Yağışlı hava ve dikkatsizlik kazaları artırıyor
Bartın'da yağışlı havalarla birlikte yolların kayganlaşması ve sürücülerinde dikkatsizliği ile son iki günde çok sayıda kaza meydana geldi
Bartın'da son iki gündür yağışlar aralıklarla etkili oluyor. Kent merkezin ve çevresinde yağışlı havalarla birlikte yolların kayganlaşması kazalara davetiye çıkarırken sürücülerin de dikkatsizliği sonucu çok sayıda kaza meydana geliyor.
Geçtiğimiz gün terminal mevkiinden Bartın istikametine gitmekte olan otomobil ile çekici tırın çarpışması sonucunda kaza meydana geldi.
Önce çekici tıra ardından orta refüje çarpan otomobilde ağır hasar oluştu.
Bartın Devlet Hastanesi Kavşağı ile Türbe Kavşağı arasında sıkça yaşanan kazalara yenileri de eklenirken bölgede meydana gelen iki kazada maddi hasarla atlatıldı.
Bugün bir kazada Çatmaca kavşağında yaşandı. Özel bir rehabilitasyon firmasına ait olduğu öğrenilen aracın karıştığı kaza maddi hasarla atlatıldı.
Sürücülerin dikkatli olması gerekiyor
Hava koşulları, araba sürme tekniklerinizi doğrudan etkileyebilir. Kar, yolda buzlanma gibi durumlar aracın hakimiyeti konusunda akıllara ilk gelen olumsuz hava koşulları olsa da yağmurda araba kullanmak da dikkat edilmesi gereken hava durumlarından biridir.
Öncelikle, yağmur yeni başladığında ve zemin henüz tamamen ıslak değilken, yolun daha tehlikeli olabileceğini hatırlamak gerekir. Yağmurun ilk damlalarıyla beraber oluşan yağ ve toz karışımı asfaltı kaygan ve tutunma gücü az, çok tehlikeli bir yüzeye dönüştürür.
Peki, yağmurlu havada araba nasıl kullanılır?
Şimdi, yağmurlu havalarda araç kullanırken yararlanabileceğiniz 10 öneriyi paylaşalım.
1. Diğer Araçlarla Takip Mesafesini Artırmalısınız
“Yağmurlu havada trafikte nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevaplarından biri, takip mesafesini artırmaktır. Islak bir yol üzerinde, arabanın tehlikesiz bir şekilde bulunması için daha fazla mesafeye ihtiyacı vardır. Yağmur yağdığında, önünüzdeki araç ile takip mesafesini iki katına çıkarmalısınız.
2. Hızınızı Düşürmelisiniz
Yağmur, yol görüşünüzü ciddi anlamda düşürür. Olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak sürüş hızınızı azaltmalısınız. Ayrıca her daim sileceklerinizi kontrol etmek ve ihtiyaç varsa gerekli bakımı yaptırmak da oldukça önemli. Ne de olsa yağmurun ne zaman geleceği belli olmaz!
3. Ani Fren Yapmaktan Kaçının
Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelebilir. Bu nedenle fren mesafesi, düşündüğünüzden daha uzun olabilir. Ani hareketlerden kaçınmak yapmaktan kaçınmalı, bu doğrultuda sürüş gerçekleştirmeli ve durmanız gereken durumda, hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.
4. Lastiklerin Suda Kayma Durumuna Karşı Tedbirli Davranın
Suda kayma, genellikle bir su birikintisi veya su havuzundan geçerken oluşur. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyetini kaybetmesinin sonucu olarak lastik yol ile irtibatını kaybederek bu suyu tasfiye edemez. Hızı azaltmak, asla fren yapmamak ve direksiyonu sağlam bir şekilde tutmak, bu suda kayma etkisinin üstesinden gelme yollarıdır. Ayrıca kış aylarında kış lastikleri olmadan yola çıkmamalısınız. Kış lastikleri buzlanma gibi durumlarda sağlıklı bir yol tutuşu sağlar.
5. Sakin ve Güvenli Sürüş Yapın
Sinir ve stres gibi durumlar sürüşünüzü etkileyebilir ve sizi olumsuz durumların içerisine çekebilir. Her zaman sakin ve güvenli bir şekilde araç kullanmak önemli olsa da karlı ve yağmurlu havalarda bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir. Frenlerin yanı sıra keskin hız ve sürüş değişikliklerinden de kaçınmak en iyisidir.
6. Camları Temiz ve Buğusuz Tutmaya Özen Gösterin
Arabanın camları yağmur damlalarıyla bulanıklaşır ve buğulanınca görüş mesafesini olumsuz bir şekilde etkiler. Buğulanmayı önlemek ve camları sisten arındırmak için silecekleri uygun bir hızla çalıştırmak ve var olan havalandırma sistemlerini (klima veya havalandırma) devreye sokmak esastır. Ayrıca yağmur suyunun hızlı bir şekilde camdan kaymasını sağlayan ya da buğulanmayı engelleyen yardımcı spreylerden de yardım alabilirsiniz.
7. Kısa Farları Etkinleştirin
Yağmurda hem görmek hem de diğer araçlar tarafından görülmek için kısa farlar sürekli yanık bir halde sürüş gerçekleştirmelisiniz.
8. Yoldaki Çizgilerin ve İşaretlerin Üzerinde Gitmekten Kaçının
Nemle beraber, yolları kara yollarının sınırlarını belirlemek veya yaya geçitlerini işaretlemek için kullanılan sarı, beyaz gibi renklerde olabilen şerit belirleyici boyamalar üzerinde seyrederken aracınız yola tutunma gücünü kaybedebilir. Bu nedenle bu çizgilerin üzerinden gitmemeye özen göstermelisiniz.
9. Önünüzdeki Aracı Güvenli Bir Şekilde Takip Edin
Lastikler geçerken yolu kuruturlar. Bu nedenle önde giden aracı takip ederseniz nispeten daha kuru bir yolda sürüş yapabilirsiniz.
10. Lastikleri, Frenleri ve Amortisörleri İyi Muhafaza Edin
Bu üç unsur, yağmur altında sürüşle çok daha emin ve güvenli bir yoldan başa çıkabilme imkânı sağlar. Bu nedenle aracınızın muayenesi ve bakımını düzenli olarak yaptırmanız çok önemlidir. Muayene ve bakım, aracınızda var olan ya da oluşabilecek sorunları önceden keşfetmenizi ve gerekli önlemleri almanızı sağlar.