KURTKAYA'DAN IRMAK KİRLİLİĞİ AÇIKLAMASI
Gelecek Partisi Bartın İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya Bartın ırmağında meydana gelen kirlilik üzerine basın açıklaması yapan firma yetkilisinin açıklamalarını değerlendirdi.
Gelecek Partisi Bartın İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya Bartın ırmağında meydana gelen kirlilik üzerine basın açıklaması yapan firma yetkilisinin açıklamalarını değerlendirdi. Kurtkaya açıklamasında, 'Bartın'ımızın sizin gibi istihdam oluşturan firmalara ihtiyacı var elbette. Ancak ürettiğiniz ve sattığınız ürünlere gösterdiğiniz hassasiyeti iş yaptığınız yerlere, çevrenize ve bölgenize göstermenizi de bekliyoruz.' Dedi.
Bartın ırmağında meydana gelen kirlilik ve renk değişimi üzerine Kozcağız yolu üzerinde bulunan Rimaks tekstil fabrikası açıklamalarda bulunarak arıtma tesislerinden çıkan atık suların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değerlerine uygun olduğu ifadesinde bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de yaptığı açıklama ile bölgeden alınan numunelere yönelik yapılan incelemelerde analiz sonuçlarının 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği' Tablo 10.2'ye göre mevzuat sınır değerlerini aşmadığı belirtildi.
Tüm bu gelişmeler ve açıklamalar kamuoyu vicdanını rahatlatmaya yetmezken Gelecek Partisi Bartın İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya bir açıklamada bulunup firma yetkililerine seslendi.
Kurtkaya açıklamasında, 'Basın açıklaması yapan firma yetkilisinin açıklamalarını değerlendirdi. Tekstil fabrikası yetkilisi yaptığı açıklamada gerekli arıtma işlemlerini ve testleri sürekli olarak yaptıklarını ifade etmiş, bu açıklamaya göre de arıtmadan çıkan suyun neredeyse kullandıkları sudan daha temiz olduğunu ifade etmiştir. Fakat bunları söyleyen Sayın yetkili yine yaptığı açıklamada 'Kozcağız ırmağı ile kuru dereyi bağlayan menfez çalışması yapılmadığından her iki bağlantı arasında kot farkı bulunmaktadır. Fabrikamız kuru dere tarafında çukurda kaldığından, arıtma deşarj suyumuz akış yapamıyor söyleminde bulunmuş, yani biz kot farkından dolayı arıtmadaki bu temiz suyumuzu akıtamıyoruz, haliyle tortu oluşuyor diyor. Bu tortularda temizlenmiyor, devlet bir iş yaptı eline yüzüne bulaştırdı demek istiyor. Paraları yok, ödenekleri yok, kanalı da laf olsun diye yaptılar ama onu da tamamlayamadılar diyor. Biz tamamlayın diyoruz üç devlet kurumu arasında koordinasyon sıfır diyor. Bir de bunun üzerine baraj diye bir şey yaptılar, Bartın ırmağını kuruttular diyor. Balık ölümlerinden biz sorumlu değiliz diyor. Ama arıtmadan çıkan suya dört balık atıp iki gün bekletiyoruz bundan Çevre Şehircilik Müdürlüğünün haberi var diyor. Yani kısacası biz suçlu değiliz diyor. İktidarın Bartın'a yaptığı yatırımların yanlışlığından bahsediyor. Sayın yetkilinin yaptığı açıklama ve gözlemleri doğru olabilir. Baraj baraj değildir doğrudur. Suyun önüne çekilmiş bir bent olup Bartın ırmağına giden yatakları kuruttuğu ve balık ölümlerinin olduğu doğrudur. Seli önlemek için yapılan dere ıslah projelerinin seli önlemekte yeterli olmadığını da gördük doğrudur. Denetimlerin laf olsun diye yapıldığını da kendi ağzınızla söylüyorsunuz o da doğrudur. Çünkü hiçbir çevre yetkilisi arıtma suyunun içine 4 balık atıp onu iki gün beklemez. Siz ne kadar doğrusunuz? Arıtmanızı maliyetinden dolayı çalıştırıyor musunuz? Arıtmanızın gerekli bakımlarını yapıyor musunuz? Arıtmada kullanılması gereken kimyasalları kullanıyor musunuz? Çünkü arıtmanızı sürekli ve iyi bir şekilde çalıştırdığınızı söylüyorsunuz. Ama tortudan bahsediyorsunuz. Bartın'ımızın sizin gibi istihdam oluşturan firmalara ihtiyacı var elbette. Ancak sizin ürettiğiniz ve sattığınız ürünlerinize gösterdiğiniz hassasiyeti iş yaptığınız yerlere, çevrenize ve bölgenize göstermenizi de bekliyoruz. Ceza almanızı, zarar etmenizi tasvip etmiyoruz. Ama kendinize çevreye duyarlı olmanızı tavsiye ediyoruz. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Bartınlı olarak vah Bartın'ım vah dememek için istiyoruz.'