un ardından bugünde Küre Dağları Milli Parkı bünyesinde yer alan Arıt’ta bu güzel kursu başlatıyoruz. Artık insanlar deniz, kum ve güneşten bıktılar. Artık insanlar özüne dönmek istiyorlar. Toprağa dönüp tabiatla baş başa kalmak istiyorlar. Artık köy hayatına, otantik yaşama özlem duyuyorlar. Bu nedenle Türkiye’nin her tarafında kırsal turizm, alternatif turizm adı altında ev pansiyonculuğu kursu başlamış oldu. Buradaki amaç köylerde yaşayan insanlarımızın evlerinin bir odasını misafirlere ayırmasıdır. Ve orada misafirlerle baş başa kalıp onlara yörenin yemeklerini ikram etmesi, gelen misafirlerin köy hayatını anlamaları ve köy yaşantısına ortak olması, varsa evin ineğinden süt sağması, varsa kümesinden tavuk yumurtasını kendi eliyle almasıdır. Bu tür güzellikler insanları cezp ediyor. İnsanlarımız betonun soğuk yüzünden bıkmışlar ve sürekli doğaya kaçış arıyorlar. Ev pansiyonculuğu da doğaya ve tabi ki köy hayatına özlem duyan insanların köyde yaşama arzusundan kaynaklanan bir ihtiyaç halini alıyor.” dedi.

“Arıt bölgenin turizm merkezi olacaktır”

Arıt’ın gerek doğal güzelliği gerekse Küre Dağları Milli Parkı içinde yer almasıyla mükemmel bir yer olduğunu da sözlerine ekleyen Dursun, “Arıt gerek doğal güzelliği ile gerekse Küre Dağları Milli Parkı içinde yer almasıyla mükemmel bir yer. Bu güzelliği insanlara göstermemiz lazım. Ev pansiyonculuğu kursu bu anlamda büyük önem taşıyor. Arıt yakın gelecekte bölgenin turizm merkezi olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan bölgede turizmi geliştirecek ev pansiyonculuğu kursunun açılması talebinde bulunduk ve Bakanlığımız bu isteğimizi karşılıksız bırakmadı. Bakanlığımızın en tecrübeli eğitim uzmanı bugün aramızda ve ev pansiyonculuğu kursu için 6 gün boyunca sizlerle birlikte olacak. Ev pansiyonculuğunda neler yapılması lazım? Bir misafir nasıl ağırlanır işte bunun tüm detaylarını sizlere anlatacak. Kurs sonunda alacağınız belge ile ev pansiyonculuğu yapabileceksiniz. Bu belge olmadığı takdirde ev pansiyonculuğu yapanlar cezai işleme maruz kalırlar. Bölgenin doğal güzelliklerini, yörenin eşsiz lezzetlerini insanlarımıza en güzel şekilde ikram edebilmek ve misafirleri ağırlayabilmek adına ev pansiyonculuğu kursu bir ilk adım olacaktır. Bundan sonra da aşçılık kursunu da burada açmayı planlıyoruz. Bu vesile ile burada kurs açmamızda en büyük yardımı olan muhtar kardeşlerime, kursa yoğun ilgi gösteren kadın kursiyerlerimize, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Böyle heyecanlı ve güzel bir ortam oluşturduğunuz için de son derece memnunuz.” diye konuştu.

“Arıt çıkmaz bir sokak olmaktan çıktı”

Kursun açılış programına katılan bölge muhtarları ise geçmişte yol problemi yaşadıklarını ve bu problemin turizm konusunda da önlerini kestiğini ancak tamamlanma noktasına gelen yol çalışmalarının ardından bölgede turizmin canlanacağına inandıklarını kaydedip, “Arıt yolu artık yüzde 80 tamamlandı. Zoni  Yaylası ve Karadere Vadisi’nin turizme kazandırılması içinde önemli çalışmalar yapıldı. Arıt gerçekten çok güzel bir bölge. Başlayacak ev pansiyonculuğu kursunu da bölgemizde turizmin gelişmesi adına çok değerli bir adım olarak görüyoruz. Bölge kadınlarımızın bu şekilde yoğun ilgi göstermesi de bizleri çok mutlu ediyor. Son dönemdeki yatırımlarla Arıt artık çıkmaz bir sokak olmaktan çıktı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Arıt’ta turizmin gelişmesi adına atılan bu adımlarda çok kıymetli. Ev pansiyonculuğu kursunun başlaması öneli bir adım önemli bir başlangıç. Turizmde önemli yollar kat edeceğimize inanıyoruz. Küre Dağları Milli Park’ı bizim gözbebeğimiz. Bu doğa güzelliğinin turizm de hak ettiği yeri alması gerekiyor ve bunun için ilgili müdürlüklerimiz başta olmak üzere herkes gayret gösteriyor. Bu kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz.

“Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz”

Kursa katılan bölge kadınları da evlerini bölgeye gelen ziyaretçilere açmak istediklerini kaydedip, “Evlerimizi gelen misafirlere açmak ve onları en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz. Şimdiden hazır olduğumuzu düşünüyoruz ama düzenlenecek kursla daha fazla şey öğreneceğiz ve çok faydalı olacaktır. Böyle bir kurs açıldığı için çok memnun olduk. Hep birlikte bölgemizi gezmeye gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak, evlerimizde misafir etmek istiyoruz. Kurs boyunca öğreneceklerimiz de gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamak ve onları memnun, mutlu uğurlamak adına büyük fayda sağlayacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dediler.

“Sizlere katkı sunmaya çalışacağız”

Ev pansiyonculuğu kursu için Ankara’dan ilimize gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitmeni Özlem Öğer Mert ise, “Tabi ki böyle doğal güzelliği ile ön plana çıkan bir bölgede ev pansiyonculuğu için gerekli bilgileri sizlere aktaracağız. Ev pansiyonculuğunda misafirler nasıl karşılanır ve ağırlanır. ev pansiyonculuğu nasıl işletilir gibi sorulara yanıt vereceğiz. Bilgilerimizle sizlere katkı sunmaya çalışacağız. Kursumuzda eğitimlerimiz teorik ve uygulamalı olarak gerçekleşecek. Kurs sonunda başarılı kursiyerlerimize belgelerini takdim edeceğiz. Katılımın bu şekilde yoğun olmasından da çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.

Konuşmaların ardından kurs açılış programına katılanlara yöreye özgü yemek ve içecek ikramları gerçekleştirildi. 6 gün sürecek eğitimler Küre Dağları Milli Parkı Söğütlü Ziyaretçi Merkezinde başladı.

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı Türkiye’de korunması gerekli 9 sıcak nokta dan biri olmasının yanı sıra Türkiye’nin ilk pan parkı olma özelliğini taşıyor.

2000 yılında Milli Park ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı, tamamen bir plato karakteri taşır. Küre Dağları Milli Parkı’nın kapladığı alanın yüzölçümü 37.753 hektara, çevresindeki tampon bölge ise 134.366 hektara denk düşer. Yakın çevresinde süregelen yaşam, Milli Park sınırları içerisine yayılmamış ve milli park içerisinde hiçbir yerleşim kurulmamıştır.  Batı’da Bartın Çayı’ndan başlayan Küre Dağları, yaklaşık 300 kilometrelik uzunluğuyla Doğu’da Kızılırmak’a ulaşır.

Günümüzde tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin, en iyi yabanıl örneklerine sahip Küre Dağları Milli Parkı, Avrupa’da korunması gereken 100 Orman Sıcak Noktası içinde yer alır. Sıcak Nokta, doğa korumacıların dünyada endemizm düzeyi yüksek ve aynı zamanda hızla habitat kaybına uğrayan alanları tarif etmek üzere kullandıkları terimdir.

Küre Dağları Milli Park alanı 157 endemik bitki türü ve bunlar içinde nesli tehlike altında olan 59 bitki taksonu barındırmaktadır.

Küre Dağları Mili Parkı'nın biyolojik açıdan önemi, çok sayıda hayvan türü için sunduğu farklı yaşam ortamından kaynaklanır. Yaban kedisi (Felis sylvestris), susamuru (Lutra lutra), bozayı (Ursus arctos) ve ulugeyik (Cervus elaphus) gibi memeli türleri dahil, Türkiye’de yaşayan 160 memeli türünün 48'ine bu alanda rastlanır.   Ayrıca bugüne kadar alanda 129 kuş türünün yaşadığı belirlenmiştir. Bu türlerden küçük akbabaların (Neophron percnopterus) nesli küresel ölçekte tehlike altındadır.

Kuş türleri için önemli olan coğrafi şekillerden geniş vadilere bakan yüksek kayalıklar, akbaba, şahin, kartal ve gece yırtıcılarının barınması için uygun alanlar oluşturur. Ancak alan sadece yırtıcı türler değil, hem deniz kıyısında üreyen ve kışlayan su kuşları, hem de ılıman kuşak orman biyolojik türleri için önemlidir. Küre Dağları Milli Parkı, bu nedenle, Doğa Derneği ve BirdLife International (Dünya Kuşları Koruma Kurumu) tarafından 2004 yılında güncellenen “Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları” listesinde yer alır.

Küre Dağları Milli Parkı’nda 113 omurgasız türünün varlığı belirlenmiştir. Bölgede tespit edilen çiftyaşamlı (amfibi) türü sayısı 10, sürüngen türü sayısı ise 23'tür. 

Bakmadan Geçme