• Haberler
  • Bartın
  • Amasra Kruvaziyer ile 25 binden fazla turisti ağırladı

Amasra Kruvaziyer ile 25 binden fazla turisti ağırladı

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır basın mensupları ile bir araya geldiği kahvaltı programında yaptığı açıklamada geçtiğimiz yaz sezonunu değerlendirdi. 

Başkan Çakır Amasra’nın yaz sezonunu değerlendirdiği açıklamasında sadece Kurban Bayramında 6 bin nüfuslu İlçeyi 70 bin günübirlikçinin ziyaret ettiğini ifade ederek, “Kurban Bayramında da her iki mezarlığımızda geleneğimizin gereği olan Kuran okuttuk ve bayramlaşmalarımızı yaptık. Oldukça yoğun bir ziyaretçi akınımız oldu. Özellikle bayramının ikinci ve üçüncü günü, günübirlikçilerle birlikte Amasra’ya günlük gelen sayısı 70 bini geçti. Hem kamu kurumlarımızca hem de esnafımız misafirlerimizi Amasra’ya yakışır şekilde ağırladık. Ciddi bir sorun yaşamadan en yoğun dönem olan Kurban Bayramını birlikte geçirdik.” 

Astoria Grande konaklamaya geliyor

Bizim kuruvaziyer turizmin sadece Amasra’da değil, bölgemize yaygınlaştırılmasını sağlayacak bir çalışma talebimiz var. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) bu çalışmayı organize etti. Kuruvaziyer turizmini geliştirme olanaklarıyla ilgili Kaymakamlıkta bir toplantıda bir araya geldik. Amasra genelde Karadeniz’in, özelde de Batı Karadeniz’in vitrini. Biz kuruvaziyer turizmin bölgede de kazandırmasını istiyoruz. Bu konuda da ne gibi çalışmalar yapılabileceğine dair etkili bir toplantı gerçekleştirdik.  4 Ekim’de ilk defa dünyada ve Türkiye’de limanı olan birçok ilçe ve ilçe gece konaklamalı kuruvaziyer gemilerini ağırlamak için mücadele ediyor. Bizde bugün Astoria Grande Gemisini yolcularıyla birlikte gece konaklamalı ağırlamak için çalışacağız. O güne dair başka hazırlıklarımızda var. 

Kurvaziyer Gemisi 8 sefer daha gelecek

Ulaştırma Bakanlığımızın alt yapısını bitirdiği Amasra Yolcu İskelesi Limanının Uluslararası Güvenlik Sertifikası alınmamıştı. Hudut kapısı ilanı olmamıştı. Üst yapıda ilgili kurum ve kuruluşlara ait alanlar oluşturulmamıştı. Enerji ihtiyacından güvenlik sistemi için tüm kameraların kurulmasına kadar ihtiyaçlar gerçekleştirilmemişti. Bunları yapmak da bize nasip oldu. Bunu yaptıktan sonra Astro Grande yetkileriyle görüşüp ilk kuruvaziyer geminin bu kente gelişini sağladık. 2022 yılında toplam 5 bin 883 yolcu, 3 bin 840 mürettebatla yani 9 bin 23 kişi Amasra’mıza geldi. 2023 yılında da 10 bin 40 yolcu, 6 bin 454’de personel olmak üzere şuana kadar toplamda 16 bin 494 kişi ağırladık. İkisini topladığımızda da şuana kadar 25 binin üzerinde kişi kuruvaziyer aracılığıyla kentimize geldi. 8 seferimiz daha var.

Bakmadan Geçme