Dane mısırda hasat şöleni gerçekleştirildi
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce 'Tarım Arazilerinin Etkinliğinin Artırılması Projesi' kapsamında uygulanan ' Bartın İlinde Dane Mısır Tarımını Yaygınlaştırma Projesi' nin Hasat Şöleni-Tarla Günü Etkinliği gerçekeleştirildi.
Gecen Mahallesi Toptancılar Sitesi Mevkiinde düzenlenen “Biçerdöverle Dane Mısır Hasadı, Tarla Günü” etkinliğine Bartın ValisiSinan Güner, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fırıncıoğlu, Ak Parti İl Başkanı Turan Kalaycı, Bartın Ziraat Odası Başkanı Ahmet Beske, Daire Amirleri, muhtarlar, projenin yararlanıcısı çiftçiler ile kurum personelleri katılım sağladı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder konuşmalarında Bartın'ın tarımsal üretim potansiyeli ve tarıma elverişli yaklaşık 74 bin hektar arazi varlığıyla bölgesinde çok önemli bir üretim merkezi olduğunu vurgulayarak, “Boş bırakılan, atıl kalan arazilerin ilimiz ekonomisine kazandırmanın gayretiyle tüm teknik personelimizle adeta gecemizi gündüze katarak sahadayız. Var olan potansiyelimizi daha dinamik ve üretken hale getirmeye çalışıyoruz. “Tarım Arazilerinin Etkinliğinin Artırılması Projesi” ilimiz için çok ayrı bir öneme sahip. Çiftçilerimizle el ele vererek Bartın Tarımını hak ettiği seviyeye yükselteceğiz.” Sözlerini kullandı.
“İlimizde ilk defa biçerdöverle dane mısır hasadı desteği sağlandı.”
Bartın'da uygulanan projeler için ilk kez hibe sağlandığını ifade eden İl Müdürü Önder konuşmasında bu preje için alınan hibe desteklerini anlattı. “Dane Mısırda dekara 250 kg, Silajlık Mısırda dekara 4 ton verim ortalamalarını mutlaka artırıp kaliteyi yakalayacağız. Projemizle birçok yeniliği uygulamaya koyduk. Sertifikalı tohuma yüzde 75 hibe, ücretsiz toprak tahlili, kira bedelsiz sıraya ekim ve gübreleme için pnömatik mibzer, sıra çapa makine ile ilimizde ilk defa biçerdöverle dane mısır hasadı desteği sağlandı. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze projelerimize sağladıkları finansman destekleri için müteşekkiriz. Bartın Çiftçisi adına da teşekkürlerimizi arz ediyoruz.”
Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi
İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi” nin başarıyla uygulandığını ifade ederek “74 Proje kapsamında “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi” ni başarıyla uyguladık. Bu projemizle yakalanan kalite, iç doluluk, randıman ve artan verimlilikle ilimiz ekonomisine katkısı 100 Milyon TL olması hedefleniyor. Bu vesileyle döktükleri alın terleri ve emekleri dolayısıyla fındıkçılarımızı ve timlerimizi kutluyorum.” Sözlerini kullandı.
“Çiftçilerimizin ışıkları sönmedikçe bizimde ışıklarımız sönmeyecek.”
Önder, konuşmasında tarımsal sorunlara değinerek arazilarin atıl kalmaması ve üretime kazandırılması gerektine dikkat çekerek “İlimiz tarımsal üretiminde çözmemiz gereken bir diğer husus da üretim isteği olup ekecek yeri olmayan ile bol miktarda arazisi olupta işlemeyen vatandaşlarımızı buluşturarak ortaklık, kiralama usulü vb. yöntemlerle tarım arazilerinin atıl kalmaması ve boş bırakılmamasıdır. Bu husus ilimiz gibi küçük ve parçalı tarım arazisine sahip yerler için dezavantajdır. Arazilerimizi mutlaka üretime kazandırma yolunda hep birlikte adımlar atmalıyız. Sayın Bakanımız Dr.Bekir Pakdemirli'nin pandemi döneminde ifade ettikleri gibi “Çiftçilerimizin ışıkları sönmedikçe bizimde ışıklarımız sönmeyecek.” Dedi.
“Bartın İlinde 74 Tarımsal Projeyi uygulamaya koyduk”
Bartın Valisi Sinan Güner konuşmalarında “Bartın Valiliği olarak Sn Cumhurbaşkanımızın pandemi döneminde bizzat vermiş oldukları “üretimi ve tedarik zincirlerini bozmayın” talimatlarının gereği olarak hızlı bir şekilde davranarak tarımda pandemi yönetimini bir plan dahilinde ortaya koyarak, sağlıklı ve güvenilir gıda arzının kesintiye uğratmadan devam ettirdik. Seracı serasında, fındıkçı bahçesinde, arıcı arılığında, çiftçi tarlasında, sütçü ve besici işletmesinde olmaya devam etti. Aksini düşünmek bile istemiyoruz, kıtlık riski başta olmak üzere bir çok sıkıntıyla karşılaşabilirdik. Hamdolsun çiftçilerimizin alın terleri ve gayretleriyle en sıkıntılı dönemi rahatlıkla atlattık. Göreve gelir gelmez Bartın İlinde 74 Tarımsal Projeyi uygulamaya koyduk. Modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması başta olma üzere, başat ürünümüz fındıkta “Fındık Kabuğunu Kırıyor ” isimli projemizi uygulayarak fındık üreticisinin kurutma başta olmak üzere fındıkta verimliliğin ve kalitenin artırılmasına yönelik memnuniyet verici çalışmalar ortaya konuldu. Budama, gübreleme ve hasat teknikleri uygulamalı olarak gösterildi. Yenilik olarak organik atıklardan kompos gübre yapımı üreticiye öğretildi. Deniz ürünleri ile alakalı, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğiyle, Odun Dışı Orman Ürünlerinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarımız oldu . “ Sözlerini kullandı.
“Türkiye'de tek örnek iliz”
Vali Güner konuşmasında lavanta üretiminde marka şehir olma yolunda ilerlediğini ifade ederek “Lavanta üretiminde 25 Milyon adet fide üretimi yatırımı ile Türkiye'de tek örnek iliz. Bu alanda marka şehir olma yolunda ilerliyoruz. Nasıl ki OSB'de her birim m2 de kaç kişi istihdam edilecek, ne kadar ürün ihracı gerçekleştireceğimizi hesap ediyorsak, tarımsal üretim alanının da ekonomik bir faaliyet - yatırım alanı olduğu gerçeğini özümseyerek, buna uygun olarak hareket etmeliyiz.” Dedi.
Vali Güner Mısır Biçti
Vali Güner Bartın Valisi görevinde önce Kırıkkale Keskin Kaymakamlığı olarak hasadını gerçekleştirdiği dane mısırı 20 yıl sonra İl Valisi olarak Bartın'da bitriğini dile getirmesinin ardından, biçerdöverle dane mısır biçimi gerçekleştirdi.