Köylü Pazarında son durum
Bartın'da organik meyve ve sebzelerin satışa sunulduğu köylü pazarında bu hafta fiyatlar arttı. Fiyat artışının sebebi ise kuraklık ve ürünlere sam hastalığının vurması olarak gösterildi.
Bartın'da yaklaşık 200 yıldırı kurulmaya devam eden ve halk arasında Galla Pazarı olarak bilinen köylü pazarında onlarca çeşit ürün satışa sunuldu.
Bahçeden pazara doğal ve organik çok sayıda ürünün satışa sunulduğu Pazar da ürün fiyatlarında artış görüldü.
Köylü satıcılardan bazıları ürünlerin pahalı olmasının sebebini kuraklık olarak gösterirken, bazıları ise bahçelerine sam vurduğu için ürünlerinin yandığını söyledi.
Köylü pazarında en yüksek fiyatlı ürün ise kilogram fiyatı 100-120-150 TL arasında satışa sunulan taze fasulye oldu.
Pazarda satışa sunulan ürünlerin fiyatları tezgâhlara göre farklılık gösterirken, fiyatlar sırasıyla şöyle; domates 30-35 TL, tarla domatesi 45-50 TL, salatalık 35-40 TL, kıl biber 70-80 TL, biber 60 TL, marul 15-20 TL, patlıcan 50 TL, kabak 30 TL, incir 100 TL, mısırın tane fiyatı 10 TL, armut 70 TL, çilek 100 T, kiraz 100 TL, patates 40-50 TL,
vişne 70 TL, dolmalık biber 60 TL, semizotu 60 TL.
Kuraklık ve sam hastalığı verimi azalttı
Köylü satıcılar, Bartın'da yağışların olmamasının toprağı kuruttuğunu ve verimi azalttığını söylerken, havanın yağışsız seyretmesi durumunda özellikle yaz ürünlerinde kıtlık yaşanabileceğini kaydetti.
Bahçelerine sam vurduğunu ifade eden köylü satıcıları da bu sezon bekledikleri kadar ürün alamadıklarını ve bununda tezgâha olumsuz olarak yansıdığını değerlendirdi.
Sam Hastalığı nedir?
“Çeltik yanıklığı hastalığına kurt boğazı, sam vurması ve pas gibi isimlerde verilmektedir. Bu hastalık mantarı kaynaklı bir hastalıktır ve çeltiğin yaprak ayasında, kınında, sap ve salkım kısımlarında görülmektedir. Hastalık yüzde 80-98 orantılı nem, 26-28 derece sıcaklık ve bulutlu havada başlar. Yaprak lekeleri Temmuz ayından itibaren, iğ veya baklava dilimi şeklinde, iki ucu sivri, ortası gri bej veya saman sarısı lekeler şeklinde görülür. Başlangıçta küçük olan lekeler, büyür, birleşir yaprağın kurumasına neden olabilir. Yakacıktaki lekeler Temmuz ayının ikinci yarısında görülür. Yakacık iplikle sıkılmış gibi bir hal alır, leke yaprak kınına doğru uzanır. Kın üzerindeki lekelerin belirli bir şekli yoktur. Uzunlamasına gelişirler. Sap üzerinde yağlımsı görünüşlü lekeler oluşur. Üzerlerinde petrol yeşili renkte küf gelişir. Başak oluşumundan sonra başağın altındaki boğumda da yanıklık görülür başaklar beyazlaşır. Boş başaklar meydana gelir veya çimlenme değeri olmayan tebeşir gibi beyaz daneler oluşur. Epidemi olan yıllarda zarar çok yüksektir.”