Gazeteciler Başkanı Karaman'dan tepki

Basın davet edilmedi, programı takip etmek isteyen meslektaşımıza karşı gösterilen davranış ise bardağı taşırdı

43 madencimizin şehit olduğu 14 Ekim 2022 tarihindeki patlamanın ardından TTK Amasra Müessese Müdürlüğünde yeniden üretim bugün gerçekleşen törenle başladı.

Törene basın mensuplarının davet edilmeyişi akıllara soru işaretleri getirirken programı takip etmek isteyen meslektaşımızın tören alanına alınmaması ve akabinde kendisine yönelik sergilenen tavır tepkileri beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Nihal Karaman yaşananların oldukça manidar olduğunu ifade etti.

Gazetecilerin davet edilememesini anlamlandıramıyoruz

Karaman açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Daha önce büyük bir facianın meydana geldiği ve 43 madencinin yaşamını yitirdiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesinde yeni bir üretim galerisinin açılışı, yerel ve ulusal haber niteliği taşıyan bir olaydır. Burada aylardır duran üretimin ne zaman başlayacağı bölge halkı gibi ulusal anlamda merak edilen konular arasındadır. 14 Ekim 2022 tarihinde yaşanan elim olayın ardından TTK Amasra Müessesinde üretimin başlayıp-başlamayacağı hususu hem bölge halkı, hem de ülke genelinde yanıtı aranan ve tarafımıza sorulan soruların başında yer almıştır. Böyle bir gelişme, yerel ve ulusal medya tarafından görülmeyecek, es geçilecek ve haberleştirilmeyecek kadar basit bir konu değildir. Aynı zamanda, Gazetecilerin haber alma, toplumu bilgilendirme hakkı ve görevi vardır. Bu bilinçle hareket eden biz gazetecilerin, bölge için çok önemli olan bir programa davet edilememesini anlamlandıramıyoruz.

Hangi nedenlerle gazeteciler olmadan gerçekleştirilmek istenilmiştir

Basın mensuplarının mesleki bilinç ve sorumluluklarla hareket ederek, gerçekleştirilen açılış törenine katılmak istemesi ve bu isteğe karşı gösterilen tepki bizleri hayli şaşırtmaktadır. Bölgemiz için çok önemli bir kurum olan TTK Amasra Müessesindeki kömür üretim galerisinin açılışı için gerçekleştirilen programda kentin önde gelen isimleri ve protokol üyeleri yer almasına karşın programı takip etmek isteyen meslektaşımızın programa alınmaması oldukça manidardır. Günler öncesinden planlanmış, protokol üyelerine davetler gönderilmiş ve tüm hazırlıkların yapılmış olmasına karşın sadece Bartın için değil bölgemiz ve ülkemiz için önem taşıyan söz konusu programa hiçbir basın mensubunun davet edilmemiş olması ise soru işaretleri oluşturmuştur. Türkiye'nin ve dünyanın gündeminde günlerce yer almış, her biri bu bölgenin evladı olan 43 madencinin yaşamını yitirmiş olduğu elim maden kazasının ardından TTK Amasra Müessesesinde başlayacak üretim çalışması için düzenlenen tören hangi masum nedenler veya amaçlarla gazeteciler olmadan gerçekleştirilmek istenilmiştir. Bizlere göre bu durum, 43 madencimizin hayatına sebep olan hata ve yanlışlar ile bu gibi acı durumlara gebe bırakan zihniyetin halen daha devam ettiğinin göstergesidir.

Toplumun bilgi, haber alma hakkının da kısıtlanması ve engellenmesidir

Törenin basına kapalı olması TTK Amasra Müessesinin geleceğine dair açığa vurulmayan, gizli plan ve hesapların yansıması mıdır? Yapılan hareket, sadece programa katılmak isteyen gazetecilerin haber yapma özgürlüğüne vurulan bir darbe değil, aynı zamanda toplumun bilgi, haber alma hakkının da kısıtlanması ve engellenmesidir. Unutulmaması gereken bir önemli hususta şudur; Gazetelerimiz, haber sitelerimiz ve diğer mecralarımız, kendini bilmezlerin işi düştüğünde kullanabileceği, gövde gösterisi yapılabileceği bir mecra değildir.

Meslektaşımıza karşı tutumunu ve söylemini kınıyoruz

Gazetecilik, haksızlıkta, hata ve yanlışlarda, önemli gelişmelerde ve toplumsal olaylarda insanları bilgilendiren, topluma ışık tutabilen saygın bir meslektir. Gazeteciye ve topluma saygısı olmayanın; ne kendisine, ne işine, ne milletine, ne de vatanına saygısı olmayacağını düşünüyoruz. Bu sabah TTK Amasra Müessese Müdürünün meslektaşımıza karşı tutumunu ve söylemini kınıyoruz. Bu yapılan saygısızlığı toplumun ve kamuoyunun takdirine sunuyor, bu ve benzer durumların son bulması için tüm ilgili ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme