Fahri Özsoy iş dünyasına konuştu

Çatısı altında 30 federasyon ve 286 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirketin bulunduğu TÜRKONFED'in 'Anadolu'nun Liderleri Buluşması' Antalya'da gerçekleşti.

Üye tabanı ile enerji dışındaki toplam dış ticaretin yüzde 83'ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55'ini sağlayan TÜRKONFED'in Anadolu'nun Liderleri Buluşması'nda, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu sıkıntılı ekonomik süreçten ancak Anadolu'nun ve sivil toplumun gücüyle çıkabileceğine vurgu yapıldı.

Türkiye'nin gönüllük esasıyla bir araya gelmiş en kapsayıcı bağımsız iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED), “Anadolu'nun Liderleri Buluşması” Antalya'da yapıldı. TÜRKONFED Bölgesel Yapılanma ve Derinleşme Komisyonu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Anadolu'nun Liderleri Buluşması'na Türkiye'nin dört bir yanından iş insanları katıldı. İki gün boyunca düzenlenen toplantılarda, bölgelerdeki sorunlar ve çözüm önerileri konuşulurken, karşılıklı görüş alışverişinde de bulunuldu.

“Dünyanın Türkiye'ye, Türkiye'nin Anadolu'ya ihtiyacı var”

Anadolu'nun Liderleri Buluşması'nın açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Önümüzdeki bir yıl hem iş dünyamız hem de ülkemiz açısından ‘Hayalimizdeki Türkiye'yi inşa etmek için çok önemli. Bu yeni dönemde TÜRKONFED olarak, federasyon başkanlarımızın destekleri sayesinde Anadolu'nun birikimi ile ülkemizin ortak kalkınma hikayesine güç verecek; üyelerimize, paydaşlarımıza ve ülkemize değer yaratmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Çünkü toplumsal refah seviyemizi artırmak istiyorsak, bunun yolu, yerelin ve bölgelerimizin potansiyellerini etkin kullanmaktan geçiyor. Dünyanın Türkiye'ye, Türkiye'nin ise Anadolu'nun bağrında saklı olan kadim üretim ve dayanışma kültürüne her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu günlerden geçiyoruz. Hedefimiz Anadolu'yu kalkınmanın itici gücü yapmak. Bu nedenle yeni dönemde Anadolu'nun sesinin daha çok duyulacağı, yeni bir rota belirledik. Anadolu'nun kalkınma dinamiklerini, Anadolu iş insanının rekabetçilik gücünü, yönetim kurulumuz, federasyonlarımız, derneklerimiz ile ortak akıl ve ortak bir vizyon çerçevesinde Türkiye Hayalimize ulaşacak politika ve aksiyona dönüştüreceğiz” dedi.

‘Üçüz Dönüşüm çağında en büyük potansiyeli Anadolu barındırıyor”

“Tüm federasyon başkanlarımız bölgelerinde ‘Ortak Akıl' toplantıları düzenleyerek, kentlerinin ileri gelen aktörleri ile sorunları ve çözümleri tespit edecek. Ülkemizin ortak aklı ile oluşan çözümler ve politikalar bir yol haritası ile kamuoyu ile paylaşılacak” diyen Sönmez, şunları söyledi: “Bu süreçte federasyonlarımız ve üyelerimiz ile daha fazla sahada olacak; Anadolu'nun kalkınma hikayesini, ülkemizin refah yolculuğunun yapı taşı haline getireceğiz. Yıl sonuna kadar 60'a yakın ilimizde, ‘dijitalleşmeden yeşil dönüşüme, girişimcilikten kadın ve gençliğe, yerel kalkınmadan demokrasiye' toplumsal refah yolculuğunda Anadolu'nun potansiyelini fırsata dönüştürmesine rehberlik edecek çalışmalar yürüteceğiz.”

Sorunun değil çözümün bir parçası olarak, toplumsal refah artışı için Türkiye'nin içinden geçtiği bu zor dönemin de hep birlikte atlatılacağına inandıklarını vurgulayan Sönmez, “Dünyayı ve Türkiye'yi hem kendimiz hem de insanlık için daha iyi hale getirmek istiyoruz. Sorunlarımızın neler olduğunu, kırılganlıklarımızın nerede yattığını, ülkemizin önündeki bölgesel ve küresel riskler ile fırsatların geleceğimiz için neler vadettiğini biliyoruz. İnsanlık tarihinin en önemli değişim aşamalarından biri olan bu dönemi yeni vizyon bakışımızda, “Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm” eksenli 3D, yani Üçüz Dönüşüm olarak tanımlıyoruz. Zihinsel bir değişimi zorunlu kılan Üçüz Dönüşüm çağında, ülke olarak en büyük potansiyelimiz de Anadolu'da yatıyor. “

