Emniyet ekipleri bilgilendirdi

Bartın İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler İnkumu halk otobüsleri durağında vatandaşları boğulma vakalarına karşı uyardı. 

Bartın İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünün bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Bilgilendirme çalışmaları kapsamında Bartın kent merkezinden İnkum Tatil Beldesine giden vatandaşlara emniyet ekipleri tarafından boğulma vakalarına karşı uyarılardı bulunuldu.

Yapılan uyarıda, yaz ayları boyunca denizlerdeki çeken akıntı ve boğulma riskine karşı alınması gereken önlemler anlatılarak, bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Çeken akıntı nedir?

Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.

Çeken akıntıya kapılmamak için neler yapmalıyız?

Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin. Çocuklarınız denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın. Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun. Tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın. Denize mutlaka deniz kıyafetiyle girin.

Çeken akıntıya kapılırsak neler yapmalıyız?

Çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun.
Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler.
Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin.
Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.
Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.

Bakmadan Geçme