Sağlık Müdürlüğü uyardı

İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları yanlış ilaç kullanımına karşı uyardı. Yapılan açıklamada ilaç kullanımının mutlaka hekim gözetiminde ve önerlen düzeyde olması gerektiği kaydedildi.

İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları yanlış ilaç kullanımına karşı uyardı. Yapılan açıklamada ilaç kullanımının mutlaka hekim gözetiminde ve önerlen düzeyde olması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Akılcı olmayan ilaç kullanımı; hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, çeşitli ilaçların birbiriyle etkileşimine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına veya hastalık süresinin uzamasına, yan etki görülme sıklığının artmasına neden olabilmektedir.

İlaç kullanımında nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle; ilaçlar hekimin önerisi ve reçetesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle alınan ilaçlar yukarıda saydığımız olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
Bir başka önemli husus ise; ilaçları kullanırken hekimin veya eczacının uyarılarına dikkat edilmesi gerektiğidir. İlaçlar hekimin uygun gördüğü süre boyunca ve belirttiği dozda kullanılmalı; hasta tarafından iyileştiği düşünülerek yarıda kesilmemelidir.
Hekimin veya eczacının önerisi dışında ilaçlar, çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır. Çünkü her ilaç buna uygun olarak üretilmemiştir.

İlaçları nasıl muhafaza etmeliyiz?

İlaçların çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi çocukların sağlığı açısından önemlidir.
İlaçlar, ambalajında ve uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Uygunsuz saklama koşullarında muhafaza edilen ilaçların kimyasal yapılarında bozulma olabileceği; yani ilaçların etkisini kaybedebileceği bilinmektedir. Hatta bu durum istenmeyen etkilere ve zehirlenmelere de yol açabilmektedir. İlaçlar doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmadır. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar ise kesinlikle buzluk bölümüne konulmamalı ve dondurulmamalıdır. Yanlışlıkla buzlukta saklanmış ve dondurulmuş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
Öte yandan; kesilmiş ve açılmış ambalajlar satın alınmamalı; ilaçlar sadece eczanelerden temin edilmelidir. Bilindiği üzere ülkemizde ilaç temininin tek yasal ve güvenli yolu eczanelerdir. Unutulmamalıdır ki; akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması konusunda Kurumumuzun yürüttüğü çalışmalar kadar; vatandaşlarımızın mücadelemize katkısı ve desteği de ülkemizdeki yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi açısından oldukça kıymetlidir. “

Özel Haber

Bakmadan Geçme