Ar-Ge Proje Pazarı başlıyor

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştireceği 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarına yarın sabah düzenlenecek açılış programı ile başlayacak. 

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştireceği 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarına yarın sabah düzenlenecek açılış programı ile başlayacak. 

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 2017 yılından bu yana yoğun bir katılımla düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarında bu yılda rekor bir başvuru yapıldı. Farkındalığı artırarak gençlerin geleceği şekillendirecek gelişmelere odaklanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyonda 9 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 35 ilinden araştırmacılar projeleriyle katılım gösterdi. BARÜ ile birlikte Azerbaycan’dan Hazar Üniversitesi ile Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Bosna Hersek’ten Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Malezya’dan Putra Üniversitesi ve Özbekistan’dan Semerkand Devlet Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi paydaşlığında gerçekleştirilecek etkinlik 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde kapılarını bilim ve teknoloji tutkunlarına açacak.   

Bu yıl ilk defa uluslararası ölçekte düzenleniyor

BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında başvuru süreci tamamlanarak ön değerlendirme sonuçları açıklandı. İlk defa bu yıl uluslararası ölçekte düzenlenen yarışmalara Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek, İran, Kazakistan, Kolombiya, Kırgızistan, Malezya ve Özbekistan’dan proje başvuruları yapıldı. Türkiye’nin 35 farklı ilinden başvuruların yapıldığı yarışmalarda, 47 üniversite, 30 lise, 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge Merkezinden toplam 403 proje gönderildi. 

TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı (1503) kapsamında da desteklenen etkinliğe en fazla başvuru Bartın’dan yapıldı. Bartın’ın ardından Özbekistan’ın Semerkant şehrinden en fazla başvuru yapılırken; bu şehirleri İstanbul, Zonguldak, Bursa, Kayseri, Adana, Ankara, Kırşehir ve İzmir takip etti. Ayrıca 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarına yurt içi ve yurt dışından 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge merkezinden de başvuru yapıldı. 

Türkiye’nin en fazla öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumları arasında yer alan BARÜ’nün en fazla başvuru yapılan yükseköğretim kurumu olduğu 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında ikinci sırada Semerkand Üniversitesi yer aldı. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi en fazla başvuru yapılan kurumlar arasında üçüncü sırada yer alırken; bu üniversiteyi sırasıyla Erciyes Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve İran’dan Tebriz Üniversitesi izledi.
Ayrıca etkinliğe Azerbaycan’dan Khazar Üniversitesi ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Kazakistan’dan Atyrau Petrol ve Gaz Üniversitesi, Kolombiya’dan Bogota Üniversitesi ve Rosario Üniversitesi, Kırgızistan’dan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Malezya’dan Malaysia Putra Üniversitesi, Bosna Hersek’ten Uluslararası Sarajevo Üniversitesinden de başvurular alındı.

Temel Araştırma Alanı Kategorisi ile birlikte Lise Kategorisinden de başvuruların yapıldığı 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında, en fazla proje Bursa BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi ve Bursa Gemlik Fen Lisesinden geldi. Bu okulları sırasıyla İstanbul Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bartın Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Uşak Fen Lisesi, Bartın Bilim ve Sanat Merkezi, Bartın Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Pertevniyal Lisesi, Zonguldak Çaycuma TSO Fen Lisesi ve Bartın Deneyap takip etti.

BARÜ’nün “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanı odağında düzenlenen proje pazarında 13 farklı temada 403 proje başvurusu yapıldı. Yurt içi ve yurt dışından gönderilen projelerde en fazla başvuru 63 projeyle “Katmanlı Üretim”, 58 projeyle “Kimyasal Teknolojiler” ve 49 projeyle “Bulut Teknolojisi” kategorilerine oldu. 
Öte yandan “Büyük Veri ve Analitik” kategorisinde 41, “Simülasyon” kategorisinde 32, “Dijital Dönüşüm” kategorisinde 31, “Yatay ve Dikey Sistem Entegrasyonu” kategorisinde 29, “Enerji Teknolojileri” kategorisinde 24, “Otonom Robotlar” kategorisinde 23, “Akıllı Teknolojiler” ile “Sürdürülebilir Çevre ve Şehircilik” kategorilerinde 12 ve “Siber Güvenlik” kategorisinde ise 11 proje başvurusu yapıldı.

Ortak yarınlarımız için bilim ve teknoloji temelli kalkınmaya katkı sunmanın hedeflendiği festivalde projeler iki gün boyunca sergilenecek. Eğitimin farklı kademelerinden ziyaretçilerin projeler hakkında bilgi alabileceği etkinliklerde proje sahipleri ve sektör temsilcileri de bir araya getirilecek. Böylece fikirden ürüne giden süreçte hazırlanan projelerin iş insanları tarafından finanse edilmesi ve çeşitli bağlantılarla projelerin katma değeri yüksek ürüne dönüşmesi için de ortam oluşturulacak. 

Bakmadan Geçme