Sokaklarda sahipsiz köpek kalmayacak

Lokanta ve restoranlardan atık yemekler toplanıp mama yapılacak, belediye 20 dönüm alana barınak-bakım evi kuracak. Uğurlar köyündeki alana 25 dönüm ilave barınak yapılacak

Bartın'a gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Valilik ziyaretinde sokak hayvanlarına yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Belediye mama makinesi kuracak, lokanta ve restoranlardaki atık yemekler toplanıp mamaya dönüştürülecek.


Sokaklarda tek bir tane dahi sahipsiz köpek bırakılmayacak. Sahipsiz köpeklerin hepsine bakımevlerinde bakılacak.


Bartın Belediyesi 20 dönüm alana bakımevi kuracak.


Uğurlar köyündeki bakımevine 25 dönüm daha alan ilave edilecek.


Bartın'da 10 bin köpek nüfusu var.

6 bin 447 köpek kayıtlı ve çip takılıp kimliklendirilmiş durumda.


Kentteki sahipsiz köpek sayısı 3 bin 450 olarak biliniyor.

İşte tüm detaylar…


İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan bugün Bartın'daydı.


Bakan Yardımcısı Turan'ı Valilik ziyaretinde; Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ve protokol üyeleri karşıladı.


Sahipsiz hiçbir hayvanı sokakta istemiyoruz


Valilik binasında gerçekleştirilen 'Sokak Hayvanları ve Hayvan Bakımevleri' konulu değerlendirme toplantısına katılan Turan burada yaptığı açıklamada, 'Bundan 9 ay önce meclisimiz bu konuda yasalaşma ortaya koymuştur. Eski yıllarda sahipsiz sokak köpeklerini 'tut yakala-kısırlaştır-sonra sal' prensibi vardı. Şimdi ise yakalıyoruz, rehabilite sonra ya barınakta ya da sahiplendiriyoruz, bu prensibi hayata geçiriyoruz. Sokaklarımızın güvenliği esas olması lazım, sokaklarımızda huzur ve güvenlik olmazsa ciddi hata yapmış oluruz. Eğer bizim yaşlımız camiye giderken, kadınımız pazara giderken, öğrencimiz okula giderken endişe duyuyorsa bu bizim eksikliğimizdir. Endişenin nereden geldiği önemli değildir, sokaktan, terörden, hayvandan gelsin, hepsinin çözümü esastır. Bu yeni kanunla birlikte belediyelerimize çok önemli görevler düşüyor, bütçelerinden binde 5 oranında ayrılması gibi bunun uygun yerlerde kullanılması gibi, varsa barınakları büyütmek gibi, yoksa yenisin yapmak gibi, çok ciddi yeni görevler getirdi. Bunların yapılmaması halinde doğacak her hasar ve zarardan da başta sayın başkanlar ve meclis üyeleri olmaz üzere ilgili birim amirlerinin de cezai sorumluluğu olduğunu hatırlatmak isterim. O yüzden bu sorunu ortadan kaldıralım, valiliğimiz öncülüğünde tüm birimlerimizin destek vermesiyle bu işi bölgemizin tüm illerinde çözelim istiyoruz. Kanun net, istisnasız şekilde uygulama görevimiz var. Ben bunu istemiyorum, geç uygularım, sonra uygularım tarzı hiç polemiğin tarafı değilim, devlet çıkan yasayı uygulamakla görevlidir. Bunu uygulamakta kararlıyız. Tabiki hayvanlarımıza zulmetmek, canlarımızın acısını yaşamak asla istemeyiz. Bizim dinimizde inancımız canlıya eziyet haramdır, kanunlarımızda suçtur. Hayvanların yaşam hakkı kadar, insanlarımız da yaşam hakkı var, dolayısıyla hayvanın yaşayacağı yer Avrupa'da olduğu gibi ya barınak ya evler olacak. Sahipsiz hiçbir hayvanı sokakta istemiyoruz. Bu süreçte hassas davranan vakıflarımız ve derneklerimiz var, çalışmaları yapan tüm benzer derneklerimizle omuz vermeye katkı vermeye davet ediyorum.' Dedi.

Restoran ve lokantalarda yemekler toplanacak…

Bakan Yardımcısı Turan açıklamasının devamında Bartın'a yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler vererek, 'İsraf haramdır, günahtır. Biz Bartın'ımızın hiçbir yerinde, hiçbir mahallesinde, lokantasında, restoranında bir tek pirincin israf olmasını istemeyiz. Bir tek parça ekmeğin çöpe gitmesini istemeyiz. Sivil toplum başta tüm kurumlarımız, bu konuda adım atsınlar. Belediyemizin şehrimize kazandıracağı bir yem makinası var. Çevredeki tüm yemekleri toplayıp o yemekleri, usulünce o makine ile işleyip birer hazır yem haline getirip, mama haline getirip hayvanlarımıza verme sürecini başlatıyoruz. O yüzden herkes kendisine düşen bölümü değerlendirecek, bu işleri hep birlikte yapacağız. Hem şehrimizin israfının önüne geçeceğiz hem de hayvanlarımızın ekonomik maliyetle iaşesini sağlamış olacağız. Fenni, suni yemlerle bu işi sürdürmenin mümkün olmayacağını, uygun olmayacağını söylemek isterim.'diye konuştu.


Bartın'da 10 bin köpek var


Turan açıklamasının devamında ise, 'Bartın'da 10.000 civarında köpeğimiz var. Bu büyük bir sayı. Geçen yıl dokuz kadar ısırılma söz konusu oldu. Şu an yine Valiliğimizin öncülüğünde birliğimiz var. Bu birliğimizin işlettiği 19 dönümlük bir yerimiz, barınağımız var. Bu yeni kanunla sokakta hayvan kalmayacak prensibini ortaya koyduktan sonra doğan ihtiyaçla beraber bu 19 dönümlük yerin yanına 25 dönüm daha bir yer ekliyoruz. Bartın'da 19 + 25, büyük bir alanda birliğimizin çalışmasını sağlayacağız. Yine aynı şekilde şu an belediyemizin üç dönümlük bir barınağı var aktif ve çalışmasını sürdüren. Yine belediyemizin başvurmasıyla ormandan 20 dönümlük bir yer tahsisi sürecini başlattık. Destek olacağız beraber çözeceğiz. Ve inşallah kısa dönemde belediyemizin de 20 dönüm ilave yerle beraber bir barınak yapmasını sağlayacağız. Dolayısıyla 20 + 25 Bartın'ımıza 45 dönüm yaşam alanı olan, daha politik, daha ucuz, betonun çok az olduğu, etrafının tellerle çevirip AFAD'ımızın konteyner desteğiyle beraber masrafın az olduğu doğal bir bakım evini beraber hayata geçirecegiz. Belediyemizin de yeri 5 km mesafede yakın bir konumda olacak. Dolayısıyla Bartın'da sorun büyük aşamada aşılmış durumda. Fotoğraf çekilmiş durumda ve gerekli adımlar atılmış durumda. Bu kalan bölümüyle ilgili çalışmalarımızı yapacağız, Bartın'ımızın sokaklarının daha güvenli, daha huzurlu , daha risksiz olmasını hep beraber sağlayacağız.' Şeklinde konuştu.


Bakan Yardımcısı Turan Uğurlar köyü mevkisinde 19 bin metrekare alanda kurulu olan Bartın Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezinde incelemelerde bul

Özel Haber

Bakmadan Geçme