BU BAKAN BARTIN'A BİR BAŞKA BAKTI

Koruma ordusuyla değil bürokrat ordusuyla geldi...

Müjdeleri peş peşe sıraları gönülleri çeldi…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bartın programı AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı'nın günler öncesinden ifade ettiği gibi Bartın'ın geleceğini aydınlatacak müjdelerle doluydu.

Koruma ordusuyla değil bürokrat ordusuyla geldi…

Bakan Kurum'un Bartın programı alışıldık Bakan programlarından çok daha farklı oldu. Bartın'da koruma ordusuyla değil bürokrat ordusuyla gelen Bakan Kurum Valilik binasındaki toplantıda kentin tüm sorunlarını tek tek masaya yatırdı.

Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman,  DSİ Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Akcan, İlbank Genel Müdür Yardımcısı Onuray Gözütok, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Sinan Fidan, ÇED Denetim ve İzin Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu, Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hacı Abdullah Uçan ve GEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı'nın da bulunduğu bürokratlarla gerçekleştirilen toplantıda sorunlar çözümleriyle birlikte ele alındı.

Toplantının planlanandan çok daha uzaması Bakan Kurum'un Bartın'daki diğer programlarını aksatsa da masada fazladan geçen her bir dakika Bartın'ın lehine işledi.

Her bir sorunun çözümü noktasında ilgili Genel Müdürlüğe talimatlar aynı masada verildi.

Gerekli koordinasyonlarda masadan kalkmadan sağlandı.

Bakan Kurum termik santralden marzince kadar kamuoyunda merak edilen sorulara da basın mensuplarının karşısında yanıt verdi…

İşte Bakan Kurum'un termik santral konusundan başlayarak Bartın'da planlanan projelere yönelik açıklamaları…

Termik santrale ilişkin yürüyen ÇED çalışması yok

Burada yaptığımız istişarelerde de gerek çevremizde gerekse doğamıza zarar vermeden gelecek nesillere en güzel şekilde bırakacak bir anlayışla çalışmalarımızı yapmaya gayret gösterdik. Amacımız, hedefimiz güzel ve yeşil Bartın'ımızı daha güzel hale getirecek çalışmaları bu anlayışla yapmadık. Bu çerçevede aldığımız kararları da sizlerle paylaşmak isterim. Daha önce gündem olan ve burada vatandaşlarımızın da merakla beklediği Amasra Tarlaağzı mevkiinde yapılması planlanan termik santrali. Termik santrale ilişkin şuanda herhangi bir yürüyen ÇED çalışması bulunmamaktadır.

Çevre ve doğa hassasiyeti üzerinden yürütülecek

Bölgedeki kömür rezerviyle alakalı hem madencilik hem de yükleme faaliyetlerine ilişkin gerek istihdam noktasında gerekse ülkemize ve ilimize katacağı katma değer noktasında talepleri var. Az önce yüklenici firmayla da görüşmelerimizi yaptık. Sayın Enerji Bakanımız bu hassasiyetlerimiz noktasında bize de verilmesi gereken tüm desteği verdi. Yine bu çerçevede yapılacak çalışmalar tamamen çevre ve doğa hassasiyeti üzerinden yürütülecektir. Vatandaşlarımız bu noktada müsterih olsunlar. Herhangi bir ÇED çalışması bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda maden rezervi ve yükleme faaliyetlerine ilişkin çalışmalar da vatandaşlarımızın takdiriyle değerlendirecektir.

Bartın Irmağındaki 4 kilometrelik alan ıslah edilecek

Kozcağız Irmağı Bartın Irmağıyla birleşerek 20 kilometrelik bir hat oluşturuyor. Bu çerçevede Bartın Irmağı Islah Projesini 3 etaba ayırdık. Kozcağız Irmağı tarafında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bu alanın iyileştirilmesi ve ıslahının yapılması amacıyla TOKİ Başkanlığımız bir çalışmayı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğümüzle başlatacak ve bu yıl içerisinde inşallah Kozcağız (Kemerköprü) kısmındaki 4 kilometrelik derenin ıslahına başlayacağız. Bunu 2022 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah ihalesini de bu yıl içerisine yapacağız. Çok örnek bir şehircilik projesini Bartın'ımızda inşallah hayata geçiriyor olacağız.

Tarım köy uygulaması yapacağız

Kozcağız Barajımız yüzde 98 seviyesine geldi. Barajımızın yapımı tamamlandığında su altında kalacak Şarköy, Boğaz ve Kapucu Mahallelerinde olan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızın da mağdur olmamalı çerçevesinde hazineye ait 162 bin metrekarelik Gürgenli mevkiindeki araziye TOKİ eliyle bir tarım köy uygulaması yapacağız. Vatandaşlarımız köy yaşamına sosyal alt yapısı olan konutlarda en güvenli şekilde devam edecek. Bu inşaatlara da bu yıl içerisinde başlayıp 2022 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Hayvan besleyen vatandaşlarımız için de yanında ahırının bulunduğu tüm üniteleriyle birlikte örnek bir projeyi Bartın'ımıza kazandırmış olacağız.

