'Elektrik ve doğalgaz piyasanın insafına bırakılmamalı'
Gelecek Partisi İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatları ile birlikte birçok alanda gelen zamları eleştirdi.
Gelecek Partisi İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatları ile birlikte birçok alanda gelen zamları eleştirdi. Kurtkaya, yapılan zamların halkın değil, iktidarın ihtiyaçları üzerinden yapıldığını kaydetti.
Gelecek Partisi Bartın İl Yasemin Dora Kurtkaya, son zamanlarda ülkenin gündemini meşgul eden zamlar ile ilgili basın açıklaması yaptı. Kurtkaya açıklamasında, “Faturasını ödeyemeden vatandaşımızı soğuk ve karanlık günlere mahkum edecek politikalara itiraz ediyoruz” Dedi.
Kurtkaya açıklamasında, elektriğe yapılan zamlar ile özel elektrik şirketlerinin kollandığını ifade ederek, “Elektrik fiyatlarına yapılan fahiş zamlara, yükselen doğalgaz fiyatlarına, benzin, motorin, otogaz fiyatlarındaki sürekli artışlara, bütün mal ve hizmet fiyatlarının daha da artacak olmasına, hayat
pahalılığının çekilmez hale gelmesine, ödenemeyecek faturalar nedeniyle elektriği, gazı, suyu kesilecek binlerce vatandaşımızı soğuk ve karanlık günlere mahkum edecek politikalara itiraz ettiğimiz için bu açıklamayı yapıyoruz.
İktidar, 1 Ocak'tan itibaren elektriğe kademeli olarak yüzde 50 ile yüzde 127, doğalgaza konutlarda yüzde 25 oranında çok yüksek oranlı zamlar yaptı. Aynı şekilde benzin ve motorinde çok yüksek zamlardan nasibini aldı. Türkiye de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh' dır ve Aralık 2021 tarihinde bir ailenin buna göre ödediği fatura toplamı aylık en az 210 lira 58 kuruş iken, Şubat 2022 tarihi itibarıyla aylık faturası yüzde 76 artarak 370 lira 80 kuruşa çıkacaktır. Yani 160 lira ek kulfet binmiştir. Konut abonelerine yeni kademeli faturalandırma ile dar gelirli vatandaşlara yönelik iyileştirmesi iddiaları tamamen göstermeliktir. Elektrik zamları ile özel elektrik şirketleri kollanmıştır. Maalesef halkı düşünen yok. Zam oranlarının halkın alım gücü üzerinden değil iktidarın kendi ihtiyaçları üzerinden belirlendiğini görüyoruz.” dedi.
“Elektrik ve doğalgaz piyasanın insafına bırakılmamalıdır”
Kurtkaya, fahiş enerji zamlarının gündelik yaşamı etkilediği gibi üretime dayalı sektörü de olumsuz etkilediğini dile getirerek, “Bugün faturalarını ödeyemediği için binlerce ailenin elektrik ve doğalgazı kesik durumdadır. Yapılan bu zamlar, siyasi iktidarın uyguladığı yanlış politikaların bir sonucudur. Bununla beraber yapılan özelleştirmelerle dağıtım şirketlerinin kârlarını korumak amacıyla yapılan zammın bedelini vatandaş ödemektedir. Elektrik üretiminde doğalgaz ve ithal kömüre bağımlılık azaltılmadığı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmediği müddetçe fiyatlar artmaya devam edecektir. Rekabetin mümkün olmadığı enerji alanında yapılan özelleştirmelerin ucuzluk sağlayacağı iddiası da çökmüştür. Kamunun zararına olan özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarından vazgeçilmelidir. Elektrik fiyatlarının artmaması için üretim, iletim, dağıtım ve perakende olarak ayrıştırılan hizmetlerin bütünleşik bir yapı içerisinde sunumunu mümkün kılacak kamusal bir örgütlenmenin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Elektrik tüm halkın kullanmak zorunda olduğu bir değer, bir haktır. Elektrik ve doğalgaz piyasanın insafına bırakılmamalıdır. Elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek zamlar geri alınmalıdır. Fahiş enerji zamları, halkımızın gündelik yaşamı ve sanayi üretimi kadar, tarım ve gıda sektörünü de olumsuz etkilemektedir.” Dedi.
“Sanayimiz, halkımız ve geleceğimiz için..”
Kurtkaya açıklamasının devamında piyasa için alınacak tedbir ve önlemleri sıralayarak, “Mazot gübre, ilaç, yem, tohum gibi temel girdilerde yaşanan fahiş artışlar, gıda üretiminde azalışa sebep olarak tüketiciye zamlı fiyat olarak yansıyacak ve hayat pahalılığını katlayarak artıracaktır. Bu gerçeklerden hareketle; Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdır.
Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kWh'a yükseltilmelidir. 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaşmalı, ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yoksul ailelere elektrik yardım sının da aylık 230 kWh'a yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1'e düşürülmelidir. Maddi imkânsızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyen vatandaşlarımızın elektrik, doğalgaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle, vatandaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmadan önlenmelidir.
Elektrik üretiminde doğalgaz ve ithal kömüre bağımlılık azaltılarak yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın kullanılmasına öncelik verilmelidir. Ülkemiz, sanayimiz, halkımız ve geleceğimiz için yukarıda sıraladığımız tespit, öneri ve önlemlerin hükümet tarafından dikkate alınarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
Özkaya; "İki kişiye hakkım helal değildir”
Geçtiğimiz hafta AK Parti'den istifa ederek, Gelecek Partisi kadrosuna katıldığını duyuran Onur Özkaya da, “Geçtiğimiz Çarşamba günü itibariyle seçilmiş son Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun öncülüğünde kurulan Gelecek Partisi kadrolarına dâhil oldum. Siyasi hayatımda yeni bir sayfa açtım. Geçmişe dönük bir iki kelam etmek istiyorum. 20 yaşında girdiğim Ak Parti'den 27 yaşında istifa ettim. Bu 7 senelik süre içerisinde hemen hemen her kademede yer aldım. Benimle beraber yol yürüyen tüm genç kardeşlerime teşekkürü borç bilirim.
Bu süreçler içerisinde kırdığım, üzdüğüm biri varsa bana haklarımı helal etmelerini istiyorum. Eğer benim hakkım varsa benden yana helal olsun, ama iki kişi hariç. İki kişiye hakkım helal değildir. Yeni açtığım bu sayfa için heyecanlıyım umutlum, mutluyum. Çarşamba gününden bu yana binlerce tebrik mesajı aldım. Gelecek Partisi teşkilatları gerçekten samimi bir şekilde karşıladı beni. Burada gerçekten müthiş bir hava ve müthiş bir gelecek var. Eskisinden daha hırslıyım.” İfadelerinde bulundu.