BARÜ'ye Enerji Yönetim Sistemi Belgesi

BARÜ'nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor Bartın Üniversitesinin (BARÜ) enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarının uluslararası kalite standartlarına uygunluğu Enerji Yönetim Sistemi Belgesi ile tescillendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uyguladığı sürdürülebilir, doğayla uyumlu ve çevre dostu projelerle enerji verimliliğinde 'Üstün Başarı Belgesi' alan Bartın Üniversitesi (BARÜ) önemli bir başarıya daha imza attı. Bu kapsamda BARÜ, enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji performansının sürekli iyileştirilmesi yönündeki uygulamalarıyla Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldı.
Kurum ve kuruluşların enerji verimliliğini yükseltmek için gerekli olan süreç ve sistemleri oluşturmalarını sağlamak amacıyla BARÜ'ye gelen TSE uzman ekibi, çeşitli değerlendirme ölçütlerine göre incelemelerde bulundu. Ayrıca uzman ekip tarafından Kutlubey ve Ağdacı Yerleşkelerinde saha denetimi de gerçekleştirilerek sistemin etkinliği ve uyumluluğu yerinde görüldü.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde BARÜ'nün enerji tüketiminin doğru yönetilmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve çevresel etkinin azaltılması yönündeki çalışmalarının kalite standartlarına uygunluğu, Enerji Yönetim Sistemi Belgesiyle tescillendi.

Hayata geçirilen uygulamalarla yükseköğretim kurumları arasında örnek üniversite olarak gösterilen BARÜ'nün stratejilerinin yaygınlaştırılması da hedeflendi. Bu kapsamda Enerji Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen çevrim içi toplantıda 'Kamuda Enerji Tasarruf Hedefi' kapsamında yapılan çalışmalar farklı kurumdan katılımcılara anlatıldı.
Enerji yönetim sisteminin sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında önemli bir rolü olduğunu vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, 'Bartın Üniversitesi olarak ulusal iklim hedefleriyle uyumlu bir enerji politikası ile enerji verimliliğinin artırılması yönündeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belirlediğimiz strateji ve hedeflerle kurum kültürü haline getirdiğimiz enerji kaynaklarının daha etkin kullanımı ile sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma noktasında öncü çalışmalar yürütüyor, sistematik işleyişin sağlanması için gayret gösteriyoruz' dedi.

Rektör Uzun, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında tüm bileşenlerle ortak hareket edildiğinin de altını çizerek 'Bu kapsamda yerleşkelerimizde uygulanan enerji yönetim sistemi çalışmalarının, Enerji Yönetim Sistemi Belgesi ile uluslararası kalite standartlarına uygun hale getirilmesini son derece önemli buluyorum. El birliğiyle kararlı adımlarla sürdürdüğümüz enerji verimliliği konusunda gösterdikleri gayretler dolayısıyla Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Prof. Dr. Sevim Çelik, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Selçuk Gümüş, Birim Yöneticilerimize ve Enerji Yönetim Ekibi başta olmak üzere kurumsal ilerleyişimize sundukları katkılar için tüm akademik ve idari insan kaynağımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca daha temiz bir gelecek hedefiyle doğa dostu politikalarla bizleri teşvik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Dr. Sayın Alparslan Bayraktar'a ve daha iyiye ulaşma noktasındaki destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum' ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme