'Mülakat binlerce öğretmenimizin vebalini almaktır'
Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Sezai Hangişi, yakın zamanda TBMM gündemine gelecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Sezai Hangişi, yakın zamanda TBMM gündemine gelecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Mülakatın kaldırılmasından, emeklilik kesintisine, kariyer basamaklarında hizmet süresinin düşürülmesine kadar yapılması gereken revizyonları sıralayan Hangişi, gündeme gelecek kanunun öğretmenlerin beklenti ve talepleri doğrultusunda olması gerektiğini söyledi.
Hangişi, “Bazı haber sitelerine ÖMK taslağına dair haberler yansıdı. Özellikle ‘Rotasyon' konusunun gündemde olduğuna dair iddialar dile getirildi. Ancak bu hususla ilgili Bakanlık bürokratlarının açık ve kesin bir dille ifadesi ÖMK'da rotasyonun olmadığıdır. Şu saatten sonra bu konuyla ilgili farklı bir tutum asla söz konusu olamaz. Mülakat konusuyla ilgili ısrarın gereksizliğini söylemekten dilimizde tüy bitti. Mülakat binlerce Öğretmenimizin vebalini almaktır. Ayrıca, madem Milli Eğitim Akademisi ile mülakatı kaldıracaksınız, şimdi neden inat ediyorsunuz? Gelin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü havada bırakmayın ve mülakatı kaldırın. Milli Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarımız için öğretmen yetiştirme sürecinin bir parçası olamaz! Bu eğitim, ancak öğretmenlerimizin adaylık sürecinin karşılığı olarak değerlendirilebilecektir. Bu bakımdan eğitim süresinin de uzun tutulmaması elzemdir. Öte yandan, genç meslektaşlarımıza, bugünün rakamları itibariyle 23.000 TL gibi bir ücret verilmesi kabul edilemez. Meslektaşlarımız öğretmenlerimizin aldığı tüm mali haklara sahip olmalıdır. Bir önceki Bakanımız Sayın Mahmut Özer' in “5 yıllık Öğretmenlerimiz uzman, 5 yıllık uzman öğretmenlerimiz başöğretmen olacak” sözü kişisel bir vaat değil mensubu olduğu Hükümetin taahhüdüdür. Dolayısıyla ‘devlette devamlılık esastır' ilkesi gereğince bu sözün gereği yapılmalıdır. Tabii ki, 20 yıldan fazla hizmeti olan öğretmenlerimiz için uzmanlıkta bekleme süresi olmaksızın başöğretmen olma imkânı tanınmalıdır. Ayrıca ve özellikle uzman ve başöğretmenlik tazminatlarının emeklilik kesintisine dâhil edilmesi mutlaka sağlanmalıdır.” dedi.
Verilen sözler tutulmalı
Öte yandan; Öğretmenlerin Haziran ayında yapılacak olan seminerlerin çevrimiçi yapılması gerektiğini talep eden Hangişi, “Bayram tatilinin 9 güne çıkması kararıyla öğretmenlerin yılsonu seminerleri 24-28 Haziranda yapılacak. Yani 14- 24 Haziran'da meslektaşlarımız memleketlerinde bayram tatilinde olacak. Şu halde Milli Eğitim Bakanlığı 'in, seminerleri çevrim içi yapması en doğru olandır. Madem tasarruf hassasiyetindeyiz; Yüzbinlerce öğretmenimizin hareketliliğinin ortaya çıkaracağı zaman ve ekonomik israf görülmelidir. Bakanlık, kararını gözden geçirmeli ve yeni duyuruyu yapmalıdır. Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin'in bu son derece makul öneriye kayıtsız kalmayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.