TÜRK yükseköğretim alanının geleceği masaya yattı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) yükseköğretim sisteminin gelecek vizyonu kapsamında belirlenen stratejik hedef ve çalışmaların ele alındığı programa katıldı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yürütücülüğünde İstanbul Medeniyet Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen üniversitelerin geleceğe yönelik yol haritasının belirlendiği '2030'a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar' programında yerini aldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik ve Genel Sekreter Prof. Dr. Selçuk Gümüş katıldı.

Programda; üniversitelerin bölgesel ve küresel rekabet edebilirliğini güçlendirmek için araştırma-geliştirme faaliyetleri başta olmak üzere öğrenci ve personel hareketliliği ile topluma katkı çalışmalarının önemi vurgulandı. Ayrıca yükseköğretim sisteminin 2030 vizyonunun temel unsurlarından olan dijital dönüşüm, yenilikçilik, kalite odaklı süreç yönetimi ve girişimcilik stratejileri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Özvar, Türkiye ile Özbekistan arasında iki senedir devam etmekte olan ortak üniversite kurma teşebbüsünün olumlu sonuçlandığını belirterek, 'Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi ve kararlılığıyla Özbekistan'da 'Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesi' açılıyor' dedi.

Başkan Özvar, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesinin Taşkent'te kuruluşuna dair bir kararname yayımladığını belirterek 'Özbek kardeşlerimizle yaptığımız müzakereler olumlu sonuçlandı ve bu üniversite bugün itibarıyla kurulmuş vaziyettedir. Hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesinin bütün Türk dünyasına hizmet edeceğini belirterek 'Akabinde Türkmenistan'la da görüşmelerimiz devam ediyor. Oraya da benzer bir anlayışla diğer üniversitelerimizi taşımak istiyoruz. Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki tecrübesini, kalitesini dünyayla paylaşmaya devam edeceğiz. Bu anlayışla, bu vizyonla Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler olarak geleceğe çok daha güvenle hazırlanıyoruz' şeklinde konuştu.

Üniversitelerin geleceğe yönelik uygulamalarının etkin ve sürdürülebilir şekilde yürütülmesinin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise yükseköğretim sistemimizin küresel ölçekteki etkinliğini artırma yolunda önemli adımlar atıldığı söyledi.

Rektör Uzun, 'Toplantıda Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar'ın vurguladığı üzere, Türkiye'nin yükseköğretim tecrübesinin uluslararası arenada güçlenerek yaygınlaşması büyük bir vizyonun göstergesidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi ve kararlılığıyla Özbekistan'da kurulan Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesi, Türk yükseköğretiminin sınırlarını aşarak kardeş ülkelerle daha güçlü akademik bağlar kurmasının somut bir örneğidir. Daha önce Azerbaycan'da hayata geçirilen Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi modelinin, Özbekistan'da da benimsenmiş olması ve Türkmenistan ile benzer çalışmaların yürütülmesi, ortak bir akademik geleceğin inşası adına büyük bir fırsat sunmaktadır' dedi.


Türk devletleri arasındaki akademik iş birliğinin stratejik önemine de değinen Rektör Uzun, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
'Bu gelişmeler, ülkemizin yükseköğretimdeki kalite anlayışını daha geniş coğrafyalara taşırken, Türk devletleri arasındaki akademik iş birliğini de derinleştirmektedir. Bartın Üniversitesi olarak bizler de bu vizyonun bir parçası olmaktan gurur duyuyor, uluslararası düzeyde nitelikli eğitim anlayışımızı sürdürerek katkı sunmaya devam ediyoruz. Yükseköğretim sistemimizin 2030 vizyonu doğrultusunda, sürdürülebilir akademik iş birlikleri kurmak, bilimsel üretkenliği artırmak ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek en büyük hedeflerimiz arasındadır. Toplantıda ele alınan başlıklar doğrultusunda, üniversitelerimizin sadece Türkiye'de değil, uluslararası ölçekte de etkin ve güçlü olmasını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle yakın ilgileri ve misafirperverlikleri dolayısıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Gülfettin Çelik ile daha iyiye ulaşma noktasındaki katkıları için kıymetli rektörlerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca geleceği hedefleyen bir vizyonla bizlere daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum.'

Marmara ile Orta ve Batı Karadeniz bölgelerindeki 37 üniversitenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, karşılıklı görüş alışverişinin ardından son buldu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme