Hekimler iş bıraktı!
Bartın'da hekimler 1 gün süre ile iş bıraktı. Yapılan açıklamada talepler sıralandı.
TBMM Genel Kurulu'nda sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin yeniden görüşülmek üzere kanun teklifinden çıkarılmasına tepki gösteren hekimler, ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar.
Türkiye Tabipler Birliği (TTB) Bartın Odası Başkanı Dr. Ahmet Çatı yaptığı açıklamada, “Salgın döneminde yaşamımızı ortaya koyarak verdiğimiz emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz.” Dedi.
Ülke genelinde sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemleri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde sendikalar öncülüğünde sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaparken bugünde Bartın Tabipler Odası öncülüğünde hekimler iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Hekimler MHRS randevuları ile hastaneye gelenler dışında hasta kabul etmediler.
Bartın Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler adına hekimlerin taleplerinin sıralandığı açıklamayı okuyan Bartın Tabip Odası Başkanı Ahmet Çatı, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları nedeniyle çalışamaz duruma geldiklerini kaydetti.
“Covid-19 meslek hastalığı sayılsın dedik”
Çatı, sağlık sisteminin çökertildiğini dile getirerek, “Sağlık otoritesinin toplum sağlığını korumak gibi bir derdi olmadığı bir kez daha görülmüştür. Sağlık emekçileri özlük hakları ve çalışma koşulları nedeni ile artık çalışamaz duruma gelmişlerdir. Bu nedenle ilk fırsatta ya istifa etmekteler, ya yurt dışına gitmeye çalışmaktalar ya da özel sektöre geçmekteler. Salgın dönemimizde canımızı ortaya koyarak en ön safta görevimizi yapmaya uğraştık. Hastalığı ailemize ve çocuklarımıza bulaştırmayalım diye evimize korkarak gittik veya hiç gitmedik. Toplumun 10-12 katı Covid-19'a yakalanıyor iken Covid-19 meslek hastalığı sayılsın dedik. İlliyet bağladılar, yani hastalığı iş yerinden aldığınızı kanıtlayın dediler. Salgın nedeniyle ameliyathaneler, servisler kapatılırken, performans yapamadınız diye ücretlerimiz kesildi. Hiç olmazsa salgın döneminde performans değerlendirmesini kaldırın dedik duymazdan geldiler.” Dedi.
“Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler”
Sağlık işinin ekip işi olduğunu kaydeden Çatı, “Sağlık, ağır ve tehlikeli bir iştir. Emeklilere, çalışanlara verdiğiniz ücret yoksulluk sınırı altındadır. Sağlık ekip işidir. Ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir. Aile hekimleri, uygun olmayan fiziki koşullarda ve yetersiz personel ile çalışmak zorunda kalıyorlar. İş yükleri çok ağır, buna karşılık ücretleri yetersiz. Yeni çıkan aile hekimliği yönetmeliği tam bir cezalandırma yönetmeliği. Her fırsatta ceza puanı vererek iş güvenceleri yok edilmeye çalışılıyor veya parasal kesintilere yol açıyor. Salgın döneminde yaşamımızı ortaya koyarak verdiğimiz emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Bu mücadele sadece sağlık çalışanları için değil tüm toplumun sağlık hakkı içindir. Hastanelerde servisler kapanınca, ameliyatlar yapılmayınca, bir hasta için beş dakika zaman ayrılınca, uzman hekim sayısı yetersiz olunca bundan halkımız olumsuz etkileniyor. Taleplerimizi iletmek için TTB bir buçuk yıla yakın süredir sağlık bakanlığından randevu alamıyor. Nihayet TTB ve Tabip Odaları tarafından bir eylem süreci başlatılmıştır. Kısa süre önce hekimlerin maaşlarında göreceli iyileştirme yönünde mecliste tüm milletvekillerinin oy birliği ile bir yasa çıkarıldı. Ancak emeğimizle alay edercesine bu özensiz yasada apar topar geri çekildi. Sağlık personellerinin hakkı ödenmez dediler, ödemediler. Size alkışlar yeter dediler. Artık oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Taleplerini sıraladılar
Çatı yaptığı konuşmanın devamında sağlık çalışanlarının taleplerini tek tek sıralayarak, “İnsanca geçinebileceğimiz, emekliliğe de yansıyacak temel ücret Performans sisteminin kaldırılması, döner sermaye uygulamasına son verilmesi, ek göstergelerin kademeli olarak 3600'den 7200'e çıkarılması, Pandemi de çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı, Covid-19'un meslek hastalığı sayılması, insancıl çalışma ve dinlenme süreci, şiddete karşı etkili yasa, güvenli iş yerleri, angarya ve mobinge son verilmesi, aile hekimliği yönetmeliğinin geri çekilmesi, kamulara ait binalarda kamu çalışanlarının oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, iş yeri hekimliği alanında OSGB ve benzeri özelleştirmeye son verilmesi, işyeri hekimlerinin çalışma saatleri, atamaları ve ücretlendirmeleri konusunda tabip odalarının yetkili olması” Şeklinde konuştu.