Başkan Akyol'dan İUP'a ilişkin açıklama
Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, okullarda uygulanmaya başlanan ve haftanın 3 günü çalışma süresi bulunan İşgücü Uyum Programı ve Milli Eğitim Bakanlığının okullara ayırdığı ödenek eleştirildi.
Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirildi.
2024-2025 eğitim öğretim yılına ilişkin açıklamayı CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, geçtiğimiz günlerde İŞKUR tarafından devreye alınan İşgücü Uyum Programını da eleştirdi.
Toplum Yararına Program (TYP) yerine okullarda devreye alınan İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilen vatandaşlar haftanın 3 günü çalışacak.
Başkan Akyol haftanın 3 gününün okulların temizliği ve güvenliği için yeterli olmadığını söyleyerek, “Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu da okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır. Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. Devlet okullarında 613 bin 785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Haftada üç gün çalışma süresi ile okullarımızın temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderilmekte, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmaktadır.” Dedi.
“Okullarda zorunlu bağış alınmaktadır”
Başkan Akyol açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Bin öğrencisi olan okulların en az 5-6 temizlik görevlisi ihtiyacı olduğu ve sadece temizlik personeli için aylık yaklaşık 150 bin lira ödeme yapması gerektiği düşünüldüğünde merkezi bütçeden aktarılan kaynak ile değil öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması, okulların yeterli personel istihdam edebilmesi ve temizlenebilmesi dahi mümkün değildir. Okul yöneticileri bütçe olmadığı için velilerden bağış talep etmektedir. Okullarda yeterli bütçe olamadığı için küçük tadilat ve temizlik işlerini yaptırabilmek için yöneticiler zorunlu bağış almaktadır. Milli Eğitim Bakanı “okul yöneticilerinin böyle bir hakkı yok” demek yerine okul bütçelerini oluşturmalıdır.
“Öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir”
Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15 milyon 887 bin 296 öğrenci vardır. MEB'in bütçesi ise 1 trilyon 92 milyar 129 milyon 668 bin TL'dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB'in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (yüzde 1,45) kullanılmış olacaktır.”
“MEB'in payı yüzde 9,84'e gerilemiştir”
Başkan Akyol açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığının okullara aktardığı bütçenin geçmiş yıllara göre azaldığını vurgulayarak, “MEB bütçesi yıllar içinde giderek erimiş, yalnızca personel bütçesine dönmüştür. 2016 yılından bu yana MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı giderek azalmıştır. 2016 yılında MEB'in payı yüzde 13,38 iken 2024 yılında bu oran yüzde 9,84'e gerilemiştir. Aynı şekilde 2016 yılında MEB bütçesinin GSYH'ye oranı yüzde 2,93'iken 2023 yılında bu oran yüzde 2,65'e gerilemiştir. MEB bütçesinin yüzde 81'i personel giderleri için harcanmaktadır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2024 yılı itibariyle bu oran yüzde 9,15'e gerilemiştir.” İfadelerini kullandı.