Amasra'da bulundu

Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da sürdürülen kazı çalışmalarında m.s. 2. YY'a ait olduğu değerlendirilen Büyük İskender'in potre başı bulundu.

Amasra Müze Müdürlüğünce tarihi ilçede devam eden kazı çalışmalarında yeni bulgular ortaya çıkmaya devam ediyor.

Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da okul inşaatı için belirlenen alanda sondaj kazısı sırasında tarihi kalıntıların tespit edilmesi üzerine başlanan kurtarma kazılarıyla beraber her biri 10 metre uzunluğa sahip sütunların yanı sıra yüzlerce sikke ve tarihi objeler gün yüzüne çıkarıldı.

Amastris Antik Kentine ışık tutan yapının Batı Karadeniz Bölgesinde tespiti yapılmış tek anıtsal yapı olması kazı çalışmalarının önemini artırıyor.

Su perisinden sonra Büyük İskender'in potre başı

Sesamos adı ile kuruluşu M.Ö. 12. Yüzyıla dayanan, Miletoslular, Kimerler, Lidyalılar, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Cenovalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından feth edilerek Osmanlı topraklarına katılan Amasra'nın toprak altına kalan tarihi kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor.

2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanan ve ilkokul yapılması planlanan alandaki sondaj çalışmalarında tarihi olduğu değerlendirilen kalıntılara rastlandı. Bunun üzerine inşaat çalışmaları durdurularak alan koruma altına alındı. 2017 yılında ilk kurtarma kazıları Amasra Müzesi Müdürlüğünce gerçekleştirildi. Sondaj çalışmalarıyla alanda çok sayıda tarihi sütun ve tarihi değere sahip mimari parçalar tespit edildi.

Karadeniz bölgesinde tespiti yapılmış tek anıtsal yapı özelliğine sahip yapıda devam eden kazı çalışmalarıyla birlikte uzunlukları 10 metreyi bulan 8 adet sütunun yanı sıra yüzlerce sikke, mozaik, mermer ve pişmiş topraktan yapılmış farklı tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.
Son olarak kazı çalışmalarının sürdüğü alanda Roma imparatorluk dönemine ait (MS 2. yüzyıl) Büyük İskender'in portre başı ortaya çıkarıldı.

Su perisi de heyecan yaratmıştı

Halk arasında Bedesten olarak isimlendirilen ve M.S. 1 Y.Y.'da Roma Eyalet Meclis Sarayı olarak inşa edildiği, farklı dönemlerde ticaret merkezi ve kervanların konaklama alanı olarak kullanıldığı bilinen alanda 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su perisi heykeli bulunması arkeoloji dünyasında heyecan yaratmıştı.

4 bin 500 m2'lik alanda kemerli kapılara sahip 5 büyük bölümden oluşan yapıda bitki temizliği ile başlayan ve kazı çalışmalarıyla devam eden çalışmalarda bulunan su perisi heykeline 3 metre derinlikte ulaşılmıştı.

1 metre 53 cm uzunluğunda ve bütünlüğünü büyük ölçüde korunan su perisi heykeli ile Büyük İskender'in portre başının Amasra Müzesinde sergilenmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme