Taşkınlara set, tarım arazilerine can olacak

Bartın'ın Kozcağız beldesinde yapımı tamamlanan Kozcağız Barajı su tutmaya başladı

Bartın'da yapımı tamamlanan Kozcağız Barajı su tutmaya başladı.

Temel yüksekliği 54 metre olan baraj 46 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip.

21 bin dekar tarım arazisinin sulanmasına hizmet edecek baraj bu yönüyle ülke ekonomisine yıllık 178 milyon TL katkı sağlayacak.

Bartın'ı sel afetlerinde de koruyacak barajın su tutmaya başlaması için düzenlenen törende derivasyon tüneli giriş yapısına beton dökülerek tünele giren su kesildi.

21 milyon m2 alan sulanacak

Düzenlenen törene katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider Kozcağız Barajı'nın özelliklerinden bahsederek, “Özellikle son 5 yılda hem dünyada hem de ülkemizde ihtiyacını günvegün hızla artıran su suya ihtiyaç. Peki bu ihtiyacı nasıl göreceğiz. 2030 itibarıyla prodeksiyonlar şu ki; Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 10 artarken mevcut su potansiyelleri yaklaşık yüzde 20 azalış gösterecek. Peki ne yapacağız? Teknoloji, bilim, istişare ile bir araya gelerek tedbirlerimizi alacağız. İşte bu barajlar öncelikle bu tedbirlerin en somut hali. Yani öbür taraftan da bu barajlar çok ciddi bir suyun tutulduğu ve bir afet haline dönmeden sigortası haline gelmektedir. Ve dedik ya su… Susuz tarım mümkün değil. Olanında ekonomik bir anlamı yok. Biz bu barajımızda 21 bin dekar yani 21 bin dönüm, yani 21 milyon m2 alanı suyla kavuşturacağız. Düzenli bir şekilde kapalı devre sulama sistemleriyle inşallah çiftçimize, bereketine bereket katacağız. Burada 46 milyon m3 su tutacağız arkadaşlar. Kıymetli kardeşlerim 46 milyon m3 suyu burada hapsedeceğiz. Yani bir şekilde afete dönmemesi adına da ne kadar büyük bir faydayı hep birlikte yaşamış olacağız.” Dedi.

50 yıllık bir hikaye...

Ülke genelindeki projeler hakkında da bilgiler veren Bakan Yardımcısı Gizligider, “Su ve sulama alanında 10 bini geçmiş proje bitti. Yani hizmete sunuldu. Yapımı inşası tamamlandı ve bundan faydalanıyor. Sadece baraj ve gölet anlamında bir rakam söyleyeyim ki… Bin 744 adet baraj ve göleti tamamladık. Gerçekten bu bir tarih. Öbür taraftan sadece yerin üstünde değil çok ileri bir mühendislikle, civar ülkelere de adeta örnek olacak düzeyde 127 adet yer altı barajı inşa ettik. Sadece yerin üstünden bahsetmiyorum yerin altında da bir depolama sisteminden bahsediyorum. Elbette bu hizmetlerin hepsinin olabilirliği bir tek şartla gerçekleşti. Milletimiz inanmaya ve güvenmeye devam etti. İstikrarın devamını arzu etti. Bizde milletimize verdiğimiz sözleri bir bir gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık. Evet 50 yıllık bir hikaye bugün Kozcağız'da mutlulukla, mutlu sonla inşallah hepimizin şehadetiyle neticelenmiş oluyor. İnanıyorum ki gerek Bartın'ımızda gerek ülkemizde nice bu kavuşmalar yaşanmaya devam edecek.” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen törenle derivasyon tüneli giriş yapısına beton dökümüne başlandı.

Kozcağız barajının yapım maliyeti ise 1 milyar 820 milyon TL olarak açıklandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme