Amasra'da tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor
Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da okul inşaatı için belirlenen alanda sondaj kazısı sırasında tarihi kalıntıların tespit edilmesi üzerine başlanan kurtarma kazılarıyla beraber her biri 10 metre uzunluğa sahip sütunların yanı sıra yüzlerce sikke gün yüzüne çıktı
Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da okul inşaatı için belirlenen alanda sondaj kazısı sırasında tarihi kalıntıların tespit edilmesi üzerine başlanan kurtarma kazılarıyla beraber her biri 10 metre uzunluğa sahip sütunların yanı sıra yüzlerce sikke ve tarihi objeler gün yüzüne çıkarılıyor.
Amastris Antik Kentine ışık tutan yapının Batı Karadeniz Bölgesinde tespiti yapılmış tek anıtsal yapı olması kazı çalışmalarının önemini artırıyor.
Sesamos adı ile kuruluşu M.Ö. 12. Yüzyıla dayanan, Miletoslular, Kimerler, Lidyalılar, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Cenovalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından feth edilerek Osmanlı topraklarına katılan Amasra’nın toprak altına kalan tarihi kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor.
2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanan ve ilkokul yapılması planlanan alandaki sondaj çalışmalarında tarihi olduğu değerlendirilen kalıntılara rastlandı. Bunun üzerine inşaat çalışmaları durdurularak alan koruma altına alındı.
2017 yılında ilk kurtarma kazıları Amasra Müzesi Müdürlüğünce gerçekleştirildi. Sondaj çalışmalarıyla alanda çok sayıda tarihi sütun ve tarihi değere sahip mimari parçalar tespit edildi.
Doğal liman görevi gören koyları nedeniyle tarihte önemli bir liman kenti ve ticaret merkezi olarak konumlanan Amasra’daki kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın izni ve desteğiyle, Amasra Müze Müdürlüğü Başkanlığında ve Bartın Üniversitesinin bilimsel danışmanlığında sürdürülüyor.
Karadeniz bölgesinde tespiti yapılmış tek anıtsal yapı özelliğine sahip yapıda devam eden kazı çalışmalarıyla birlikte uzunlukları 10 metreyi bulan 8 adet sütunun yanı sıra yüzlerce sikke, mozaik, mermer ve pişmiş topraktan yapılmış farklı tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.
Bakanlık tarafından sürdürülen kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber bölgedeki kazı çalışmaların daha geniş bir alana yayılması ve anıtsal yapının farklı bölümlerinin de ortaya çıkarılıp turizme kazandırılması hedefleniyor.
Amasra Kaymakamlığının da destek verdiği kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede uzunlukları 10 metreyi bulan sütunların ayağa kaldırılması noktasında da çalışmalara başlanacağı öğrenildi.
Amasra Müzesi Müdürü Zübeyde Kuru kazı çalışmalarıyla ilgili verdiği bilgilerde, “İlçemiz Amasra’da yapılan çalışmalarımız Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve desteği ile ayrıca Amasra Kaymakamlığının desteği ile devam etmektedir. Geçen sene kasım ayında sonlandırdığımız çalışmalara bu sene 2 mayıs itibarıyla başlamış bulunuyoruz. 340 adet küçük buluntumuz mevcut. Bu buluntulardan 250 tanesi sikke. Sikkelerden en erken tarihlisi MS 1 YY’a tarihlendirilmekte. Bu da bize yapının tarihi hakkında bilgi vermektedir. Batı Karadeniz bölgesindeki tespiti yapılabilen tek anıtsal yapı olması nedeniyle oldukça önemli bir alanda bulunmaktayız. Şu ana kadar tespiti yapılan 8 adet sütunumuz var. Bu sütunların toplam yüksekliği 10 metreyi bulabilmektedir. Bu kazı çalışmalarımızın sonunda alanında uzman hocalarımızın da uygun görüşleri doğrultusunda 2 adet sütunumuzun ayağa kaldırılması için çalışmalara da başlanacaktır. Aynı zamanda bakanlığımızca devam ettirilen kamulaştırılma çalışmaları sonrasında da yapının yayılım alanının daha net tespiti daha mümkün olabilecektir.” İfadelerinde bulundu.