Bartın SMMMO ve BARFED' ten ortak seminer

Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) ile Bartın Dernekler Federasyonunun (BARFED) ortak düzenlediği “Dernekler Mevzuatı ve Dernekler de Muhasebe Süreci” adlı seminere dernek ve iş insanlarından yoğun katılım.

Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) ile Bartın Dernekler Federasyonu, BSMMMO binasında Dernekler Mevzuatı ve Dernekler de Muhasebe Süreci'ne ilişkin seminer düzenledi. İş insanları, Dernek Başkanları ve muhasebecilerin katıldığı seminer sohbet havasında devam ederken, Bartın SMMM Odası Başkanı Tuncay Maden açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Maden; “Dernek siyasetle uğraşmaz”

Maden konuşmasında günümüzde örgütlü toplumun öneminin her gün arttığını kaydederek; “Dernekler birer STK kuruluşlarıdır. Dernekçilik ise kısa ve öz olarak topluma karşılıksız hizmet etmek demektir. Sorunları çok olan bir toplum olduğumuzu düşünürsek dernek bu sorunlara bir parça olsun çözüm bulmada bir araçtır. Dernek siyasetle uğraşmaz. Bu madde her derneğin tüzüğünde yer alır. Dernekler siyasetin üstündedir. Çünkü her siyasi görüşten inanı içinde barındıran toplumun tüm problemlerini tarafsız bir duruşla rahatlıkla görebilen ve yeri geldiğinde savunmasını yaparak çözüme giden kurumlardır. Bu yüzden tek bir siyasi görüşün taraftarı gibi durmak farklı görüşten insanlara saygısızlık anlamı taşıyabileceği gibi tarafsız olabilmeyi de dernekçiliğin gelişmesini de engeller. Özellikle dernek yöneticilerinin kendi siyasi görüşlerini ön plana çıkartmaya çalışması başta dernek tüzüğüne aykırıdır. Daha önemlisi fikirlere saygı eleştirilere açık olabilmek adalet ve dürüstlük gibi kavramlar zaten dernekçiliğin temel ilkelerindendir. Bunun aksine olan davranışlar derneğe, dernekçiliğe ve topluma zarar verir. Günümüzde örgütlü toplumun önemi her gün artmaktadır. Bu bize ekonomik ve sosyal olarak güç katmaktadır. Dünyada ve ülkemizde değişen konjektür bunun gerektirmektedir.” Dedi.

Maden'den derneklere destek çağrısı

Maden konuşmasının devamında şunları da söyledi; “Çevremize baktığımız zaman güçlü ve örgütlü bir yapıya sahip olan toplumların ayakta durduğunu görüp ve her koşulda bir yaptırım gücüne sahip olduklarını görüyoruz. Dernek bize yıllardır görmediğimiz veya haberleşme imkanı olmadığımız dostlarımıza, arkadaşlarımıza ulaşmamıza yardımcı olur. Bir hastamıza kan aradığımız zaman zaman kaybı olmadan bu ihtiyacın karşılanmasını sağlar. Düğün, sünnet veya cenazemiz olduğu zaman sevinçlerin paylaşılarak artmasına ve acıların paylaşılarak azalmasına vesile olur. Toplum bireylerden oluşur ve hiç kimse toplumdan uzakta tek başına yaşayamaz. Bu yüzden toplumu oluşturan bireylerin toplumsal sorunlara kayıtsız kalmaması ve derneklere katılması destek vermesi gerekir.

Maden; “Bir elin nesi var iki elin sesi var”

Dernekleri benimsemek demek kişinin içinde yaşadığı toplumu değişim sürecinde bir seyirci olmaktan çıkıp toplumsal değişim olgusuna aktif katkıda bulunmaya karar vermesi anlamı taşır. Bunu bir atasözü ile destekleyebiliriz. ‘Bir elin nesi var iki elin sesi var.' Toplumsal başarıya bilinçli olarak katkıda bulunabilmek için öncelikle sosyal sorumluluk hissetmek gerekir. Sosyal sorumluluğun önemine eminim hepimiz katılırız ama bir şeyler yapmaya gelince de ya zamanımız olmaz ya da benzer mazeretler buluruz. Sorumluluk almayıp topluma karşı görevlerimizi yapmadıkça ne yazık ki her geçen gün yabancılaştırıldığımız bireyler, meslekler, ilkeler ve kurumlarla dolu bir toplum kaçınılmaz olur.

Maden; “Toplumsal değerlerimiz yok oluyor”

Toplumsal değerlerimizin her gün bir bir yok olduğuna üzülerek şahit oluyorum. Farkında olarak ya da olmaksızın katkıda bulunduğumuz toplumsal yozlaşma ve kirlenmeden yakınmaların artması ile birlikte güven kavramı da daha sık telaffuz edilir hale gelmektedir. Bütün bunlar bireysel ve kurumsal sorumluluk almamanın tehlikeleridir. Bu vesile ile programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yılmaz; “Her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum”

Seminer de konuşan BARFED Genel Başkanı Mehmet Yılmaz, gönüllülük esası ile dernek işini yürüten insanların takdir edilmesi gerektiğini dile getirerek; “Bartın Dernekler Federasyonu olarak biz tabi ki 2007 yılında yılın da böyle bir oluşuma imza atmaya gayret ettik. O gün 5 arkadaşımızla biz yola çıktık o süreçte. Tabi aramızdan ayrılan değerli başkanlarımız var ben onlara da Allah'tan rahmet diliyorum. Geçtiğimiz 2 yıldan beri Bartınımız özellikle yaşanan çeşitli afetler oldu, buna benzer maden kazası yakinen bildiğimiz bu süreçte rahmetli olan değerli vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Dernekler gönüllülük esasına göre görev yapılan yerlerdir. Bu alanda görev yapanlar gerçekten takdire şayan insanlardır. Hepiniz de bugün burada bulunuyorsunuz, bu gönüllülük esasına dayalı kurduğunuzu düşünerek bunu söylüyorum. Her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. İstanbul'dan aramızda bulunan dernek başkanlarımız, yöneticilerimiz var. Onlar işini gücünü bıraktı belki bir fabrikada çalışan, izin alıp buradaki programda, buradaki arkadaşlarımız, buradaki vatandaşlarımızı yalnız bırakmama adına buraya iştirak ettiler. Onlara gerçekten çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Seminer, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İsmail Kaya'nın katılımı ile sohbet havasında ve karşılıklı soru-cevap şeklinde devam etti.


Yorumlar 1
Erol HIZARCI 11 Aralık 2022 20:49

Dernek siyasetle uğraşmaz. Dernekler birer STK kuruluşlarıdır. Dernekçilik ise kısa ve öz olarak topluma karşılıksız hizmet etmek demektir. Bu düşünce doğrultusunda hareket eden kuruluşların her zaman yanında oluruz. Ancak bu kuruluşlar ne yazık ki siyaseti büyüme ve gelişme olarak gördüğü için amactan uzaklaşmaktadir. Tebrikler başkan çok güzel konuşma olmuş. İ

Bakmadan Geçme