BARÜ'de 'Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık' çalıştayı gerçekleştirildi

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen programda mühendislik perspektifinden geleceğe bakış temasıyla ormancılık faaliyetlerinde yeni yaklaşımlar anlatıldı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Orman Fakültesi koordinasyonunda düzenlenen çalıştayda ormancılık alanındaki güncel gelişmeler ile dijitalleşme, yapay zekâ ve yenilikçi yönetim stratejilerini ele almak üzere farklı kurum ve kuruluş ile üniversitelerden alanında uzman konuklar bir araya geldi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen “Akıllı ve Sürdürülebilir Ormancılık: Mühendislik Perspektifinden Geleceğe Bakış” etkinliğinin açılış konuşmalarını BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen Durkaya yaptı.

Açılış konuşmalarında BARÜ'nün orman alanındaki çalışmalarına değinildi

İklim değişikliğine karşı sürdürülebilir orman ekosisteminin önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun “Yaşamımızı korumak ormanlarımızı korumaktan geçiyor, iklimi korumak da ormanları korumakla başlıyor. Bartın Üniversitesi olarak bizler de sürdürülebilir orman ekosistemini oldukça önemsiyoruz. Eğitim sistemimizde çevre dostu stratejilerin geliştirilmesini ön planda tutarak akıllı sistemler, inovasyon ve yeni teknolojiler ile biyoçeşitliliği koruma çalışmalarını ders programlarımıza entegre ederek öğrencilerimizde farkındalık oluşturuyoruz” dedi.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen Durkaya ise “Çalıştayımızın temel hedefi, ormancılık alanındaki değişiklikleri sürdürülebilirlik, teknoloji ve inovasyon ekseninde geleceğe dair çözümler geliştirmek ve disiplinler arası bir perspektifle iş birliği olanaklarını artırmaktır. Bu çalıştay ile iklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerindeki etkileri, karbon ayak izi üretimi gibi günümüzün öncelikli sorunlarına dair akademik ve sektörel çözümler üreteceğimiz bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Üniversite olarak da sürdürülebilir ormancılık alanında bölgesel ve ulusal düzeyde öncü olma gayretindeyiz” diye konuştu.

Sürdürülebilir orman yönetimi ve yeşil sertifikasyon anlatıldı

Ardından geçilen programın sabah oturumu, Orman Fakültesinden Prof. Dr. Ayhan Ateşoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. İlk olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Prof. Dr. Özden Görücü “İklim Değişikliğinin Orman Ekosistemlerine Etkisi” başlıklı sunumunda Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarını tanıtarak iklim değişikliğiyle mücadelede bu amaçların önemine değindi. Orman Genel Müdürlüğünden Alper Tolga Arslan da “Orman Yönetimi ve Sürdürülebilir Stratejiler” konusunda kurumun yürüttüğü çalışmaları aktardı.

Gümüşhane Üniversitesinden Doç. Dr. Osman Komut ile SBG Uygunluk Değerlendirme şirketinden Fadime Karagöz ise “Yeşil Sertifikasyonlar ve Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi” süreçlerinden bahsederek sertifikasyonun ormancılık faaliyetleri açısından önemine değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Kadir Alperen Coşkuner “Orman Yangınları ve İklim Değişikliği”ne karşı gelinen son noktayı güncel teknolojilerden örneklerle anlattı.

Orman mühendisliğinde yeni teknolojiler, dijital dönüşüm, inovasyonlar, biyoenerji…

Öğleden sonraki oturumun moderatörlüğünü ise Orman Fakültesinden Prof. Dr. Bülent Kaygın yaptı. Artvin Çoruh Üniversitesinden Doç. Dr. Can Vatandaşlar, orman mühendisliğinde yeni teknolojiler ve inovasyonlar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak yenilikler çağında ormancılık sektörünü nelerin beklediğini örnek uygulama modelleri üzerinden aktardı.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşadan Prof. Dr. Hüseyin Koç, “Orman Endüstrisinde Akıllı Üretim Sistemleri” noktasında sektörün dijital dönüşüm ve değişim içerisinde olduğunu söyledi. Simülasyon ve dijital ikiz teknolojisi, bulut ve büyük veri analiği, enerji yönetimi ile sanal gerçeklik başlıklarına da değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Kamil Kaygusuz “Biyoenerji ve Orman Atıklarının Değerlendirilmesi” konularının günlük yaşamdaki yerini vurguladı.

Son olarak Kastamonu Entegre firmasından Dr. Burcu Girginer Özünlü ile Yiğit Güngör karbon ayak izi, karbon ticareti ve biyomateryal üretimi ile karbon ayak izi yönetimine yönelik çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Yoğun bir ilgiyle takip edilen çalıştay, değerlendirme oturumunun ardından soru ve cevapların alınmasıyla son buldu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme