TOPLU TAŞIMA İÇİN YENİ KARARLAR
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Bartın Valisi Sinan Güner Başkanlığında toplandı.
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Bartın Valisi Sinan Güner Başkanlığında toplandı.
Toplantıda Coronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle bir dizi kararlar alınırken bu kararlardan biride her türlü toplu taşıma araçlarının dezenfeksiyon işlemleriyle ilgili oldu.
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 11.03.2020 tarihli kararı ile İlimizde ticari, resmi ve özel olarak hizmet veren taksi, dolmuş, minibüs, otobüs, öğrenci servisi vb. tüm toplu taşıma araçlarının uygun sıklıkta bağlı bulundukları kurum ve odalar tarafından dezenfeksiyonlarının sağlanmasına karar verilmişti.
Bu kararlara ilaveten İlimizde ticari, resmi ve özel olarak hizmet veren taksi, dolmuş, minibüs, otobüs, öğrenci servisi, işçi servisi vb. tüm toplu taşıma araçlarının aşağıda belirtilen tedbirler çerçevesinde hizmet vermeleri kararlaştırıldı.
İşte toplu taşıma araçlarının dezenfeksiyonunda dikkat edilecek huşular;
Bu araçların her kullanım sonrası veya sefer tamamlandığında sık dokunulan yüzeyleri (kapı kolları, kol dayama/kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı bezle silinerek, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu(Sodyum hipoklorit Cas No:7681-529) veya en az %70'lik alkol veya sağlık bakanlığından izinli dezenfektanlar kullanılarak dezenfekte edilecektir,
Dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirildikten sonra bu araçlar en az otuz dakika havalandırılacaktır, (dezenfektanlar yolcu olmadığı durumlarda kullanılmalı ve sonrasında yarım saat kuruyana ve koku çıkana kadar havalandırılmalıdır)
Her türlü dezenfeksiyon işlemlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezenfektanlar kullanılacak ve onaylı ürün etiketlerinde yer alan zararlılık ve önlem ifadeleri dikkate alınarak kullanım talimatlarına göre uygulanacaktır,
ULV cihazı ile dezenfeksiyon (soğuk sisleme) yöntemi kullanılacaksa, dezenfeksiyon işlemde yukarıda belirtilen hususlara riayet edilerek her sefer/kullanım sonrası yapılacaktır,
Her dezenfeksiyon işlemi sonrasında, işlem tarih ve saati, yapan personel, kullanılan dezenfektan bilgilerini içeren dezenfeksiyon işlem çizelgesi kayıt altına alınacak, kayıt altına alınan bu hususlar sorulduğunda kolluk görevlilerine dezenfeksiyon işlem çizelgesi ibraz edilecektir.
Söz konusu toplu taşıma araçlarında bulunan klima sistemlerindeki havalandırmalar, dışarıdan temiz havanın içeriye alınması şeklinde çalıştırılacak, klimanın iç havalandırma sistemi (içerideki havanın tekrar içeriye verilmesi) çalıştırılmayacaktır.