Bu uyarıya dikkat
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uyarı yapıldı
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce fındık üreticileri ve arıcılar kahverengi kokarca ile yapılan mücadele konusunda uyarıldı.
Geçtiğimiz yılın bahar ve yaz mevsiminde kırsal alanlar ve yerleşim yerlerinde görülmeye başlanan kahverengi korkarca tarımla uğraşan başta fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline geldi.
Hava sıcaklıklarının artmasının ardından yeniden görülmeye başlanan kahverengi kokarcalara karşı; mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor.
Kokarca ile mücadelede ilaçlama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ise Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce paylaşıldı.
İşte o uyarılar;
Ortalama sıcaklık değerlerinin 17°C'ye ulaştığı bu dönemde zararlının kışlaklardan çıkıp fındık bahçesine geçmesi ile birlikte kışlaklara yakın olan fındık ocaklarından başlanarak 1. İlaçlamaya başlamalıdır. Kahverengi Kokarca popülasyonun yoğunluğuna göre ikinci veya üçüncü bir ilaçlama yapılmalıdır.
İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.
Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.
Kahverengi Kokarca ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir.
İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalı, çevredeki arı üreticileri uyarılmalıdır.
Fındıkta Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri
Etken Madde/Ticari Adı
800 g/l Malathion +12,8 g/l Gamma-cyhalothrin/SANCTUM
218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate/RELAXİA
100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin/ AMPLİGO
60 g/l Gamma-cyhalothrin/VANTEX