Tarıma başlayacaklar dikkat...
Arazilerinizin neye elverişli olduğunu ücretsiz bir şekilde analiz ettirebilirsiniz...
Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilere, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen projeler ile bu anlamda Bartın'ın potansiyeli anlatılırken Bartın'da yürütülen başarılı çalışmaların farklı ülkelerde gündem olduğunu ifade etti.
“Bartın'da sulama yapmadan mısır yetiştirdik”
İl Müdürü Önder 7/24 sahada olmaya çalıştıklarını belirterek, “Bartın'da yaklaşık 16-17 aydır görev yapıyorum. Bizim bir düsturumuz var. Herhangi bir izin kullanmaksızın 7/24 sahada çalışma gayretindeyiz. Bugüne kadar bu böyle oldu. İnşallah bundan sonra da böyle olacak. Çünkü dünyada ve ülkemizde tarımın değeri bir kat daha arttı. Zaten önemliydi. Çok önemli noktaya geldi. Ülkemizde şuanda kuraklık nedeniyle Orta Anadolu'da çiftçi ektiği tohumu geri alamazken biz geçen yıl hiç sulama yapmadan Bartın'da mısır yetiştirdik. Yani tarım ülkemizin kuzeyine doğru kayıyor. Ve bizde bunun farkındayız. Bunun için atılım yapmak istiyoruz. Bunun için basınla işbirliğimiz çok önemli. Yaptığımız yenilikleri duyurabilmek için sizlere çok ihtiyacımız var.” Dedi.
“Avantajlı bir iliz”
Yürütülen projelerden alınan olumlu geri dönüşleri anlatan Önder, “Biz şeffaf bir yönetim sergilemeyi tercih ediyoruz. Bu anlamda sosyal medyayı da kullanmaya çalışıyoruz. Biz arazi odaklı çalışan bir kurumuz. Birebir uygulamalı olarak çiftçinin bahçesinde eğitim veren bir kurum haline geldik. Bu projelerimize geçen sene fındıkla başladık. Bu projemiz 4 sene devam edecek. Bundan olumlu sonuçlar aldık. Bir mısır projesi yaptık. İlimizin mısırda ortalama kilosu 250 kiloyken bu sene 1200 dane mısırdan verim aldık. 42-43 dönüm alandan vatandaşımızın cebine girdi maliyetleri çıktıktan sonra 90 bin TL. Katkımızla birlikte 100 bin TL. Biz bu konularda avantajlı bir iliz. Biz bu avantajı kullanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Bartın'ın gizli bir potansiyeli var”
Önder konuşmasının devamında Bartın'ın tarımsal anlamda potansiyelinin iyi olduğunu ve Bartın'a ivme kazandırılmasının amaçladıklarına vurgu yaparak, “Biz susuz tarım yapsak bile ilimizin sabah çiği dahi mısırın çimlenmesi için yeterli. İlimizde yetişen ürünler, balımızla, mısırımızla, fındığımızla, örtü altımızla değerli ürünler. Biz elimizdeki ürünlerin gelişimini sağlasak ilimizin potansiyeli gerçekten iyi. Yeşil aksamlı bitkilerin Türkiye'de en iyi olduğu illerden biriyiz. Bizim biberimizin kalitesini komşu illerimizde yakalayamazsınız. Biz bunları bildiğimiz için bir ivme kazandırmak istiyoruz ve çıktığımız yolda da basın mensuplarımızı yanımızda görmek istiyoruz. Geçen sene yaptığımız projelerin bu sene 4 katını teklif ettik. Hatta başka kaynaklardan da gelirse 7-8 katını teklif ettik. Biz mesai merhumu gözetmeksizin çalışacağız. Yeter ki Bartın tarımda ivme kazansın. Çünkü, bu potansiyelin ayağa kalkması lazım. Bizim çevre şartlarımız ve ilimiz buna müsait. Bartın hububat memleketi olarak bilinmez. Biz geçen bir deneme yaptık. Sonuçlarını almadan sizlerle paylaşmadık. Bizim buğday verimimiz senede 250-300 kiloyken geçen yıl yaptığımız denemelerle bir tarlamızda 700 kilo, başka bir tarlamızda da 900 kilo verim aldık. Biz üreticilerimize hububat ekimini aşılamaya çalışıyoruz.
“İlimizdeki tarım metotlarını yenilemeye çalışıyoruz”
Biz maalesef atadan gördüğümüz geleneksel metotlarda tarım yapan bir iliz. O zamanın şartlarında atalarımızın teknikleri doğruymuş ama bugün için geçerli değil. Biz bunları yenilemeye çalışıyoruz. Biz fındıktan 40 kilo alırsak, dane mısırdan 250 kilo alırsak slajlık mısırdan 3 ton alırsak biz süt ineğinden 5 kilo süt alırsak bu hayvancılığı ve bitkisel üretimi yapamayız. Bugün başlangıç aşamasında 40 kilo süt veren ineğimiz var ve inşallah bu daha da artacak. Mısırda 1200 kiloya çıktık ve hedefimiz 1500-2000 tonlara çıkmak. Buğdayda 700-800-900 kiloları gördük. Fındıkta 300 kiloyu gördük. Bahçesinde 800 kiloyu geçmemiz çiftçimiz bu sene 2 tona ulaştı. Bu arkadaşımız inşallah seneye fındıkta 3 tona ulaşacak. Önümüzdeki sene ilçe ayırmaksızın modern bahçeler kuracağız. Sadece Bartın ölçeğinde çalışma yürütmüyoruz ve ilçelerimize de gidiyoruz. Kooperatiflerimizi canlandıracağız. Kooperatiflerle işbirliğimizi arttıracağız. Bunlar tabi biraz süreç, sabır ve gayret gerekiyor. İtalyan basınına da 2 kere kapak oldu. Azerbaycan'dan da teklif aldık. Komşu illerimizden de. Bu ilimiz adına memnuniyet verici bir durum. Çalışmalarımızın izlenip takdir edilmesi bizi hem memnun hem de motive etti.” İfadelerinde bulundu.
“Çiftçilerimiz bizden habersiz dikim yapmasınlar”
Yasin Önder bu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin tarım yapmak isteyen bir çiftçiye toprağın hangi tarım ürününe elverişli olup olmadığı konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destek sağlayıp saplamadığını sorması üzerine Önder şöyle konuştu: “Biz arayan çiftçilerimize vurguladığım bir şey var: “Toprağınıza biz görmeden tasarruf kullanmayın.” Bize bu istekle başvuran bütün vatandaşlarımızın ki il ilçe fark etmiyor bizzat arazisine ekiplerimiz gidiyor ve arazisinin neye uygun olduğunu tespit ediyor. Bunun örnekleri çok. Birçok kere gittik ve gitmeye de devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın ben zaten bunu özellikle istiyorum. Bizden habersiz dikim yapmasınlar. Tarım da aynı inşaat işi gibi. Temel sağlam olursa üstüne koyarsınız. Bizim Bartın tarımınla ilgili en büyük sıkıntımız alt yapı. Bunu bildiğimiz için biz zaten bunu özellikle istiyoruz. Biz arazinize gelmeden siz tarıma başlamayın. Biz araziyi önce bir etüt edelim. Bu konuda herkese gideriz.” Dedi.