Gördüğünüz yerde imha edin

Bartın Valiliğince paylaşılan video ile kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadeleye dikkat çekildi

Bartın Valiliğince paylaşılan video ile kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadeleye dikkat çekildi.

Ormanlık, ağaçlık ve ırmak kenarındaki binalarda daha çok görülen kahverengi kokarca böceği havaların ısınmasıyla birlikte yeniden görülmeye başlandı

Geçtiğimiz yaz hem kırsal kesimde hem de kent merkezindeki birçok binada görülen kahverengi kokarca böcekleri havaların soğumasıyla birlikte kendilerini gizlemişti.

Bartın'da havaların ısınmaya başlamasıyla beraber yeniden görülmeye başlanan kahverengi kokarcalara karşı mücadele noktasında Bartın Valiliğince paylaşılan video dikkat çekildi.

İşte Kahverengi kokarca zararlısı hakkında bilinmesi gerekenler;

Kahverengi kokarca zararlısı nedir?

Kahverengi kokarsa, diğer türlere kıyasla evleri, ardiyeleri istila ederek sonbahar ve kış dönemini yapıların içinde geçirdiğinden sosyal bir böcek özelliği taşımaktadır.

Genel özellikleri

Yetişkinleri birkaç aydan bir yıla kadar yaşayabilirler. Bina cephesinin içine, alt yüzeylere, pencere ve kapı çerçevesine, bacalara ve korunaklı diğer yerlere girerler. Kış uykusu moduna geçer ve kışın geçmesini beklerler.

Acil Eylem Planı devrede

Bartın genelinde, Valilik himayesinde böceğin bulaşması ve yayılım hızı izlemek suretiyle mücadele stratejileri geliştirildi. Bartın Kamuoyuna ilan edilecek olan takvimde, il, ilçe ve belde merkezlerinde eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.

Mücadele devam ediyor

Bartın için en önemli tarımsal ürün olan fındık başta olmak üzere diğer meyve ve sebze türlerinde verim ve kalite kaybını önlemek amacıyla daha önce geliştirilmiş olan "Gördüğünde Yok Et " mekanik mücadele yöntemimine ilave olarak Sağlık Bakanlığı ruhsatlı halk sağlığı ilaçları ve bitki koruma ürünleri kullanılabilecek.

Sağlık Bakanlığı ruhsatlı halk sağlığı ilaçları

Kokarcaların kışlaklarından Nisan ayının sonunda beslenme alanları olan tarım arazilerine yayılmadan, meskenlerde ve diğer yapılarda kitle halinde imhalarını sağlamak amacıyla " Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı Halk Sağlığı İlaçları" satışa sunuldu.
İnsan ve hayvan sağlığı açısından; ev, işyeri, ahır ve diğer eklenti yapılarda zirai ilaçlar kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.

Bitki koruma ürünleri

Tarım arazilerinde ise kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatlı olarak piyasaya sürülen "Bitki Koruma Ürünleri" ile devam edecek.

Bakmadan Geçme