UZAKTAN EĞİTİM HAKKINDA SORU ÖNERGESİ
CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Uzaktan Eğitim Konusunda Ülke Genelinde ve Bartın Özelinde Yaşanan Sorunlar Hakkında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a Yazılı Soru Önergesi Sundu.
Bankoğlu: 'Bir öğrencimizin bile eğitim hakkından mahrum kalmasını kabul edemeyiz. Uzaktan eğitimdeki problemler hl giderilemedi. Derslerinden geri kalmak istemeyen çocuklarımız, bu uğurda yaşamını yitirmesin.'
CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Eğitim Bilişim Ağı ('EBA') başta olmak üzere 'uzaktan eğitim' konusunda gerek ülke genelinde gerekse de Bartın özelinde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler bulunması adına Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle bir Yazılı Soru Önergesi kaleme aldı. Söz konusu Önerge'de, uzaktan eğitim alanındaki eksikliklere dikkat çeken Bankoğlu, benzer sorunlar hakkında Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yönelik ayrıca, yazılı dilekçe de sundu.
Anayasa'nın 98. maddesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 96. ve 99. maddelerinin verdiği yetki uyarınca Milli Eğitim Bakanı'nın cevaplamasına yönelik Yazılı Soruları'nı sunan CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Önergesinde şu noktaları dile getirdi:
'Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini uzun bir süredir gösteren 'Koronavirüs'e bağlı COVID-19 salgın hastalığı, yaşamın her alanında büyük değişimlere sebebiyet vermiştir. Bu alanların en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz çocuk ve gençlerimizin geleceğini yakından ilgilendiren 'eğitim'dir.
Yeni eğitim-öğretim yılında, kademeli olarak ve sınırlamalar dhilinde belirli sınıf seviyeleri öğretimlerine başlamış ya da başlayacak olsa da 'uzaktan eğitim', hlen milyonlara hitap eden bir yöntem olma özelliğini sürdürmektedir.
Gerek Bakanlığınız tarafından, gerekse de çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sendikalarca yapılan açıklamalarda, Eğitim Bilişim Ağı ('EBA') ve genel manasıyla 'uzaktan eğitim' konusundaki son duruma dair veriler açıklanmaktadır.
Bu bağlamda, uzaktan eğitimle ilgili yazılım (internet altyapısı, EBA'ya erişim, EBA'daki teknik aksaklıklar) ve donanım (yeterli sayıda televizyon, cep telefonu, tablet vb. teknolojik ürünlerin mevcudiyeti) anlamında eksiklikler bulunduğu bilinmektedir. Seçim bölgem Bartın başta olmak üzere hem tek tek şehirlerimiz, hem de ülkemizin geneli bakımından son derece acil nitelikte olan bu sorunun tam manasıyla çözüme kavuşturulması büyük önem arz etmektedir.'
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, uzaktan eğitimde yaşanan problemler hakkında aşağıdaki soruları Milli Eğitim Bakanı'na yöneltti:
1) Ülke genelinde, eğitim faaliyetlerinin yürütülebilmesi açısından COVID-19 salgın hastalığına karşı Bakanlığınızca bugüne dek alınan tedbirler nelerdir? Hlen hayata geçirilmemiş ancak yakın gelecekte uygulanacak planlar mevcut mudur? Mevcutsa nelerden ibarettir?
2) Ülkemizde, 1. sınıf düzeyinden 12. sınıf düzeyine, kaç öğrenci öğrenim görmektedir? Bu öğrencilerden yüzde kaçı EBA'ya erişim sağlamıştır? Söz konusu erişim oranlarının illere göre dağılımı ne şekildedir? Seçim bölgem Bartın özelinde erişim oranı hangi düzeydedir?
3) Yurt genelinde kurulduğu ifade edilen 'EBA Destek Noktaları'ndan toplamda kaç adet bulunmaktadır ve bu noktaların belirlenmesinde hangi kriterler esas alınmıştır? Bugüne kadar kaç öğrenci söz konusu EBA Destek Noktaları'ndan faydalanmıştır?
4) Bakanlığınızca, maddi anlamda zor durumdaki aile ve çocuklarımıza yönelik düzenlenmesi planlanan internet ve/veya bilgisayar, tablet vb. kampanyalar nelerdir? Çocuklarımızın 'eğitim hakkı'ndan yoksun kalmaması adına bu husustaki eksiklikler ne şekilde giderilmektedir / giderilecektir? Özellikle 'düşük gelirli' ailelerimiz yönünden bir planlama yapılmış mıdır?
5) EBA'ya hiç erişim sağlayamamış olan öğrencilerin yanı sıra 'kısıtlı' olarak erişim sağlayabilen öğrenciler de mevcuttur; zira bir ailede öğrenim çağında birden fazla çocuk ama aynı zamanda tek bir cihaz / donanım olabilmektedir. Ülke genelinde 2,5 milyon öğrencimizin evinde 6 veya daha fazla kişi bulunduğu bilinmektedir. EBA'ya erişim bilgileri değerlendirilerek Bakanlığınızca tutulan bu içerikte bir istatistik mevcut mudur?
Bankoğlu, sözlerine son verirken bir kişinin, bir öğrencimizin bile 'eğitim hakkı'ndan mahrum kalmasını kabul edemeyeceklerini vurgulayarak şunları söyledi:
'Bakan'ın memnun olduğu erişim rakamları yüzde yüze ulaşmadıkça bizleri asla memnun etmez. Özellikle altını çizmek isterim: MEB'e göre 1,5 milyon çocuk, uzaktan eğitime erişemiyor. Eğitim-Sen, gerçek rakamın, bunun 3 katı olduğunu söylüyor. 2,5 milyon hanede en az 6 kişi yaşıyor; yani birden fazla televizyon, tablet veya bilgisayara ihtiyaç var.
Hükümet, sorunu çözmekte maalesef gecikiyor. Kendisi de aslen eğitimci olan Milli Eğitim Bakanı'na, ağustos böceği ile karıncanın hikyesini hatırlatmak isterim. Koca bir yaz geçti ancak problemler aynen duruyor. Çeşitli illerde, ne yazık ki şahit olduğumuz gibi, sadece derslerinden geri kalmak istemeyen çocuklarımız, yaşamlarını bu uğurda yitirmesin; bu problemler bir an evvel çözülsün.'