Bartın Gazetesi için 100'üncü yıl pastası kesildi
100'üncü yılına giren Bartın Gazetesi için kutlama yapıldı
6 Eylül 1924'te İbrahim Cemal Aliş tarafından kurulan Bartın Gazetesi 100'ncü yayın yılına girdi.
Babasının vefatından sonra emaneti devralıp işin başına geçen Esen Aliş'in
Rıfat Ilgaz'da yazdı
Rıfat Ilgaz'dan Fuat Edip Baksı'ya, İlber Ortaylı'dan Pertev Naili Boratav'a pek çok ünlü yazar ve şairin yazılarının yayınlandığı gazetenin arşivinden ansiklopedik kitaplar yapıldı.
Pek çok üniversitede tez ve ödev konusu da olan gazetenin başarılı yayıncılığı aldığı ödüllerle perçinlendi. Bütün sayıları ciltlenmiş bir şekilde muhafaza edilen ve geleceğe özenle taşınan gazete Anadolu basınının ve Bartın'ın markası konumunda.
Nice yüzyıllara
Ailesi, meslektaşları ve yazarlarıyla birlikte dalya demenin mutluluğunu yaşayan gazetenin sahibi Esen Aliş "Bizi bugünlere taşıyan okurlarımıza ve dostlarımıza en içten teşekkürü borç biliriz" dedi.
Günümüzde aralarında Erkan Aşçıoğlu, Tarık Çıtak, Rıfat Ilgaz'ın kızı Defne Ilgaz, Mehmet Demircioğlu ve Arif Üçler'in de bulunduğu çok sayıda yazarın düzenli olarak yazdığı gazete fikir gazetesi olarak da dikkat çekiyor.
Tarihi sayıları çok kıymetli birer belge niteliğinde olan Bartın Gazetesi çevre ve memleket meselelerine olan duyarlılığı ile de biliniyor.
Bartın Gazetesinin 1.5 yıldır savaşta olan Ukrayna ve Rusya'da dahil olmak üzere dünyanın her yerinden okuru var.
100 yaşındaki gazete okurlarına elden dağıtım ve posta yoluyla ulaşıyor.
Okurları tarafından yaşatılan gazetenin yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda abonesi bulunuyor.
Zor şartlarda yayın hayatında
Aliş gazetecilere, gazetenin ilk sayısının babası Cemal Aliş tarafından şapograf (taş baskı) tekniği ile kendi el yazısı ile yayınlamaya başladığını söyledi.
Bir yıllık baskı sürecinin ardından matbaa baskısına geçildiğini ifade eden Aliş, "40-50 yılda bu şekilde basıldıktan sonra ofset sistemine geçildi." dedi.
Kendinin 2'nci kuşak olarak devam ettiğini dile getiren Aliş, "1977 yılında babamın vefatı üzerine gazeteyi devraldım. Abonelerimizin ve okuyucularımızın desteği ile bu günlere geldik. Bu süreçte resmi ilan gibi destek hiç alınmadı. Derteklerle 100'üncü yılına kadar yaşattığımız gazetenin bu zor şartlarda ereye kadar gideceğini de bilemiyorum. Ömrümüzün yettiği yere kadar da devam ederiz" diye konuştu.
Gazeteyi 100'ncü yayın yılına taşımanın gururu ve sevinci içerisinde olduklarını da kaydeden Aliş, okuyucuların destek ve sevgilerinin gazeteyi yaşatmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.
Gazetenin yayınlanamaya başlamasının ardından 1 yıl sonra açılan ve hala Bartın'ın Hükümet Caddesinde faaliyette olan kitapevinde okuyucuları ile buluşan gazete, abone yöntemi ile de ülkenin çeşitli noktalarına ulaştırılıyor.