Sağlık Müdürlüğü akrep sokmasına karşı uyardı
İl Sağlık Müdürlüğünden akrep sokmasına karşı uyarı..
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla akrep sokmalarına karşı vatandaşları uyardı.
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları akrep sokmalarına karşı uyardı. Vatandaşlara akrep sokması durumunda ne yapmaları gerektiğini anlatan sağlıkçılar, “Yaralı bölgeyi sıkmayın veya emmeyin. Sokmanın olduğu bölgeyi hareket ettirmeyin” uyarısında bulundu. Vakit kaybetmeden 112 Acil hattının aranması gerektiğini ifade eden sağlıkçılar “Yaralı bölgeyi sıkmayın veya emmeyin. Sokmanın olduğu bölgeyi hareket ettirmeyin. Şişme nedeniyle kan akışını engelleyecek yüzük, saat gibi takıları ve sıkı giysileri çıkarın. Vakit kaybetmeden 112 Acil hattını arayarak yardım isteyin. Zehir emilimini, ödemi ve ağrıyı azaltmak için sokulan bölgeye soğuk uygulama yapın. Soğuk yanığını önlemek için buz torbasını temiz bir havluya/beze sarılmış olacak şekilde uygulayın” dedi.
Akrep sokması belirtileri nelerdir?
Akrep Sokması Belirtileri özellikle sokulan bölgede lokal olarak meydana gelebilmektedir. Bu semptomlar çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda farklılıklar göstermekle birlikte tüm bireylerde ortaya çıkan Akrep Sokması Belirtileri arasında; Ağrı ve sızı oluşması, Ödem ve iltihaplanma görülmesi, Kızarıklık, şişme ve morarma oluşması, Adale krampları görülmesi, Titreme ve karıncalanma yaşanması, Huzursuzluk ve sıkıntı hali, Havale, gösterilebilir.
Akrep sokmalarında ilk yardım nasıl yapılır?
Akrep Sokmalarında İlk Yardım prosedürü sizi veya çevrenizdeki birisini Akrep Sokması halinde sağlık kurumuna ulaşana kadar yapılması gereken müdahalelerin bütünüdür. Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır sorusunu basamaklar halinde; Sokulan bölgenin hareket ettirilmemesine özen gösterilir, Kazazede yatar pozisyonda bekletilir, Yara olan bölgeye soğuk uygulama yapılır, Kişiye kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır, Sokulan bölgeye ve yaraya hiçbir girişimde bulunulmaz,
Akrep sokması tedavisi nasıl yapılır?
Akrep Sokması sonrası genellikle tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kişide belirtiler ciddi ve şiddetli ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi doğru olacaktır. Hastanın ağrılarını dindirmek için ilaç verilir. Ayrıca tam teşekküllü hastanelere uzak kalan bölgelerde yaşayan kişilerde önleyici tedavi kapsamında panzehir verilir. Akrep Sokması sonrası hekim tarafından uygulanacak tedaviyi belirleyen etmenler arasında akrebin türü, zehrin kendisi ve kişide ortaya çıkan belirtiler gösterilebilir.
Akrep sokması ne olur?
Akrep Sokması yaşayan kişilerde ısırılan bölgede ağrı, kaşıntı ve ödem oluşabilir. Ağrı bazı vakalarda bölgesel olurken bazı durumlarda vücuda yayılabilir. Bununla birlikte kişide mide bulantısı, kusma ve göz kapaklarında şişmeler görülebilir. Isıran akrebin türüne bağlı olarak sinir, dolaşım ve solunum sisteminde problemleri oluşabilir. Akrep Sokması sonrası kişide ciddi belirtiler görülmesi halinde Akrep Sokmalarında İlk Yardım prosedürü uygulandıktan sonra zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Akrep sokması ölümcül mü?
Akrep Sokmaları sonucu özellikle çok zehirli akreplerin çocuk veya yaşlı bireyleri ısırması nedeniyle az da olsa ölümle sonuçlanan vakalar olabilir. Akrep Sokması sonrası vücuda giren zehir bölgesel ve sistemik problemler üretir. Sağlıklı yetişkin bireylerde daha kolay atlatılan bu durum hastalıkları olan, yaşlı veya küçük yaşta çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Akrep sokması ağrısı ne kadar sürer?
Akrep Sokması sonrası en ciddi ağrılar ilk 2 saat içerisinde görülmektedir. Bu bölgesel ağrılar 5 ila 7 gün arası sürebilmektedir. Bu süre akrebin türüne ve ısırma sonrası Akrep Sokmalarında İlk Yardım uygulamasının doğru yapılıp yapılmamasına bağlı olarak değişebilmektedir.
Akrep sokmasına ne iyi gelir?
Akrep Somasına ısırılan bölgeyi sabun ve su ile yıkamak, bölgeye soğuk kompres uygulamak iyi gelmektedir. Bu müdahaleler ile birlikte Akrep Sokmasında İlk Yardım prosedürü doğru uygulandığı takdirde çoğu vaka kendiliğinden iyileşmektedir. Isırılma sonrası bölgede durum kötüye gidiyor ve enfeksiyon oluşumu gözleniyorsa kişinin en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi en doğru davranış olacaktır.