‘İş insanları olarak hazırız. Daha önce başardık, yine başarabiliriz”

Yeniden “biz olmak” ve “ortak bir ufka bakma” hayalini canlandırmak için katılımcı ve kapsayıcı, şeffaf bir sürecin yönetilmesine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Demokrasiyi yaşam tarzı haline getirmek ana hedefimiz olmalı. Bu kapsamda her alanda toplumsal dönüşümü hızlandıracak adımları kararlılıkla atmamız gerekiyor. Yeni ve kapsamlı bir eğitim reformu, yeni ekonomik dönüşümün öncüsü ve kaldıracı olacaktır. Yani “Orta Gelir” ve “Orta Demokrasi” gibi Orta Eğitim Tuzağı'ndan da kurtulmamız şart. Ekonomik dinamizmi teşvik etmek için çocuklara, gençlere, kadınlara yatırım yapmalıyız. En önemli sermayemiz olan gençlerimizi tersine beyin göçüne ikna edeceğimiz bir ortamı sadece ekonomik değil aynı zamanda demokratik standartlar ile kurabiliriz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında sağlamak, ülkemizin sosyo-ekonomik kalkınması açısından vazgeçilmez bir öneme sahip. Ortak başarıya, ortak heyecana, ortak umuda ihtiyacımız var. Daha önce başardık, yeniden başarabiliriz. İş insanları olarak bu dönüşüm sürecinin risklerini ve zorluklarını göğüslemeye hazırız” diye konuştu.

Ali Eroğlu: “Ülkemizin geleceğinde hayallerimizi ve ideallerimizi paylaştık””

26 bölgesel, 4 sektörel olmak üzere 30 federasyon, ulusal-uluslararası 300'ün üstünde üye dernek ve 50 bini aşkın şirketi temsil eden TÜRKONFED'in gücünü ve etkinliğini Anadolu'nun her bölgesinde, ülkesi için üreten iş insanlarından, sivil toplum gönüllülerinden aldığını anlatan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı, Bölgesel Yapılanma ve Derinleşme Komisyonu Başkanı Ali Eroğlu ise şunları söyledi: “Her ses, her renk ve her düşüncenin en büyük zenginliğimiz olduğu bilinciyle çalışıyoruz. Zorlu pandemi koşullarına veda ettiğimiz bugünlerde, özlediğimiz kucaklaşmaları gerçekleştirmeye, tanışmaya, sohbet etmeye ve yeni fikirler üretmeye çok ihtiyacımız vardı. Anadolu'nun Liderleri Buluşması bize bu fırsatı verdi. Anadolu'nun her bölgesinden gelen sivil toplum gönüllüleri olan federasyon başkanlarımız ve üyelerimiz ile aynı amaca, ortak akıl ve ortak vizyon ile odaklandık. Ülkemizin geleceğinde hayallerimizi ve ideallerimizi paylaştık; bunları gerçekleştirmek için ihtiyaçlarımızı belirledik. İki günlük Anadolu'nun Liderleri Buluşması'nda her birimiz, daha güçlü ve kararlı bir şekilde, ‘Hayalimizdeki Türkiye' için çalışma motivasyonunu elde ettik.”

Fahri Özsoy Bartın, Zonguldak ve Karabük'ün sorunlarını gündeme getirdi

İki gün süren toplantılarda Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden gelen iş insanları, ekonomik ve bölgesel sorunlar ile çözül önerilerini paylaştı.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi, Bartınlı iş insanı Fahri Özsoy da, Batı Karadeniz şehirleri arasında ulaşım ve altyapı eksiklerini gündeme getirdi. Bölgesel üretim potansiyeli ve iş gücü arasındaki orantısızlığa dikkat çeken Özsoy, doğru planlama, yerinde destekleme ile Batı Karadeniz şehirlerinin Türkiye'nin üretim üssü haline gelebileceğini anlattı.

Maden üretimi, demir çelik ve yeni dönemde Karadeniz doğalgazı ile Türkiye'nin enerji üssü konumundaki Batı Karadeniz şehirleri Bartın-Karabük-Zonguldak arasında ulaşım ağının yetersiz olduğunu kaydeden Özsoy, bölgenin yeni kara ve demiryolu yatırımlarına ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Fahri Özsoy “Birinci öncelik, Anadolu Otoyolu'nun Yeniçağ çıkışını Devrek-Yenice yol ayrımına projelendirilmelidir. Bölgenin Filyos ile enerji üstü olması dolasıyla gerek demiryolu ulaşımı gerek karayolu altyapısı genişletilmeli ve ürün bazlı teşvik uygulanmalıdır. Kardemir ve Erdemir'in üretmiş olduğu ürünlerin alt kullanıcılarına dayalı olarak başlıca gemi inşa ve ince demir elementlerine özel teşvik uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme