Coğrafi işaretli ürün sayısını artırmalıyız

Bartın'da coğrafi işaret ile ilgili mevcut durumun ve yeni gelişmelerin değerlendirmesinin yapılması ve geleceğe dönük atılacak adımların tartışılması amacıyla Bartın Valiliği 12 Divan Toplantı Salonunda 'Bartın'da Coğrafi İşaretli ürünlerin Ticari-leşmesine Yönelik Seminer' etkinliği yapıldı.

TAKİP ET

Bartın Vali Yardımcısı Miraç Akbulut'un katılımları ile gerçekleştirilen toplantıya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi, Bartın Ticaret Müdürü Erhan Özcan, Bartın KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu, Bartın Orman İşletme Müdürü Temel Nadir, TÜRKPATENT ve Marka Kurumu Uzmanı Mustafa Ünal, Zonguldak Teknopark Müdürü Ferdi Kesikoğlu, kamu kurumu, meslek odası, birlik ve kooperatif temsilcileri katıldı.

İşbirliğinin önemine vurgu yapıldı

BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu'nun açılış konuşmasında, bölge paydaşlarının katkıları ile hazırlanan bölge planları, strateji belgeleri ve sonuç odaklı programlarla faaliyetlerini sürdüren bir kurum olarak sektörel çeşitlenmenin sağlanmasının ve sektörlerin yenilikçiliğe ve katma değerli ürün üretimine dayalı olarak rekabet gücünün artırılmasının önem ve aciliyet arz ettiğine inandıklarını belirterek; "Çalışmalara destek vermek ve teşvik etmenin yanı sıra üreticinin haklarını korumak, tüketiciye güven vermek ve ürünlerimizin katma değerini artırmak ve böylelikle bölge kalkınmasına katkıda bulunmak için markalaşma çalışmalarını da önemsememiz gerekiyor. Diğer yandan, bugünkü toplantımıza vesile olan coğrafi işaret konusuna sahteciliği önleyerek, yöresel ürünleri koruması ve hak ettiği değerde satılmasını sağlaması, üreticilerin tamamının haklarına sahip çıkması, kalite garantisi ile tüketiciye güven vermesi, ulusal ve uluslararası pazarda rekabet avantajı sağlaması ve başta kırsal kalkınma olmak üzere bölge kalkınmasına katkı sağlaması gibi nedenlerden dolayı özel önem vermemiz gerekiyor. İnşallah ilgili tüm paydaşlarımızın birlikte işbirliği ve gayreti ile illerimizdeki coğrafi işaretli ürün sayılarını artırır ve bunların ticarileştirilmesi konusunda başarılar elde ederiz" dedi.

Raporun sunumu yapıldı

Toplantı, KOBİZON Firma yetkilisi Ferdi Kesikoğlunu'nun yöresel ürünlerin ticarileşmesine yönelik tespitlerin gerçekleştiril-mesi amacıyla BAKKA 2022 Turizm Teknik Destek Programı Kapsamında desteklenen Bartın TSO'ya ait "Bartın Yöresel Ürün-lerini Ticarileştirme Stratejisi Projesi" kapsamındaki saha çalış-maları ve paydaş görüşmeleri neticesinde oluşturulan raporun sunumu ile devam etti.

Daha sonrasında TÜRKPATENT Uzman Yardımcısı Mustafa Ünal, AB Coğrafi işaret başvurusu mevzuatı ve süreçlerine ve Coğrafi İşaretli ürünlerin ticarileşmesine yönelik sunumlar gerçekleştirdi. Seminer görüş ve önerilerin alınması ile sona erdi.

Bakmadan Geçme