KAMİAD 'Fiyatlar acilen güncellemeli'
KAMİAD'dan çağrı.
Kamu ihalelerinde girdi maliyetleri güncellenmeli.
Kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2023 döneminde artan girdi maliyetlerinden dolayı zorlandığını söyleyen KAMİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, “Maliyetlerden dolayı meslektaşlarımız kamu ihalelerine giremedi. İhalelerde katılımcı olmadığı için iptal ediliyor. Kamu yatırımlarının sağlıklı ilerlemesi için birim fiyatları kalemlerinin güncellenmesi gerek” dedi.
Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, son üç yıl içinde inşaat maliyet artışı sebebiyle ifa güçlüğü çektiğini ve bundan dolayı teminat mektuplarını yakmak zorunda kalarak cezalı duruma düşen küçük ve orta ölçekli müteahhit firmaları için sicil affının çıkartılması çağrısı yaptı. KAMİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Şimşek, kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2023 döneminde artan girdi maliyetlerinden dolayı zorlandığını söyledi. Şimşek, “Dernek olarak öncelikle kamu müteahhitlerinin sorunlarını ele aldığımızda 2020-2023 yıllarında birçok meslektaşımız maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmediği için işlerini sürdüremeyerek ifa güçlüğü çekti. Bundan dolayı birçok meslektaşımızın teminatı irad olarak kaydedildi. Meslekte cezalı duruma düşen müteahhit firmaları, sicil affı beklentisi içinde ve kamuya olan borçlarının yapılandırması gibi yasal bir düzenleme çıkartılması çağrısını yineliyoruz” dedi.
Günlük yevmiyeler 1500 TL'ye çıktı
Kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2023 döneminde artan girdi maliyetlerinden dolayı zorlandığını söyleyen Şimşek, “Bu yıl Ocak ayında yayınlanan inşaat birim fiyatları kalemlerinden bir çoğu başta demir ve beton olmak üzere daha yılın yarısı dolmadan birim fiyatların çok çok üzerinde maliyete çıktı. Bu maliyetlerden dolayı meslektaşlarımız kamu kurumunda inşaat ihalelerine giremedi. Birçok ihale de katılımcı olmadığı için iptal edildi. Kamu yatırımlarının sağlıklı ilerlemesi için ivedi bir şekilde birim fiyatları kalemlerinin güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de ülkemizin karayan yarası kalifiyeli eleman bulmakta sorun yaşıyor. Bununla birlikte özellikle deprem bölgesinden dolayı işçi bulamama ve günlük yevmiyelerin 1500 TL'ye kadar çıktığı görülüyor. Özellikle piyasada kalıpçı, demirci, kule - vinç operatörü başta olmak üzere işçi bulamıyoruz. Yüklenici firmalar birbirinden işçi kapmak için yarışa giriyor. Bunun yanında ÜFE endeksi aylık %22'yi ancak buluyor, yani imalatlar zararına yapılıyor ne yazık ki. Şartnamelerdeki sürelerin uzatılması gerekiyor” diye konuştu.
Teşvikler verilmelidir
Şimşek şunları söyledi: “Hükümetimizin özellikle yurtdışına gitmiş olan emekçi kardeşlerimizin bir an önce ülkemize dönmesini sağlanması için bir teşvik edici unsurlar ve maddeler uygulamasını hayata geçirmelidir. Son zamanlarda artan kur artışlarından ve akaryakıt fiyatlarından dolayı girdi fiyatlarının yüksek olması ve piyasada ürün bulunmaması gibi sıkıntılar yaşanıyor. Bununla birlikte bankaların özellikle kamuya iş yapan yatırımcıların kredilerini dondurup bir önce kredilerini kapattırmaya çalıştırması da sektördeki birçok meslektaşımızı iflas ile karşı karşıya getirdi. Teminat mektubunu alamayan meslektaşlarımız çaresiz kaldı. Hükümetimizden ve bankalar birliğinden isteğimiz, kamu faydasına çalışan firmaların sorunlarını çok hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmasıdır. 4734 saylı kamu ihale kanunu ile ilgili olarak Türkiye genelinde teknik ve hukuki bir çalıştay düzenlenmesini ve bu çalıştayın bir paydaşı olarak yer almak arzusunda olduğumuzu da belirtmek isteriz.” dedi.