Bankoğlu, Kurucaşile ziyaretini değerlendirdi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi çalışmaları sonrası çalışmalarında Bartın'da devam eden CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Kurucaşile İlçesinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında değerlendirmelerde bulundu.  

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi çalışmaları sonrası çalışmalarına Bartın'da devam etti.

Kurucaşile İlçesinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Milletvekili Bankoğlu'ya ziyaretlerinde Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, CHP Kurucaşile İlçe Başkanı Reyhan Aybilek, İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Karakurt ve partililer eşlik etti.

Kurucaşile'de bulunan Meslek Yüksek Okulunda yer alması gereken bazı bölümlerin hala açılmadığına değinen Bankoğlu, “Önümüzdeki hafta birçok üniversite gibi Bartın Üniversitesi de 2024-2025 eğitim öğretim yılına başlayacak. Bartın Üniversitesi'nin meslek yüksekokulu yerleşkelerinden biri de Kurucaşile'de ancak Kurucaşile'de gemi inşaatı, liman işletmeciliği gibi bölümlerimiz ne yazık ki, fakülte yerine meslek yüksekokulu çatısı altında eğitim faaliyetini sürdürüyor. Kurucaşile'nin ahşap tekne yapımı yüzyıllara yayılan bir gelenek ve bu geleneğin hem tüm dünyada tanınması, hem de gelecek nesillere aktarılması oldukça mühimken, fakülte talebinin bir türlü sonuçlandırılmamış olması bu zanaata verilen değeri gözler önüne seriyor.” İfadelerine yer verdi.

“Öğrencilerimizin barınma ihtiyacının karşılanması şart”

Milletvekili Bankoğlu açıklamasının devamında ise Kurucaşile'de barınma sorunu nedeniyle çok sayıda öğrencinin okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyerek; “Kurucaşile'de öğrencilerimizin en önemli sorunu hiç şüphesiz barınma ihtiyacı. ‘Şu kadar üniversite açtık, bu kadar öğrenci var' diye övünenler, öğrencilere kalacak yer ayarlamayı akıl edemiyorlar. Kurucaşile'de yurt olmadığı için birçok öğrenci, ya kendi başına ev tutmaya çalışıyor, ya Bartın'dan Kurucaşile'ye gidip gelerek yol maliyetini üstleniyor; en kötüsü de birçok öğrenci barınma sorunu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalıyor. Özellikle kız yurt sorunu nedeniyle bu yıl Kurucaşile MYO'yu kazandığı halde kayıt yaptırmayan 14 kız öğrencimiz var, üstelik bu sayı burayı kazanan kız öğrenci sayısının neredeyse yarısı! Birinci ve ikinci sınıf öğrencileri de barınma talep ediyor. Bu yıl ek kontenjanla Kurucaşile'ye gelecek öğrenci sayısı da dikkate alındığında 50 kişilik barınma ihtiyacının burada acilen karşılanması gerekiyor. “Üniversite yaptık, yerleşkeyi taşıdık” demekle iş bitmiyor, öğrencilerimizin en temel hakkı olan barınma ihtiyacının da karşılanması şart.

“Eğitimden tasarruf olmaz”

Kurucaşile'de devlet yurdu olmadığı için öğrenciler şanslı olup yer bulabilirse ya kiralık eve ya da özel pansiyona çıkıyor. Kurucaşile'de öğrenci evleri için kiralar ortalama 8 bin lira bandından seyrediyor. Erkek öğrenciler ise yatılı lise öğrencileriyle ayrı bloklarda MEB yurdu pansiyonunda yine yüksek ücretlere kalıyor. Halihazırda ekonomik krizle boğuşan aileler, evlatlarının barınması için bu kadar parayı nasıl verecek? Barınmayı karşılasa bile öğrenciler eğitim materyallerini, kitaplarını, en önemlisi yemeğini nasıl karşılayacak? Tüm bu yaşananlar AKP'nin eğitime, Kurucaşile'ye, öğrencilere ne kadar değer verdiğini de açıkça gösteriyor. Bizlere tasarruf tedbirlerini hiç kimse bu sorumsuzluğun bahanesi, gerekçesi olarak sunmasın, zira eğitimden tasarruf olmaz. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz.

“Kurucaşile'de Özel İdareye ait bina için ödenek çıktı mı?”

Özel İdarenin binasının şu an güçlendirme için beklediği söyleniyor. Bu bina daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenevi olarak kullanılmak üzere kiralanmıştı; ancak daha sonra zarar edildiği gerekçesiyle öğretmenevi kapatıldı ve bina tekrar özel idareye geçti. 6 Şubat depremlerinden binanın deprem yönetmeliğine uygun görülmemesi nedeniyle tümden oturuma kapandığını öğrendik. Bu binanın güçlendirmesi için ödenek çıktı mı, ihale yapıldı mı, ihalesi yapıldıysa bina tekrar ne zaman açılacak, bu sorular acil yanıt bekliyor. Hem Kurucaşile, hem de öğrencilerimiz için her geçen gün şartlar daha da kötüye gidiyor. Kız öğrenciler başta olmak üzere tam teşekküllü yurt veya yurtların yapılması, öğrencilerin ve ailelerin onlarca sıkıntısından en azından birine derman olacaktır. Bu konuda Meclis'e soru önergemizi sunacağız, ayrıca yetkililerden de açıklama bekliyoruz.” Dedi.

"Tekkeönü Limanağzı derinleştirilmeli"

Beraberindeki heyet ile Tekkeönü'nü de ziyaret eden Milletvekili Bankoğlu, Tekkeönü Limanı'nın ağzının derinleşmesi gerektiğini belirterek, “Tekkeönü'nde Limanağzı kum dolmuş durumda, büyük gemiler limana girmekte zorlanıyor, hatta batma tehlikesi yaşıyor. Buraya hızlı bir önlem alınmasını, limanın derinleştirilmesini bekliyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme