Kardeş kent protokolünün 4. yılı kutlandı

Çaycuma ile Lennestadt arasında imzalanan kardeş kent protokolünün 4. yılı kutlandı.

TAKİP ET

Çaycuma ile Lennestadt arasında imzalanan kardeş kent protokolünün 4. yılı kutlandı.

Çaycuma Belediyesi Perşembe Salonu'nda yapılan kutlamaya Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Önceki Dönem Devlet Bakanlarından Hasan Gemici, önceki Dönem Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Lennestadt Belediye Başkanı Tobais Puspas, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Milletvekili Dr. Gregor Kaiser, Gelik Belediye Başkanı Burhan Sezgin, Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz, Filyos Belediye Başkanı Erol Acar, CHP İl Başkan Vekili Zeki Esen, AK Parti Çaycuma İlçe Başkanı Birol Yiğit, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Fahri Diler, Genel Madeniş Sendikası Başkanı Hakan Yeşil, önceki dönem Çaycuma Belediye Başkanlarından Orhan Yardımcı, önceki dönem Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Lennestadt'tan gelen dostluk heyeti üyeleri, Kardeş okullar yönetici ve öğretmenleri, çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi, muhtarlar, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri, Çaycuma Belediyesi daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Akgönül ve Puspas'ı andı

Mini bir konser ile başlayan kutlama, başlangıcından bugüne kadar yapılan kardeş kent faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Etkinliğin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “On yıl önce Nedim Kalembaşı'nın kıvılcımıyla başlayan kardeşlik sürecinde çok önemli işleri başardığımıza inanıyorum. Zamansız kaybettiğimiz, bu işe gönül vermiş iki değerli dostumuz Hasan Akgönül ve Berward Puspas'ı rahmetle anıyorum. Dünyayı etkileyen pandeminin en şiddetli zamanında, ayrı mekânlarda, kardeş kent protokolü imzaladık. Protokole birlikte imza attığımız değerli dostum Stefan Hundt'a selamlarımı, sevgilerimi yolluyorum.” dedi.

Kantarcı: “Tüm belediyecilik faaliyeti içinde bu çalışma çok daha farklı ve önemli”

Çok karışık duygular içinde olduğunu söyleyen Kantarcı, “Salonda çok nezih bir topluluk var. Bu manzara, yaptığımız işin ne derece önemli olduğunu gösteriyor. Ne Çaycuma Belediyesinin ne de Lennestadt Belediyesinin böyle bir görevi yok. Hiç kimse bizden böyle bir iş de beklemiyor. 10 yıldır bu dostluk ilişkisi içinde gönüllü olarak görev alan insanların da bir mecburiyeti yok. Ama şu bu gerçek ki, yaptığımız belediyecilik faaliyeti içinde, bu çalışma çok daha farklı ve önemli. Birbirimizi tanımaya ihtiyacımız var. Birbirimizle iyi geçinmeye ihtiyacımız var. Birbirimizle konuşmamız lazım. Özellikle Almanya ile geçmişten gelen dostluk bağlarını daha ilerilere taşımamız lazım. Çocuklarımızın ve halklarımızın karşılıklı iletişim içine girmesi lazım.” diyerek sözlerine devam etti.

Kantarcı: “Özellikle okullarımızın geldiği durum hepimiz için kıvanç verici”

Kantarcı konuşmasını, “Birçok alanda yaygınlaştırmaya çalıştırdığımız bu faaliyette özellikle okullarımızın geldiği durum hepimiz için kıvanç verici. Şimdiden yüzlerce çocuğumuzu biz Almanya'ya gönderdik, yüzlerce Alman çocuğu da burada misafir oldu. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz birbiriyle arkadaş oldu. Burada olan olmayan herkese düşen görev bu ilişkiyi daha ilerilere taşımaktır. Geçmişte yaptıklarımıza bakarak bunu başaracağımıza inanıyorum. Büyük bir heyetle buraya gelen sayın başkanımıza, milletvekilimize ve beraberlerindeki heyete şükranlarımı arz ediyorum.” diyerek tamamladı.

Kalembaşı: “Dünyada bu kadar kavga varken, biz bambaşka şeyler yapıyoruz”

Almanya'dan birlikte geldiği tüm heyeti sahneye davet ederek konuşmasını yapan Lennestadt Uyum Meclisi Başkanı Nedim Kalembaşı, “Modern Alman devletinin kurucusu Bismarck, ‘Türklerle Almanların dostluğu o kadar derindir ki, hiçbir şey onu bozamaz' diyor. Lennestadt Belediye Meclisi tam da bunu anlatmak ister gibi, 38 üyenin oy birliğiyle Çaycuma ile kardeş kent olmayı kabul etti. Belediye Başkanı Stefan Hundt, bana, ‘Benim de bir oyum var, 39 kabul oyu' diyebilirsin' dedi. İlişkilerin bu düzeye gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dünyada bu kadar kavga varken, biz bambaşka şeyler yapıyoruz, barışı, kardeşliği konuşuyoruz. Okullarımız, spor kulüpleri birbiriyle kardeş oluyor. Biz ‘uluslararası değişim' diyoruz. Yeni kardeşlikler, dostluklar olsun istiyoruz.” dedi.

Puspas: “Çocuklarımızın iyi bir dünyada yaşamaya hakkı var”

Daha sonra kürsüye çıkan Lennestadt Belediye Başkanı Tobias Puspas, “Hepinize Lennestadt'tan selam getirdim diyerek başladığı konuşmasında, “Amasra'yı, Filyos'u, Safranbolu ve Filyos'u gördüm. O kadar güzel bir yerde yaşıyorsunuz ki, bununla gurur duyabilirsiniz. Ayrıca Bülent Kantarcı gibi çok çalışkan bir belediye başkanınız var. Arkasındaki ekip çok güçlü, her şey yolunda gidiyor. Ben de çok şanslıyım, Nedim Kalembaşı ile Bülent Kantarcı çalışmayı çok ileri noktalara getirmiş. Biz bu çalışmayı görev olarak değil, çocuklarımıza örnek olmak için yapıyoruz. Çünkü onların daha iyi bir dünyada yaşamaya hakkı var.” şeklinde ifadelere yer verdi.

Kaya: “Kaymakamlık olarak üzerimize düşen ne varsa fazlasıyla yapacağız”

Etkinlikte son olarak söz alan Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, yaptığı kısa konuşmada, “Bize düşen 10 yıl önce başlayıp, dört yıl önce imza altına alınmış bu kardeş kent faaliyetini bir adım daha ileriye taşımaktır. Çaycuma'ya atanalı iki buçuk ay oldu. Kaymakamlık olarak bu dostluğu daha ilerilere taşımak için üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımıza söz veriyorum.” dedi. Etkinliğin son bölümünde, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Tobias Puspas'a el dokuması bir küçük halı, Milletvekili Gregor Kaiser'e de cam altı sanatına ait çerçeve armağan etti. Tören pasta kesilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Bakmadan Geçme