Avukatlarımız hukuk devletinin ön koşuludur

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Bartın Barosu Yeni Hizmet Binasının açılışını yapmak üzere geldiği Bartın'da açıklamalarda bulundu

Bakan Tunç yaptığı konuşmada, avukatların Baro'da güzel çalışmalara imza atacağını ifade ederek, “Bartın Baro Hizmet binamızın hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar bu binanın yapımında emeği geçen başta baro başkanımız olmak üzere ve onlara destek olan Barolar Birliği hem eski başkanlık temsilcisi başkanımıza, emeği geçen herkese huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Çok sağ olsunlar, var olsunlar. Avukatlarımız burada çok güzel faaliyetlere imza atacaklar. Özellikle burada hem stajyer avukatların yetişmesi, onların eğitimi, seminerler ve burada buluşup faydalı toplantılar yapacaklar ve hak arama hürriyeti anlamında da bu binada çok güzel çalışmaların olacağına inanıyorum. Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi.

“Her alanda adaletten ayrılmamak lazım”

Bakan Tunç açıklamasının devamın şu ifadelere yer verdi, “Adalet mümkün temelidir. Tabii sadece adalet değil, yargı alanında adalet değil, her alanda adalet. Eğitimde adalet, sağlıkta adalet, sosyal güvenlikte adalet her alanda adaletten ayrılmamak lazım. Tabii adaletin tecellisi için de hukuk devleti şarttır. Hukuk devletinin ön koşulu da tarafsız ve bağımsız yargıdır. Tarafsız ve bağımsız yargı dediğimiz zaman yargı da üç sac ayağından oluşur; iddia, savunma ve hüküm. Yani savcı, avukat ve hakim. Bu üçlü bir arada olmadıktan sonra adaletin gerçekleşmesi ve dolayısıyla hukuk devletinin gerçekleşmesi mümkün değil.

“Avukatlık, bir kamu hizmetidir”

O nedenle hukuk devletinin yasama, yürütme, yargı, üç kuvvetten biri olan yargının da üç kuvveti ve onun da en önemli ayaklarından birisi savunmadır, avukatlarımızdır. O nedenle savunma hakkı ve avukatlarımız hukuk devletinin ön koşuludur. Bizler avukatlarımızdan savunma makamının güçlendirilmesi noktasındaki çalışmalarımızı da Barolar Birliği Genel Başkanımız da takip ediyor ve birlikte güzel çalışmalar da yapıyoruz, Baro Başkanlarımızla da güzel istişareler yapıyoruz ve avukatlarımızın özellikle çalışma alanlarındaki karşılaştıkları problemleri gidermenin gayreti içerisinde oluyoruz. İlk toplantımızı geçen yıl Bakanlığa atandıktan sonra baro başkanlarımızla, stajyer avukatlarımızla yapmıştık. Sonrasında da yine bu istişarelerimiz devam etti, bundan sonra da devam edecek. Avukatlık, bir kamu hizmetidir. Aynı zamanda bir serbest meslektir. Avukatlık Kanununun birinci maddesi açık; ‘yargının kurucu unsurlarındandır' diyor. Hakim, savcı neyse yargının kurucu unsurlarından olan avukatlarımız, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu'na göre de yargı görevini yapan olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla böyle yargı görevini yapan makam olan avukatlarımızın çalışma koşullarını iyileştirmek, onların niteliklerini arttırmak bizim görevimizdir. Adalet Bakanlığı olarak biz her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”

Bakan Tunç konuşmasının ardından Baro Hizmet binasının yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Program, Bakan Tunç, çevre illerin Baro Başkanları, Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır ve il protokolünün açılış kurdelesini kesmenin ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme