Muhtarlar Günü törenle kutlandı
Muhtarlar Günü Programı, Bartın'da Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Muhtarlar Günü Programına Bartın'ın birçok mahalle ve köylerinden muhtarlar katıldı.
Bartın Muhtarlar Derneği, Türkiye Muhtarlar Derneği Bartın Şubesi ve Kozcağız Bölge Muhtarları Derneği de programa katılım sağladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kozcağız Bölge Muhtarları Dernek Başkanı Ferdi Akyer, “190 yıllık geçmişi olan müessesemiz ve bu müessesenin fedakar neferleri olarak; Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması, muhtarlık seçimlerinin de adaylık usulüne göre yapılmasının, günümüz şartlarına göre 442, 4541 sayılı Köy ve Mahalle Kanununun düzenlenmesi, 5490 sayılı Kanununun düzenlenmesi, 5393_9b sayılı Kanunda ayni ve diğer ibaresinin yerine ayni ve nakdi yardım eklenmesini, mahalle muhtarlıklarına tüzel kişiliğin tekrar verilmesi en öncelikli taleplerimiz olduğunu belirtmek isteriz.” Sözleriyle muhtarların taleplerini de dile getirdi.
‘'Muhtarlık cazip hale getirilmiştir''
Son yıllarda muhtarlık işlemlerinin kolaylaştırılmasına adına geliştirilen uygulamalara da değinen Akyer; “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve muhtarlık müessesinin verdiği önem ile kamu hizmetlerinden etkin, verimli ve güvenli bir şekilde faydalanmamız, sorunlarımızın kısa sürede yetkili makamlara iletilmesi ve takip edilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığımız bünyesinde ve Büyükşehir Belediyelerinde "Muhtarlık Daire Başkanlığı”, diğer belediyelerde ise "Muhtarlar Müdürlüğü" kurulmuş olup bu sayede taleplerimiz daha hızlı bir şekilde sonuçlanması planlanmıştır. Taleplerimizin elektronik ortamda yapılabilmesi için Bakanlığımız tarafından "Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS)" adında bir sistem kurulmuştur. Bir taraftan muhtarlık müessesesi ile ilgili devrim niteliğinde adımlar atarken diğer taraftan da özlük haklarımızın iyileştirilmesi sonucunda muhtarlık cazip hale getirilmiştir. Muhtarlarımız ve muhtarlık kurumunun ihtiyaç, talep ve beklentilerinin karşılanmasına ve kurumsallaşmasına yönelik son yıllarda çok önemli adımlar atılarak bir vizyon anlayış oluşturulmuştur. Devletimizin idare geleneğinin ayrılmaz bir parçası olan muhtarlık kurumu da hayata geçirilen bu yeni çalışmalara hızlı bir şekilde uyum sağlayarak gerek köylerin gerekse de şehirlerin yönetiminde etkin birer aktör ve öğe olarak rolünü güçlendirmeye devam etmektedir.” Şeklinde konuştu.
Tek Tip Muhtar Kimliği Verildi
Dernek Başkanı Ferdi Akyer muhtarların devletten istedikleri bazı taleplerin yerine getirildiğini söyledi.
“Biz muhtarlarımızın en önemli talepleri arasında yer alan SGK primlerinin Devlet tarafından ödenmesi, yapılan düzenleme ile yerine getirilmiştir. Bu düzenleme ile 1.234,24 TL aylık primimiz devletimiz tarafından karşılanmaktadır. 2002 yılında bir muhtar 97 TL ödenek alırken bugün 2.631,00 TL ödenek almaktadır. İçişleri Bakanlığımızca yapılan çalışmalar ve Sayın Bakanımızın katkıları ile biz muhtarlara Tek Tip Muhtar Kimliği verilmiştir. En az bir dönem muhtarlık yapan köy ve mahalle muhtarları muhtarlık görevi sona erdikten sonrada silah ruhsat harcından muaf tutulmuştur. Sadece köy muhtarlarına tanınan, köy konağı yapılması amacıyla hazine arazilerinden yer tahsisi imkanı mahalle muhtarlıklarına da tanınmıştır.”