Valilikten boğulma ve çeken akıntı uyarısı

Bartın Valiliğince sezon boyunca sık sık yapılan boğulma tehlikesi ve çeken akıntıya karşı uyarılar devam ediyor. 

Bartın Valiliğince sezon boyunca sık sık yapılan boğulma tehlikesi ve çeken akıntıya karşı uyarılar devam ediyor.

Bartın'da yaz sezonuna girilmesiyle birlikte plajlarda doluluk yaşanıyor. Bu kapsamda Bartın Valiliği tarafından boğulma tehlikesine karşı uyarılar devam ediyor.

Valilikten yapılan açıklamalarda, ‘Ölüme kulaç atmayın' sözleriyle vatandaşlar uyarılırken; “Yüzme bilseniz dahi ıssız alanlarda ve bilinmeyen sahillerde suya girmek insan sağlığı ve can güvenliği açısından tehlikelidir.” Denildi.

Rip akıntıya dikkat

Öte yandan yine Valilik tarafından vatandaşlar çeken akıntıya karşı da uyarılıyor. Valilikten yapılan çeken akıntı uyarısında da şu ifadelere yer verildi; “Denizlerimizde gizli tehlike çeken (RİP) akıntı. Cankurtaranların olduğu bölgelerde denize girin. Belirlenen güvenli alanın dışına çıkmayın. Sahillerdeki uyarı levhalarında belirtilen kurallara uyun. Olumsuz hava ve deniz koşullarında denize girmeyin.”

Rip akıntı nedir?

Rip akıntısı ya da bilinen ismiyle çeken akıntı Türkiye'de her yıl bine yakın kişinin ölümüne neden oluyor. Çeken akıntı, deniz dibindeki kum tepelerinden kırılan dalgaların çukur bölgelere hareket etmesinden oluşur. Deniz suları kıyıdan açığa doğru hızla hareket eder. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar. Çeken akıntı en çok rüzgarlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülür. Bilinenin aksine bu akıntılar dibe çekmez. Yüzen kişiyi kıyıdan açığa doğru sürükler. Yüzücü açığa sürüklenirken panikler ve kıyıya dönmeye çalışır. Boğulma vakaları da genellikle bu yüzden yaşanır.


Bakmadan Geçme