Marzinc'e üretim izni yok!

Yine Bartın'ımızda gündem olan Terkehatipler Köyü mevkiinde çinko oksit ve antresit kömürünün depolanmasına ilişkin izin alınmıştı. Bu depolama izninin dışında ilimizde üretim yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Sadece ve sadece depolama işlemi yapılacaktır.

Şadırvan ve Hükümet Caddesi sil baştan…

Tarihi değerlerimize sahip çıkmak adına merkez Şadırvan ve Hükümet Caddelerinde sokak sağlıklaştırma projeleri yapacağız. Bu kapsamda Şadırvan ve Hükümet Caddesine bakan binalara ilişkin oradaki tabela kirliliğini giderici, oradaki kültürel değerlerimizi ortaya çıkacağız ve 5 milyon TL'lik projeyi başlatıyoruz. 2 milyon TL'sini İl Belediyemize hibe 3 milyon TL'sine finansal destek vermek suretiyle bu projeyi de bu yıl içerisinde başlatacağız. Ve en kısa zamanda vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde bu projeyi yürütüyor olacağız.

Sahillerde çevre düzenleme projesi

Yine önemli olduğunu düşündüğümüz bir projeyi de İl Özel İdaremizle birlikte yürüteceğiz. Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum bölgelerinde ki burası doğal sit alanları. Buradaki doğal yapıyı koruyacak ve vatandaşlarımız buraya geldiği zaman orada yürüyüş yollarıyla birlikte buradaki ihtiyaçlarını giderecek şekilde 3 alanda da önemli çevre düzenleme projesi yapacağız. İlk etapta 3 milyon TL'yle projemizi başlatıyoruz. Bu projenin yarısı hibe yarısını da kredilendirmek sureyle projemizi yürütüyoruz.

Kurucaşile'ye paket  arıtma tesisi

Diğer bir projemiz Kurucaşile İlçesinde paket  arıtma tesisi yapacağız. Bu kapsamda Belediyemizle görüştük ve tamamını hibe olarak Kurucaşile İlçemize kazandıracağız. Belediyelerimizin çevre düzenleme ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet noktasında araç-gereç talepleri oldu ve bu talepleri karşılamak suretiyle inşallah yeşil Bartın'ımızı daha iyi hale getirecek adımları hep birlikte atacağız ve bu süreci yürüteceğiz.

Bartın'da toplamda 1.960 konut yapmış olacağız

Bartın'ımızda TOKİ eliyle bugüne kadar toplam yatırım bedeli yaklaşık 400 milyon lira olan 1.210 konutu, üniversite yerleşkesini sosyal donatılarıyla birlikte tamamladık. Yine toplam yatırım bedeli 186 milyon lira olan 750 konut, 2 dükkn, 2cami 1 ticaret merkezi ve 1 okulun inşa çalışmalarına da devam ediyoruz. Bunlardan Dallıca'daki158 konutumuzu ve sosyal donatı alanlarının ihalesini Ocak ayında yaparak, inşa çalışmalarına başladık. İnşallah 1 yıl içerisinde tamamlayacağız. Yine Dallıca köyünde 424 konutumuzu sosyal donatı alanlarıyla birlikte yapıyoruz.  İnşallah Mayıs ayının sonunda vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturacağız. Yine Ulus Abdipaşa beldesindeki 168 konutumuzun proje çalışmalarında sona geldik. İnşallah Mart ayı sonunda ihale çalışmalarını başlatacağız. Tüm konut projelerimizi tamamladığımızda Bartın'da toplamda 1.960 konut yapmış olacağız.

71 bin metrekare millet bahçesi projemiz var

Ülke genelinde 292 millet bahçesi yapıyoruz. Bugüne kadar Türkiye'de 42 millet bahçemizi milletimize armağan ettik. Bartın'da da71 bin metrekare büyüklüğünde bir millet bahçesi projemiz var. Bartın millet bahçemiz için yer belirleme çalışmalarını bu ziyaretimizde tamamlıyoruz. İnşallah Nisan ayı içerisinde ihalesini yaparak inşa çalışmalarına başlayacağız.

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi

39 milyon TL sözleşme Bedelli Bartın Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi İnşaatımızda da çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Önümüzdeki yıl tesisimizin inşasını tamamlayarak hizmete alacağız. Böylece uzun yıllar boyunca Bartın'ımızın gündemini meşgul eden çöp sorununu kesin olarak çözüme kavuşturuyoruz.

Bakmadan Geçme