Milletvekili Bankoğlu'dan açıklama
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu Bartın'da meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulundu.
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın'da çalışmalarına ve ziyaretlerine hız kesmeden devam ediyor.
Milletvekili Bankoğlu meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulundu. Esnaf ziyaretleri ardından Bartın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'na ve Türkiye Emekliler Derneği Bartın şubesini ziyaret etti.
Bartın CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Kadın Kolları İl Başkanı Özlem Özdemir ve parti örgütünün de hazır bulunduğu ziyaretlerde Milletvekili Bankoğlu yetkililerden bilgi aldı.
Ziyaretleri sonrasında açıklamalarda bulunan Milletvekili Bankoğlu, “Bartın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'na yaptığımız ziyarette Oda Başkanı Tuncay Maden ve yetkililerle bir araya geldik ve önemli bilgiler edindik. Oda Başkanı Tuncay Maden ile yaptığımız görüşmede, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin mevcut sistem yüzünden 7 gün 24 saat ofislere hapsolduğunu öğrendik. İnsani şartlarda yaşamak istiyorlar. Çok da haklılar. Hükümetten gerçek bir mali yıl tatilinin yürürlüğe girmesini talep ediyorlar.” Dedi.
“Mevcut işlerini yapamaz hale geldiler”
Milletvekili Bankoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu zorlu ve yıpratıcı mesleğin sahipleri hükümetin uygulamaları, düzenlemeleri ve kural değişiklikleri yüzünden mevcut işlerini yapamaz hale geldiklerini belirttiler. Beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin zaten sıkıntılı olduğunu, yoğunluk döneminde daha ciddi sorunlar çıktığını öğrendik. Bunun için defalarca hükümete başvuran mali müşavirler bu aksaklıkların giderilmesi taleplerini her platformda dile getirdiklerini, ülkemizde 130 bin mali müşavir olduğunu belirttiler.
“Basit usul kaldırılmalı”
Geçtiğimiz hafta partimiz yetkililerinin de bulunduğu, TÜRMOB öncülüğünde Ankara'da yaptıkları geniş katılımlı bir mitingle sıkıntılarını tekrar ve daha yüksek sesle söyleme fırsatı bulsalar da çözüm bekliyorlar. Gerek mesleğin sürdürülebilirliği gerekse muhasebe ofislerinin devamlılığı risk altında. Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın vergi takviminde sadece ilk 6 ay için 36 beyan ve bildirim bulunduğunu, bir de enflasyon düzeltmesi diye bir yükün eklendiğini biliyoruz. Hükümet gerçek anlamda bir takip yapmak ve kayıt dışılıkla kararlılıkla mücadele istiyorsa, basit usul kaldırılmalı ve tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatılmasının zorunlu olması gerektiği görüşündeler.
“Her meslek grubu büyük sıkıntılar içinde çalışıyor”
Halkına bu kadar uzak, onlara gözünü kulağını tamamen kapatmış bir hükümet görülmemiştir. Doktorlar, öğretmenler, avukatlar, polisler, mali müşavirler yani hemen her meslek grubu büyük sıkıntılar içinde çalışıyor. Şikayetlerini dile getirmek istediklerinde ya hakarete uğruyorlar ya da cezalandırılıyorlar. İnsanları iş yaparken eziyet çeker hale getirmek, insanları mesleğinden soğutmak bu hükümetin adeta hobisi. İnsani şartlarda yaşamak istiyorlar. 130 bin mali müşavir var. İş yükünü hafifletecek çözümleri acilen bekliyorlar. Taleplerinin acilen değerlendirilip çözüm bulunmasını talep ediyorlar.”
“Emeklinin iki yakası bir araya gelmedi”
Milletvekili Bankoğlu ve beraberindeki parti heyetinin bir sonraki durağı Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şubesi oldu. Olağan Kongre ardından başkan seçilen Hasan Can Karakaş'ı dernekte ziyaret eden heyet, hem başarı dileklerini ilettiklerini hem de bilgiler aldı. Milletvekili Bankoğlu dernek ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, emeklinin kurtuluşunun hükûmetten kurtulmak olduğunu ifade ederek, “Bartın Emekliler Derneği'ne yaptığımız ziyarette, yeni Başkan Hasan Can Karakaş'a ve yönetime başarılar diledik. Emeklinin kurtuluşu bu hükümetten kurtulmakla mümkündür. Emeklinin içinde bulunduğu durum, sırtındaki yük ve içine düşürüldüğü çaresizliğin dünyada eşi benzeri yoktur. Neredeyse her yaştan, her kesimden ve meslekten insanı aynı anda mağdur etme ve mutsuz etme konusunda üstatlar. Temmuz ayı açlık sınırı 19 bin 234 lira olarak açıklandı. Seçim öncesinden başlayan vaatlerinin sonucunu emekli geçen ay gördü. AKP döneminde emeklinin zaten iki yakası bir araya gelmedi ama son yıllarda emekliye açıkça işkence ediliyor.
“Emekliler fahiş kiralar altında eziliyor”
Elbette bir tek emekliler değil, 17 bin liraya talim eden asgari ücretliler de asgari ücrete yakın maaşlarla çalıştırılan profesyonellerde sefaleti yaşıyor. Sağlık, çevre ve konut hakkı, ücrette adalet hakkı gibi anayasal hakların da kâğıt üzerinde kaldığı akıl almaz bir dönem. Emekliler hele ki kendine at bir evleri yoksa fahiş kiralar altında eziliyor. Aldığı maaştan kalan olduysa ete hasret, ekmekle patatesle idare etmeye çalışıyorlar. Vicdanları kurumuş. Hayat şartlarına yaklaşan bir ücreti bile emekliden esirgeyen israf düşkünü hükümet, saltanat hayatına devam ediyor. 2016 yılından beri emeklinin maaşı asgari ücretin altında. O gün bugündür saray doymak bilmeden harcamasını artırırken bugün emekli maaşları neredeyse asgari ücretin yarısı. Bir de kök aylık diye bir kurnazlık buldular ki hiç şaşırmadık. Herkesin derdi büyük ama emeklinin dertleri her saat katlanıyor. Hep söylüyoruz, gidecek yolları tükendi. Zulüm bitecek.” dedi.